Ο Γ. Μαγκριώτης για τον Κάθετο Άξονα και την ανάπτυξη του Ν. Ξάνθης

Στα πλαίσια περιοδείας του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., σχετικά με τα Γ’ & Δ’ ΚΠΣ, επισκέφθηκε στις 21 Ιουλίου 2008 την Ξάνθη, ο Πολιτικός Εκπρόσωπος για τα Δημόσια Έργα, πρώην υπουργός κ. Γιάννης Μαγκριώτης. Συναντήθηκε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, τους βουλευτές, Μάντατζη Τσετίν και Παναγιώτη Σγουρίδη μέλη της περιφερειακής επιτροπής και τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, Αχιλλέα Τσατσάρα.

Στα πλαίσια περιοδείας του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., σχετικά με τα Γ’ & Δ’ ΚΠΣ, επισκέφθηκε στις 21 Ιουλίου 2008 την Ξάνθη, ο Πολιτικός Εκπρόσωπος για τα Δημόσια Έργα, πρώην υπουργός κ. Γιάννης Μαγκριώτης. Συναντήθηκε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, τους βουλευτές, Μάντατζη Τσετίν και Παναγιώτη Σγουρίδη μέλη της περιφερειακής επιτροπής και τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, Αχιλλέα Τσατσάρα. 


Αφού ενημερώθηκε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την αναγκαιότητα κατασκευής του κάθετου άξονα και ξεναγήθηκε στα καινούργια γραφεία που ετοιμάζονται για την Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Μύκης, ο Γ. Μαγκριώτης παρέθεσε συνέντευξη τύπου σε καφετέρια της Σμίνθης, όπου κατέθεσε τις γνώσεις του γύρω από αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής, παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.


 



ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΛΑΤΗ,


ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ


Ο κ. Μαγκριώτης χαρακτήρισε τον κάθετο άξονα ως έργο ζωτικής σημασίας για το νομό, ενώ εξέφρασε τη βούληση του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη της όποιας κυβέρνησης προκειμένου το έργο να χαρακτηριστεί ως πρώτης προτεραιότητας. Ωστόσο αμφισβήτησε την ένταξη του έργου στο Δ’ ΚΠΣ,  γιατί όπως τόνισε “οι πόροι για την υλοποίησή του δεν έχουν δεσμευθεί”. Είπε χαρακτηριστικά:


“Η κυβέρνηση, μετά από 4,5 χρόνια ταλαντεύσεων για το ποια κομμάτια θα ανακατασκευαστούν, ποια θα επισκευαστούν και πως θα κατασκευαστεί ο άξονας, ακόμη βρίσκεται στο χρόνο των μελετών και των αναθέσεων. Δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα. Δηλαδή, δεν υπάρχουν διασφαλισμένα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται – με την σημερινή αξία του έργου – για την κατασκευή του άξονα. Και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΜΕΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Δ’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 


Θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός σε αυτό. Όποιος κυβερνητικός αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι έχουν σχεδιάσει και έχουν δεσμεύσει τους πόρους, δεν λέει την αλήθεια. Να μας τους δείξουν. Σε ποιον κωδικό; Που είναι δεσμευμένοι αυτοί οι πόροι; Έχουν δεσμευτεί κάποιοι πόροι, όχι όμως οι αναγκαίοι και είναι μόνο για τις μελέτες τμημάτων του Άξονα. Όπως είπα και στην αρχή, εδώ δεν ήρθαμε να καταγγείλουμε κανέναν. Ήρθαμε να βάλουμε πλάτη, αλλά δεν θα αφήσουμε και την κυβερνητική προπαγάνδα να αλλοιώνει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Μαζί λοιπόν με την κυβέρνηση, αλλά με τον λόγο της αλήθειας για το έργο αυτό”.


 



 Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΗ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ


ΤΟΝ ΚΑΘΕΤΟ ΑΞΟΝΑ


 Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε ότι “Το κοινωνικό υπόβαθρό των κατοίκων του ν. Ξάνθης είναι ώριμο και ομοιογενές στα αιτήματα διεκδίκησης για το κοινό όφελος και το κοινό συμφέρον και την κοινωνική και οικονομική ευημερία από την κατασκευή του κάθετου άξονα. Οι Ξανθιώτες στο σύνολό τους είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το τεράστιο αυτό όφελος”.


