Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα

“Πρέπει να προχωρήσουμε κυρίως από τον περιορισμό των παραγόμενων απορριμμάτων -σε ότι αφορά τη διαχείρηση-. Και αυτό είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει μέσα στην κοινωνία, γιατί μόνο από αυτή τη συζήτηση αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι.

   “Πρέπει να προχωρήσουμε κυρίως από τον περιορισμό των παραγόμενων απορριμμάτων -σε ότι αφορά τη διαχείρηση-. Και αυτό είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει μέσα στην κοινωνία, γιατί μόνο από αυτή τη συζήτηση αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Είναι ένα κουβάρι, δεν είναι ένα απλό πρόβλημα και για να βρούμε το ρυθμό μας, να βρούμε τους τρόπους πρέπει να συζητήσουμε τώρα και πάρα πολύ. Έχουμε νομοθεσία, υπάρχουν πρωτοβουλίες και χρήματα, άρα είναι εξαιρετικά επιτακτική η ανάγκη να βάλουμε την ανακύκλωση στη ζωή των κατοίκων”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Θοδωρής Δρίτσας και ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΞΑΝΘΗ” με θέμα “ανακύκλωση και Δήμος -άμεση προτεραιότητα, ρεαλιστική, προοπτική, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.


   Στην πράγματι ενδιαφέρουσα αυτή ενημερωτική εκδήλωση έγινε μια ουσιαστική πρώτη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων με κυρίαρχο ζήτημα την ανακύκλωση. 



 


   Διακεκριμένοι ομιλητές, άριστοι γνώστες του αντικειμένου τους με απτά παραδείγματα κλήθηκαν να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Εξάλλου διαχείριση των απορριμμάτων, δεν είναι μόνο πρόβλημα περιβαλλοντικό, οικολογικό, οικονομικό, αλλά και πολιτισμικό.


   Μαρτυρά το επίπεδο ανάπτυξης και πολιτισμού μιας χώρας.


   Όπως έγινε γνωστό από τους δυο ομιλητές-ο δεύτερος ήταν ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, Χημικός Περιβαντολλόγος, υπεύθυνος προγραμμάτων της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης -το 2007 ήταν έτος μηδέν της οικολογικής κρίσης και ως χώρα βρισκόμαστε στο δώδεκα κα πέντε της ανάληψης δράσεων, ενώ τα πρόστιμα από την Ε.Ε. και μάλιστα ιδιαίτερα τσουχτερά άρχισαν να επιβάλλονται στη χώρα μας για την αδράνεια που έχει δείξει σε ότι αφορά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των απορριμμάτων.


   Μάλιστα λέγεται πως η επιβολή αυτών των προστίμων θα μεταφερθεί στους δήμους για αυτό και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της υλοποίησης έργων που σχετίζονται με την ανακύκλωση και όχι μόνο των απορριμμάτων.


   Ο κ. Χρυσόγελος επεσήμανε πως “εμείς ορίζουμε αν κάτι είναι απόβλητο ή μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη. Και η κυκλική οικονομία, δηλαδή η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, όπου όλα μπορούν να καταλήξουν από εκεί που ξεκίνησαν, μπορεί να στηρίξει και να προωθήσει για παράδειγμα την ανακύκλωση”.


   Άλλωστε η χώρα απέκτησε και το θεσμικό πλαίσιο, ένα νόμο αρκετά προχωρημένο, το 29/39 που στηρίζει πρωτοβουλίες που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ήδη στην Ελλάδα λειτουργούν έξι μονάδες τεμαχισμού και ανακύκλωσης ελαστικών. Μέσα από την ανακύκλωση μπορεί να δημιουργηθεί ένας τεράστιος κύκλος εργασιών με τα ανάλογα οφέλη στην οικονομία και τους κατοίκους μιας περιοχής. “Πες μου τα σκουπίδια σου να σου πω ποιος είσαι”, παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία, επιχειρήθηκε από τους ομιλητές  να καταστεί αντιληπτό πως η ελαχιστοποίηση των σκουπιδιών αποδεικνύει και κατά πόσο προοδευμένη είναι μια κοινωνία.


   Πάντως για το θέμα της ανακύκλωσης και το κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί από ένα δήμο, κλήθηκε να μιλήσει ο Αντιδήμαρχος της Ελευσίνας κ. Καμπάνης, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παραστεί, έστειλε ωστόσο μια επιστολή, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε πως ο Δήμος του αποτελεί πρότυπο, καθώς χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, παρά μόνο την υλική στήριξη που είχε από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, κατόρθωσε να διαχειριστεί τα απορρίμματα του, να κάνει ανακύκλωση και να τα περιορίσει κατά 20%, με την εξασφάλιση παράλληλα και κάποιων θέσεων εργασίας.


   Λύση λοιπόν υπάρχει για όσους δήμους θέλουν να εισάγουν την ανακύκλωση στη ζωή των πολιτών τους, κίνηση απαραίτητη καθώς προϋπόθεση για την επιτυχή  αντιμετώπιση  της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η διαλογή τους να γίνεται στην πηγή.  


   Στο μεταξύ για το κεφάλαιο ανακύκλωση απαιτείται άμεση και πολύχρονη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, απαιτείται κοινωνική συμμετοχή και κοινωνική συνοχή. Επίσης αλλαγή κουλτούρας και καθημερινής συμπεριφοράς, Για την επιτυχία και αποτελεσματικότητα της απαιτεί πρώτη προτεραιότητα η συμμετοχή των κατοίκων ενός Δήμου.


   Ενός Δήμου όμως που θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει όλες τις υπηρεσίες και υποδομές για τη λειτουργία της ανακύκλωσης.


   Και εδώ έρχεται και το εργαλείο που καλείται να αξιοποιήσει ο κάθε δήμος.  Το εργαλείο αυτό, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της σημαντικής αυτής ενημερωτικής εκδήλωσης της δημοτικής κίνησης “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΞΑΝΘΗ” είναι ο επίσημος κρατικό φορέας, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης, η οποία σε ετήσια βάση διαθέτει 100 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη δήμων σε θέματα ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων.


   Δε δίνει άμεσα χρήματα στους δήμους, αλλά τους παρέχει κάδους ανακύκλωσης, οχήματα και δημιουργεί και μονάδες ανακύκλωσης, τα εργαλεία δηλαδή για την όλη προσπάθεια, ενώ είναι διπλα τους και για ότι άλλο χρειαστούν.


   Και εν κατακλείδι επεσήμαναν πως οι δήμοι πλέον υποχρεούνται βάση νόμου να εφαρμόσουν την ανακύκλωση στα όρια τους και για αυτό θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια και ένας στρατηγικός σχεδιασμός δεκαετίας.


   Οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι σε ότι αφορά τα οικολογικά προβλήματα, ήρθε πλέον η ώρα να αναλάβουν και δράση, καθώς ως χώρα είμαστε οι τελευταίοι στην Ε.Ε. σε ότι αφορά την ανακύκλωση.                 


            Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button