ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

“Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό”….. Τι λέτε, είναι ….; Ανέτειλε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ στα εσωκομματικά του….;

“Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό”…..


Τι λέτε, είναι ….;


Ανέτειλε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ στα εσωκομματικά του….;


Ο χρόνος θα δείξει και μάλιστα οι προσεχείς μήνες….


Προς το παρόν το ενδιαφέρον μονοπωλεί το αποτέλεσμα που έβγαλε η πράσινη κάλπη την περασμένη Κυριακή…..


Την 11η Νοεμβρίου για την οποία τόση μελάνι είχε χυθεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες….


Ουφ, πέρασε και η 11η του μηνός, η οποία καταγράφηκε τελικά  στην ιστορία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σαν μια γιορτή της δημοκρατίας, όπως είπαν και πολλά μέλη της…..



όΤο ΠΑΣΟΚ μετά από μια ισχυρή θυελλώδη περίοδο, εξέλεξε το πρόεδρό του  ή καλύτερα ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Παπανδρέου για άλλα τέσσερα χρόνια στην παραπάνω θέση….


Όσο για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον έναν από τους δυο “ηττημένους” της προχθεσινής εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας, -όχι ότι ήμουν παρούσα, αλλά υποψιάζομαι την αντίδρασή του- με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων χτύπησε τη γροθιά του πάνω στο γραφείο και αφού πήρε μια βαθιά ανάσα και άλλαξε την έκφραση του προσώπου του βγήκε στα κανάλια και έκανε την απαραίτητη δήλωση για την αποδοχή του αποτελέσματος….


Ξέρετε, τα συγχαρητήρια προς το νικητή, την ικανοποίηση για την αθρόα συμμετοχή του κόσμου και την επισήμανση πως εκπροσωπεί ένα μεγάλο ριζοσπαστικό ρεύμα και προπάντων πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει αρραγές και δυνατό…..



όΌσο για τον Κώστα το Σκανδαλίδη, τον ισορροπιστή όπως διαπιστώθηκε της όλης εσωκομματικής πολιτικής κόντρας Παπανδρέου -Βενιζέλου, και αυτός με τη σειρά του και ίσως κατά βάθος και με χαρά για το νικητή, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και για τους χιλιάδες πολίτες, μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ που ψήφησαν την 11η Νοεμβρίου και εξέλεξαν και πάλι πρόεδρο του κόμματος το Γιώργο Παπανδρέου….


Για τον τελευταίο δε χρειάζεται να επισημάνω το τεράστιο χαμόγελο που έχει ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του, αν και η αλήθεια να λέγεται πως ο Γιώργος είναι πάντα χαμογελαστός ….


Μόνο που αυτό το χαμόγελο είναι ικανοποίησης, χαράς και ανακούφισης, για όσους μέχρι χθες αμφισβητούσαν την αποδοχή που είχε από τους πολίτες, αλλά και το πολιτικό του στίγμα….



όΗ επόμενη μέρα, ή η πρώτη μέρα μια νέας συμφωνίας με τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε και εκ νέου πρόεδρός του, βρίσκει τον κόσμο και τα στελέχη του εξουθενωμένα και πληγωμένα από τις έριδες και ταυτόχρονα όμως ενισχυμένο το κόμμα από τη μαζική συμμετοχή…..


Πέρα από κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου στις “πράσινες” κάλπες…. Υπολογίζεται πως στήθηκαν στην ουρά περίπου στους 950.000 πολίτες, μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ για να ψηφίσουν για τον πρόεδρο της προτίμησής τους …. Το 60% περίπου που έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου μεταφράζεται σε μια ξεκάθαρη εντολή και προτίμηση του κόσμου προς το πρόσωπό του….


Το 35% περίπου  που έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεταφράζεται σε μια υπολογίσιμη πολιτική παρουσία με  τις ανάλογες παρεμβάσεις και με μεγάλη δυναμική μέσα στα επόμενα χρόνια για πολιτικές ανατροπές….


Όσο για το ποσοστό που έλαβε ο Κώστα Σκαναδλίδης, αποδεικνύει τη μεγάλη ένταση που υπήρχε μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και που η υποψηφιότητά του λειτούργησε ως κυματοθραύστης…..



όΤώρα που το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τον πρόεδρό του, δίνοντας του ρητή εντολή να το οδηγήσει, ακολουθώντας το δρόμο τον κεντροαριστερό, στην κορυφή και να το φέρει στην εξουσία, τα πράγματα θα ηρεμήσουν στο πράσινο στρατόπεδο…..;


Μάλλον, όχι …..


Όταν ανοίγει η όρεξη  κάποιων δύσκολα κόβεται….


Και όταν μάλιστα είναι μαθημένοι να δρουν υπογείως τότε δύσκολα κανείς τους εντοπίζει, αφού υπάρχει και το όπλο της μελάνης, τη ρίχνουν και θολώνουν τα νερά….


Πάντως επειδή στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ, αλλά και όλα επιτρέπονται, στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ όλα μπορούν να συμβούν…..


Προς το παρόν παρουσιάζουν την εικόνα της ενωμένης και αγαπημένης οικογένειας…


Είναι η περίοδος της νέας προσαρμογής …..όπου δίδεται μια μικρή προθεσμία χάριτος για να συνηθίσουν τα στελέχη όλων των βαθμίδων τα νέα δεδομένα….. Και όλα αυτά μέχρι το Συνέδριο του κόμματος-πιθανότατα το Γενάρη, για να μην το ξεχνάμε και  αυτό, το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην νέα προεκλογική περίοδο που φαίνεται να διαγράφεται μέσα στο 2008…..



όΕμείς οι κοινοί θνητοί πολίτες και δη οι δημοσιογράφοι, καταγραφείς και παρατηρητές των δρωμένων στα εσωκομματικά πολιτικά στρατόπεδα και στην προκειμένη περίπτωση αυτό του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε πόσο γρήγορα θα βρουν ίαση οι πληγές που ανοίχτηκαν τους τελευταίους δύο περίπου μήνες και αν τελικά το γυαλί που ράγισε-όσο και αν θέλουν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην το παραδέχονται-θα κολλήσει και μάλιστα γερά….


Το ότι θα καθίσουν όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι δεν αμφιβάλλει κανείς, το θέμα είναι όμως πόσο γρήγορα θα σπάσει ο μεταξύ τους πάγος και αν θα κυριαρχήσει η ειλικρίνεια μεταξύ υμών και όχι τα πισώπλατα “αδελφικά” μαχαιρώματα…. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button