Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων κατέβασε ρολά….. Σειρά τώρα έχει το δεκαήμερο των προσφορών….

Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων κατέβασε ρολά…..


Σειρά τώρα έχει το δεκαήμερο των προσφορών….


Οι καταστηματάρχες μπορεί το διάστημα αυτό να είδαν κίνηση στα καταστήματά τους, αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δόθηκε και λύση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ….


Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό…..


Τα νέα φορολογικά  μέτρα Αλογοσκούφη που προωθούνται προς εφαρμογή και αφορούν τον κλάδο τους, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους….. Γεγονός που τους αναγκάζει να βγουν στους δρόμους…..


Ήδη οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εμπόρων και των επαγγελματιών προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις…..


 



Στο μεταξύ σε ότι αφορά στον απολογισμό των εκπτώσεων οι καταστηματάρχες παραδέχονται πως δόθηκε μια τονωτική ένεση στην αγορά, η οποία ωστόσο δεν είναι τόσο δυνατή σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές…..


Μπορεί τα εμπορικά καταστήματα και κυρίως τα ένδυσης και υπόδησης να δούλεψαν, ωστόσο ο τζίρος τους παρουσίασε μια μικρή πτώση της τάξης του 5-10% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία….


Για άλλη μια φορά και εδώ ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα….


Η οικονομική δυστοκία που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, συγκράτησε  την καταναλωτική τους μανία, η οποία εκτονώθηκε μόνο στα άκρως απαραίτητα….


 



Αν και οι καταστηματάρχες προχώρησαν από νωρίς σε μεγάλες εκπτώσεις που άγγιζαν και το 50% από τις πρώτες μέρες -τον τελευταίο μήνα το ποσοστό της έκπτωσης έφτασε και το 70%- η μεγάλη κίνηση παρατηρήθηκε στα μέσα και προς το τέλος της περιόδου των εκπτώσεων….


Οι περισσότεροι καταναλωτές ακολουθώντας τις οδηγίες του ΙΝΚΑ για το τι θα πρέπει να προσέξουν κατά τις αγορές τους επωφελήθηκαν των καλών προσφορών και βγήκαν κερδισμένοι…..


Άλλωστε δεν είναι και λίγο στην τιμή του ενός να αγοράζεις δυο προϊόντα….


Το ζήτημα βέβαια και για τους καταναλωτές ήταν να έχουν χρήματα στο πορτοφόλι τους και όχι να “φουσκώνουν” το όριο των πιστωτικών τους καρτών…..


Όποιοι έκαναν την περίοδο των εκπτώσεων αγορές με σύνεση και προγραμματισμό αυτοί ήταν και οι μόνοι κερδισμένοι….


Οι άλλοι θα πονοκεφαλιάζουν αναζητώντας τρόπους αποπληρωμής των πιστωτικών καρτών τους….


 



Πάντως αυτό που προβληματίζει και ανησυχεί τον εμπορικό κόσμο της χώρας είναι η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών…..


Βλέπουν ο ετήσιος κύκλος των εργασιών τους  χρόνο με το χρόνο να μειώνεται εξαιτίας των περιορισμένων αγορών των καταναλωτών…..


Λόγω των συνεχιζόμενων και αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες έχουν προσαρμόσει ανάλογα και την καταναλωτική τους συμπεριφορά…..


Έχουν περιορίσει τις εξορμήσεις στα καταστήματα και όταν το πράττουν επιλέγουν τις περιόδους των εκπτώσεων και αγοράζουν πρωτίστως αυτά που τους είναι απαραίτητα, αναβάλλοντας τις όποιες μικρές πολυτέλειες για την  επόμενη φορά…..


 



Από την άλλη η πίτα της αγοράς τεμαχίζεται σε ολοένα και μικρότερα κομμάτια, καθώς πέρα από την έλευση των πολυκαταστημάτων και των κινέζικων καταστημάτων, πολλοί είναι εκείνοι που προκειμένου να αφήσουν πίσω τους την ουρά της ανεργίας να καταφεύγουν μέσω των επιδοτήσεων του ΟΑΕΔ ή κάποιων άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο άνοιγμα της δικής τους μικρής επιχείρησης, όπως ενός εμπορικού καταστήματος…..


Το ρίσκο που παίρνουν είναι μεγάλο, όπως και αβέβαιη η πορεία του εγχειρήματός τους….καθώς δεν είναι λίγοι και εκείνοι που αναγκάζονται να κλείσουν την επιχείρησή τους μόλις εξανεμισθεί και το τελευταίο ευρώ που έχουν στην άκρη….και στη χειρότερη περίπτωση να   “μπαίνουν” μέσα και πολλές χιλιάδες ευρώ……


Ζοφερό λοιπόν το παρόν, αλλά και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δη της περιφέρειας….


Έχοντας να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό που είναι μεγάλος και από την άλλη τους καταναλωτές με τις πενταροδεκάρες στις τσέπες της που κάνουν αλχημείες για να ξορκίσουν την ακρίβεια που καλπάζει προσπαθούν να σταθούν στην αγορά…..


Το ….ιδανικό περιβάλλον…. δηλαδή για να ….ανθίσει….και να αναπτυχθεί μια νέα επιχείρηση….ένα εμπορικό κατάστημα για παράδειγμα….  


Σχετικά Άρθρα

Back to top button