Το τρίτο μάτι

ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ Το περασμένο Σάββατο, ημέρα της εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου, το πρωί τελέσθηκε θεία λειτουργία στο ναϊσκο που βρίσκεται στο προαύλιο της ΣΕΒΑΘ ο οποίος είναι αφιερωμένος του στον αείμνηστο υπουργό και ιδρυτή των συνεταιριστικών εργοστασίων Αλέξανδρο Μπαλτατζή.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ


Το περασμένο Σάββατο, ημέρα της εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου,  το πρωί τελέσθηκε θεία λειτουργία στο ναϊσκο που βρίσκεται στο προαύλιο της ΣΕΒΑΘ ο οποίος είναι αφιερωμένος  του στον αείμνηστο  υπουργό και ιδρυτή των συνεταιριστικών εργοστασίων Αλέξανδρο Μπαλτατζή.


Παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου Ξάνθης κ. Καραπαπάζογλκου, οι κ.κ. Ταρενίδης, Παρτσαλίδης, η κυρία Δώρα Συμπιλίδου,  ο πρώην διευθυντής της ΣΕΚΕ Ξάνθης κ. Αβραμίδης, ο τέως διευθυντής της ΣΕΒΑΘ κ. Ράπτης, ο τέως διευθυντής της Ροδόπης  κ. Ρωμανίδης, η πρόεδρος του γηροκομείου κ. Στυλιανίδου, ο κ. Ιγνατιάδης εκπρόσωπος της ΕΑΣ , ο πατέρας του κ. Κοντού, Στράτος, εργαζόμενοι κ.α.Δεν παραβρέθηκε ο υποιυργός κ. Κοντός λόγω ανειλημενων υποχρεώσεων.


Κυριάκος Κεσίσογλου


 



ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ


ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΥ


 


Πολλοί Ξανθώτες και Ξανθιώτισσες ευχήθηκαν τα χρόνια πολλά στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και βουλευτή Ξάνθης κ. Αλένδρο Κοντό που γιόρτασε τη γιορτή του το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Νατάσσα. Προσκλήθηκε και ο εκδότης του “Αγώνα” ο οποίος απουσίαζε εκτός Ξάνθης.


Χρόνια πολλα υπουργέ.


ΙΚ


 


2000 ΑΤΟΜΑ


ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ


Μάγεψε η Ελενα Παπαρίζου στη συναυλία που έδωσε στην Ξάνθη και ενθουσίασε το κοινό της. Εσοδα από τη συναυλία δόθηκαν για την αγορά ενός αυτοκιν΄τηου για τις ανάγκες της ελληνικής ομάδας  διάσωσης Ξάνθης



Επίθεση” τσιμπουριών


δέχτηκαν 11 στρατιώτες που συμμετείχαν


σε άσκηση στον Έβρο


“Επιδρομή τσιμπουριών” δέχτηκαν 11 στρατιώτες μονάδας της Ξάνθης που συμμετείχαν σε άσκηση στον Έβρο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατιώτες διαπίστωσαν την παρουσία των κροτώνων μετά την επιστροφή τους από την άσκηση και ενώ έκαναν ντους.


Ειδοποίησαν αμέσως τον διοικητή της μονάδας τους, που διέταξε τη μεταφορά τους στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ξάνθης για την αφαίρεση των τσιμπουριών με χειρουργικές εκτομές.


Από τους έντεκα στρατιώτες, μόνο ο ένας παρουσίασε πυρετό, ζαλάδες και εμετό, και παρακολουθείται από το ιατρικό προσωπικό του ΣΤΕΠ της μονάδας του. 


 


   18 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ


 


Με το μεγάλο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου η αυλαία των Γιορτών Παλιάς Πόλης, που φέτος συμπληρώνουν 18 χρόνια ζωής.


Ο δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης παρουσία σύσσωμων των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, εντός και εκτός νομού, κήρυξε την έναρξη των γιορτών.


Το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι ιδιαίτερα πλούσιο και αναβαθμισμένο και ήδη οι πρώτες εντυπώσεις και τα σχόλια του κόσμου είναι πολύ θετικά.


