Μετά την Κυριακή του Θωμά ανοίγει ο Καλλικράτης….

Ακόμη λίγη υπομονή θα χρειαστεί να κάνουν οι αυτοδιοικητικοί της χώρας προκειμένου να μάθουν επιτέλους το νέο χωροταξικό χάρτη που φέρνει ο Καλλικράτης.
Μπορεί η συζήτηση για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας να έχει ανοίξει εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο τα βασικότερα στοιχεία του φακέλου παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό με κυρίαρχο τον αριθμό και τη χωροταξική κατανομή των νέων δήμων που θα προκύψουν από τις συνενώνεις των 1034 ΟΤΑ σε λιγότερους από 370.

Μετά την Κυριακή του Θωμά ανοίγει ο Καλλικράτης….


Ακόμη λίγη υπομονή θα χρειαστεί να κάνουν οι αυτοδιοικητικοί της χώρας προκειμένου να μάθουν επιτέλους το νέο χωροταξικό χάρτη που φέρνει ο Καλλικράτης.


Μπορεί η συζήτηση  για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας να έχει ανοίξει εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο τα βασικότερα στοιχεία του φακέλου παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό με κυρίαρχο τον αριθμό και τη χωροταξική κατανομή των νέων δήμων που θα προκύψουν από τις συνενώνεις των 1034 ΟΤΑ σε λιγότερους από 370.  


Αν και οι νομάρχες της χώρας ζήτησαν πριν από το Πάσχα να λάβουν στα χέρια τον προτεινόμενο χωροταξικό χάρτη από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών.


Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση έχει λίγο παρεκκλίνει του χρονοδιαγράμματος που είχε αρχικά δώσει για την ψήφιση του Προγράμματος Καλλικράτης, αφού το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τέλη Ιουνίου και όχι όπως είχε δεσμευτεί το αργότερα μέσα στο Μάιο.


 


Τρεις προτάσεις κατέθεσε ο Αχιλλέας Τσαρτσάρας, η μία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ξάνθης…..


Οι διαδικασίες διαβούλευσης για το σχέδιο του προγράμματος Καλλικράτης έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί μετά και τη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών με το σύνολο των Γραμματέων των Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ της χώρας.


Το παρόν στη συνάντηση αυτή έδωσε και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Ξάνθης, Αχιλλέας Τσαρτσάρας, ο οποίος κατέθεσε στο Γιάννη Ραγκούση τις δυο προτάσεις, στις οποίες ομόφωνα κατέληξαν τα μέλη του οργάνου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υποδέχτηκε του Γραμματείς των ΝΕ ΠΑΣΟΚ, αφού εκτός από το Γιάννη Ραγκούση, ήταν και η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Ντόλιος και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Στεφάνου, ενώ οι συναντήσεις και συζητήσεις έγιναν κατά Περιφέρεια.


Από την πλευρά του ο Αχιλλέας Τσαρτσάρας κατέθεσε δυο προτάσεις, όπως είχε ζητηθεί από τα κεντρικά όργανα, συν μια τρίτη πρόταση αυτή της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ξάνθης.


Ακολούθησε μια συζήτηση και αιτιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις και δεσμεύσεις από πλευράς Ραγκούση, ο οποίος απλά δεσμεύτηκε να τις μελετήσει.


Πάντως μέχρι στιγμής Υπουργείο και κομματικά στελέχη σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο τηρούν σιγή ιχθύος για το όλο θέμα.


 


Όσο το δυνατόν λιγότεροι δήμοι…..


…αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης και αυτή φέρεται αποφασισμένος να ακολουθήσει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.


Βέβαια υπάρχουν και προτάσεις που θα εξεταστούν κατά περίπτωση, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.


Πάντως όπως και να έχει και εδώ η γραμμή θα είναι από τις συνενώσεις ο αριθμός των δήμων που θα προκύψει να είναι όσο το δυνατό μικρότερος.


Για την Ξάνθη περισσότερο έδαφος κερδίζει η πρόταση για τρεις δήμους αν και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και αυτή των τεσσάρων δήμων.


Ένα πάντως είναι σίγουρο ότι και στις δυο προτάσεις ένας από τους υπάρχοντες δήμους βγαίνει κερδισμένος και στις δυο περιπτώσεις.


Για το ποιος είναι, κάντε λίγη υπομονή να περάσει το Πάσχα και σύντομα θα αποκαλυφθεί, αν ισχύουν οι φήμες.


Κάτι ξέρει η κυβέρνηση που καθυστερεί τη δημοσιοποίηση του χωροταξικού σχεδίου του Προγράμματος Καλλικράτης , φαίνεται πως θέλει να περάσουμε το Πάσχα μέσα σε ήρεμο κλίμα, καθώς θεωρείται πλέον βέβαιο ότι αμέσως μετά θα βγουν τα μαχαίρια των αυτοδιοικητικών, των δυσαρεστημένων εννοείται, οι οποίοι αναμένεται να είναι αρκετοί. Και το σίγουρο είναι ότι και στο Νομό Ξάνθης θα υπάρξουν φωνές διαμαρτυρίας.


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button