 



 Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΗΤΙΚΗ


ΣΕ ΚΟΝΤΟ ΚΑΙ ΤΣΑΛΙΔΗ


ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ


 Ο κ. Σγουρίδης, μετά την αναφορά του κ. Μαγκριώτη στα λιμάνια και την σύνδεσή τους με τους κάθετους άξονες, πρόσθεσε:


“Σε αυτό που είπε ο σύντροφος Γιάννης, να ανοίξουμε δηλαδή τις πύλες εξωστρέφειάς για τα λιμάνια μας, πριν από περίπου ένα χρόνο, θυμάστε τις φιέστες της κυβέρνησης και των δύο βουλευτών της, ότι το λιμάνι του Πόρτο Λάγος έγινε… Εθνικής Σημασίας. Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι στο τελευταίο χωροταξικό που πέρασε στη Βουλή, το λιμάνι του Πόρτο Λάγος, ούτε καν αναφέρεται! Δεν υπάρχει! Κατά τα άλλα, είμαστε εθνικώς υπερήφανοι γιατί το λιμάνι του Πόρτο Λάγος έγινε Εθνικής Σημασίας. Αυτά για να γνωρίζετε”.


 



 ΚΑΠΝΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ


ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ


 Ο κ. Μαγκριώτης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, γιατί δεν έκανε της κινήσει που όφειλε να κάνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του καπνού και των καπνοπαραγωγών:


 “Το ΠΑΣΟΚ έχει αναφερθεί πολλές φορές στα προβλήματα της ΚΑΠ για τον καπνό και άλλωστε όπως θυμάστε είχε μια συγκεκριμένη πολιτική, την οποία η Ν.Δ. την νόθευσε, γιατί μόνο και μόνο προεκλογικά, πριν το 2004 είχε μια άλλη προπαγάνδα στη λογική και μόνο να πλήξει το ΠΑΣΟΚ. Για αυτό δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί η αρχική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τον καπνό, και για αυτό τώρα με τη χρηματοδότηση στο Β’ Πυλώνα, χάνεται η εισοδηματική ενίσχυση των καπνοκαλλιεργητών. Εμείς, παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι ο καπνός και ειδικά ορισμένες ποικιλίες όπως είναι ο “μπασμάς”, μπορεί να είναι ένα προϊόν ονομασίας προέλευσης, ποιοτικό και να σταθεί χωρίς επιδότηση αύριο στις διεθνείς αγορές. Αρκεί βεβαίως να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στις οποίες δεν βλέπουμε να προχωρά η κυβέρνηση της Ν.Δ.”.


 


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Ν. ΞΑΝΘΗΣ:


ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ


Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι ο νομός Ξάνθης, που την προηγούμενη δεκαετία βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης, ξαναβρέθηκε και πάλι σε πορεία οικονομικής και κοινωνικής συρρίκνωσης: 


“Αυτό το απόθεμα ανάπτυξης που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, την τελευταία τετραετία η Θράκη και η Ανατ. Μακεδονία άρχισαν να το χάνουν. Βρίσκεται στα τελευταία σκαλοπάτια, στις τελευταίες κλίμακες. Και το πιο σημαντικό είναι ότι η περιοχή χάνει την αναπτυξιακή της δυναμική. Ο νομός Ξάνθης που είχε κατακτήσει νομαρχιακό ΑΕΠ έστω και ελάχιστα πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, έπεσε τα τελευταία 4 χρόνια κάτω από τον εθνικό μέσο όρο. Και μάλιστα, κάθε χρόνο υποχωρεί και μια βαθμίδα.


Αυτό είναι απόρροια των δημόσιων πολιτικών που ασκεί η κυβέρνηση. Γιατί γνωρίζουμε όλοι, ότι τα τελευταία αυτά τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση μειώνει κάθε χρόνο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτή είναι η οικονομική της φιλοσοφία. Πιστεύει ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα λύσουν τα οικονομικά προβλήματα”. 



 ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΤΡΙΑ ΚΠΣ


 Απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην προπαγάνδα της Ν.Δ. σχετικά με τη διαχείριση των ΚΠΣ:


“Σας έχει μείνει όλους η προπαγάνδα της Ν.Δ. ότι το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε 3 ΚΠΣ. Λάθος! Το Α’ το σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το διαχειρίστηκε απόλυτα η Ν.Δ. την περίοδο 90′ – 93′. Το Β’ ΚΠΣ το σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ και το υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ. Το Γ’ ΚΠΣ το σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το υλοποίησε κατά το 1/3 και τα 2/3 έμειναν στη Ν.Δ.. Αριθμητικά η Ν.Δ. διαχειρίστηκε περισσότερα. Και σε επίπεδο πόρων, ασφαλώς ακόμη περισσότερα, γιατί το Γ’ ΚΠΣ είναι όσο όλα τα άλλα τρία μαζί σε πραγματικές αξίες. Είναι πανίσχυρη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης της Ν.Δ.”.



ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Δ’ ΚΠΣ


Σε ότι αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αξιοποίηση του Δ’ ΚΠΣ, αυτή εστιάζεται σε τρεις άξονες και ειδικότερα: 


α. Στον ριζικό επανασχεδιασμό του πλαισίου με απόλυτη προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη


β. Στη γενναία αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και


γ. στον επανασχεδιασμού του Αναπτυξιακού νόμου στοχευόμενες επιλογές και κίνητρα γεωγραφικά και κλαδικά.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button