Όσοι βρέθηκαν στην πλατεία Μητροπόλεως  δήλωσαν μαγεμένοι από τη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με την αισθαντική φωνή του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ενώ από την πλευρά του ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης δεν έκυψε τη  χαρά του που συμμετείχε  με το μουσικό του σχήμα στις γιορτές Παλιάς Πόλης και βρίσκεται στην Ξάνθη και στον παραδοσιακό της οικισμό που αποπνέει μια παλιά αρχοντιά.


Όσο για τη συναυλία των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Βασίλη Καζούλη και Δημήτρη Σταρόβα, την  επόμενη ημέρα, Κυριακή, απέσπασε το δυνατό χειροκρότημα της νεολαίας, αλλά και όσων νιώθουν νέοι.


Τελικά όντως, χρόνο με το χρόνο ο θεσμός το Γιορτών Παλιάς Πόλης γίνεται καλύτερος, με τις εκδηλώσεις όχι μόνο να ανανεώνονται, αλλά και να αναβαθμίζονται ποιοτικά.


 


 


ΟΔΗΓΟΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 


 


Μια καινοτομία παρουσιάζει φέτος ο θεσμός των Γιορτών Παλιάς Πόλης, όπως θα διαπίστωσαν και οι επισκέπτες περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού.


 Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, όπως και ο παραδοσιακός οικισμός της Ξάνθης απέκτησαν το λογότυπό τους και μάλιστα με βασικά χρώματα αυτά που συναντά κανείς σε μεγάλη συχνότητα στην Παλιά Ξάνθη, όπως είναι το λαδοπράσινο,  το ροδί, το μπλε και η ώχρα.


Παράλληλα απέκτησαν και τους Οδηγούς Ποιότητας, που αφορούν μεταξύ άλλων τη σήμανση, το στολισμό, τη φιλοξενία-συμμετοχή-βράβευση, την καθαριότητα, τη διοργάνωση γιορτών.


Συγκεκριμένα πρόκειται για μια σειρά Οδηγών και Οδηγιών που αναφέρονται σε ορθές πρακτικές και κανόνες ποιότητας για τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην Παλιά Πόλης της Ξάνθης.


 


 


ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΊΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΞΑΝΘΗΣ


 


Στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης τα τελευταία χρόνια το Λύκειο Ελληνίδων σε συνεργασία με έναν Έλληνα δάσκαλο από τη Στουτγκάρδη  φιλοξενεί κάθε χρόνο τριάντα Γερμανούς, οι οποίοι αγαπούν και ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση.


Έτσι στο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων διδάσκονται για μια εβδομάδα παραδοσιακούς χορούς. Σε καθημερινή βάση από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι ο χοροδιδάσκαλος του Λυκείου Ελληνίδων, Κυριάκος Αθανασιάδης σε συνεργασία με το δάσκαλο χορού της ΦΕΞ, Γ. Γκορόγια  μαθαίνουν στους φιλοξενούμενους από τη Γερμανία τους παραδοσιακούς μας χορούς, βοηθώντας τους έτσι να νιώσουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική και να έρθουν σε επαφή με τα στοιχεία εκείνα της παράδοσής μας που παραμένουν ακόμη νωπά στο πέρασμα του χρόνου, και που θέλουν τόσο πολύ να γνωρίσουν.


Παράλληλα η ομάδα των Γερμανών επισκεπτών  των Γιορτών Παλιάς Πόλης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του πολιτιστικού θεσμού  της Ξάνθης.


Γεγονός πάντως είναι πως με την κίνηση αυτή του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, την οποία στηρίζουν Δήμος και ΦΕΞ, η περιοχή μας αποκτά τους καλύτερους υποστηρικτές και πρεσβευτές εκτός των ελληνικών συνόρων.


 


 


ΑΠΟ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΕ ΑΝΑΒΟΛΗ


 


Δεν πραγματοποιήθηκε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, η Γενική Συνέλευση της ΑΤΕ για ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ, την περασμένη Παρασκευή 29 Αυγούστου.


Στη συνέλευση επρόκειτο να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις για το κλείσιμο των δυο συνεταιριστικών εργοστασίων , αλλά και για το εργασιακό αύριο των εργαζομένων σε αυτά. Μάλιστα για τους εργαζόμενους υπήρξε δέσμευση από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Απασχόλησης και Αγροτικής Ανάπτυξης να ετοιμαστεί και να κατατεθεί στους εργαζόμενους της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ πρόγραμμα απορρόφησης τους σε άλλες θέσεις απασχόλησης, εκτός εκείνων που δύναται να συνταξιοδοτηθούν.


Όμως για άλλη μια φορά η αγωνία των εργαζομένων σε ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ παίρνει παράταση με την αναβολή των Γενικών Συνελεύσεων στα παραπάνω εργοστάσια.


Η νέα ημερομηνία που ορίστηκε είναι σε ένα μήνα, στα τέλη Σεπτεμβρίου.


Όπως φαίνεται προηγείται η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ την ερχόμενη εβδομάδα και τα όσα θα εξαγγείλει από το βήμα της αίθουσας του Βελλίδιου   Ιδρύματος.


 


 


ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ


 


Στην Αθήνα βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Σπύρος Παπαχρήστου μαζί με το Σωματείο Καπνεργατών της ΚΑΠΝΙΚΗΣ.


Αιτία τα συσσωρεμένα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης και που χρόνο με το χρόνο διογκώνονται, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της διοίκησης για επίλυσή τους.


Οι προσλήψεις καπνεργατών συνεχώς μειώνονται, ενώ όσοι εργάζονται τα ημερομίσθια είναι περιορισμένα. Και αν προσθέσει κανείς πως δεν τους καταβάλλονται  αυτά που δικαιούνται, αλλά και αρκετοί  απασχολούνται σε θέσεις που δεν είναι της ειδικότητάς τους , εύλογα μπορεί κανείς να συμπεράνει τα προβλήματα των εργαζομένων στην ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ.


Αυτή τη φορά Εργατικό Κέντρο και Σωματείο Καπνεργατών έκανε γνωστά για άλλη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ στην υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλλαντζάκου, η οποία και τους άκουσε με προσοχή και  υποσχέθηκε πως θα εξετάσει το όλο θέμα με τη σοβαρότητα που αρμόζει.


Στη συνάντηση με την υφυπουργό Απασχόλησης ήταν και εκπρόσωπος του κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος άκουσε τα αιτήματα των εργαζομένων και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον πρόεδρο της ΚΑΠΝΙΚΗΣ.


 


 


ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ


 


Αν και τα προβλήματα των αστυνομικών είναι ιδιαίτερα οξυμμένα, όπως κατά καιρούς επισημαίνουν τα κατά τόπους Συνδικαλιστικά τους Όργανα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος για το νέο Πειθαρχικό Κώδικα των Αστυνομικών, θα τους απαγορεύεται πλέον να απεργούν.


Μεταξύ μια σειράς απαγορεύσεων, που η μη συμμόρφωσή τους θα θέτει εκτός υπηρεσίας είναι και η συμμετοχή σε απεργίες.


Το ερώτημα είναι ως εργαζόμενοι, πώς θα εκφράζουν από εδώ και πέρα τις διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις τους;


Όπως για παράδειγμα την ελλιπή στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων και Διευθύνσεων;


30% κάτω από την προβλεπόμενη δύναμη παρουσιάζει η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης.


Το σίγουρο είναι πως αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας των Αστυνομικών.


 


 


ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 4% ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


 


Χάρη στους εντατικούς ελέγχους της Τροχαίας Ξάνθης μέσα στο καλοκαίρι τα τροχαία ατυχήματα στο νομό παρουσίασαν μείωση κατά 4%. Και αυτό είναι πολύ θετικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή μας παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 15% τα τελευταία ένα με δύο χρόνια.


 


 


   


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button