Ασυνείδητοι χτύπησαν και το Περιαστικό Άλσος της Ξάνθης

Ο πύρινος εφιάλτης, που ζουν εδώ και μέρες η Πελοπόννησος, καθώς και άλλες περιοχές της χώρας μας, λίγο έλειψε να δείξει και στην πόλη, αλλά και σε οικισμούς του νομού Ξάνθης τις απειλητικές και άγριες διαθέσεις του.

Ο πύρινος εφιάλτης, που ζουν εδώ και μέρες η Πελοπόννησος, καθώς και άλλες περιοχές της χώρας μας, λίγο έλειψε να δείξει και στην πόλη, αλλά και σε οικισμούς του νομού Ξάνθης τις απειλητικές και άγριες διαθέσεις του.


Την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί τους δεκάδες νεκρούς της και οι κάτοικοι των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχών μετρούν τις πληγές και τα αποκαϊδια τους, οι κάτοικοι της Ξάνθης, αρχές και φορείς, χάρη στις συντονισμένη και ακαριαία επέμβαση στον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς απέτρεψαν μια βέβαιη καταστροφή.


Συγκεκριμένα νωρίς το απόγευμα της περασμένης Κυριακής απειλήθηκε σοβαρά το Περιαστικό Άλσος της Ξάνθης, όταν εκδηλώθηκε φωτιά σε μια χαράδρα στο νότιο ανατολικό μέρος του δάσους αναψυχής, που συνορεύει με την Παλιά Πόλη. Στις 4.15 μ.μ. η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης δέχθηκε τηλεφώνημα από κατοίκους της περιοχής για το περιστατικό και αμέσως κατέφθασαν στο χώρο πέντε οχήματα με είκοσι πυροσβέστες.


Παράλληλα άμεση ήταν η ενημέρωση και η επέμβαση και των υπολοίπων φορέων του νομού που συμμετέχουν στην πολιτική προστασία και στην πυροπροστασία των δασών. Παράλληλα μέσα σε είκοσι λεπτά κατέφθασε και αεροπλάνο από την Αλεξανδρούπολη, όπου έκανε ρίψεις, ενώ δόθηκε εντολή να επιστρέψει και το ελικόπτερο που είχε κληθεί να σπεύσει, καθώς ο κίνδυνος είχε εκλείψει.


Επί τόπου κατέφθασαν πέρα από τους πυροσβέστες, αστυνομικούς, το στρατό, τη ΔΕΥΑΞ με τις υδροφόρες, τους εθελοντές Σαμαρείτες, και πλήθος κατοίκων της παλιάς πόλης και όχι μόνο, οι οποίοι με ότι μέσο διέθεταν ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς. Χάρη στις ταχύτατες και συντονισμένες ενέργειες όλων, η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο, χωρίς να απειληθούν ανθρώπινες ζωές ή να κινδυνεύσουν περιουσίες.


Η πυρκαγιά κατασβέστηκε, αφού πρώτα έκαψε περίπου ένα στρέμμα θαμνώδης έκτασης με ξερά χόρτα και πευκοβελόνες. Να σημειωθεί πως μόλις οι κάτοικοι της περιοχής, όπου συνόρευε με τον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, είδαν τους πρώτους καπνούς βγήκαν σαστισμένοι και αλαφιασμένοι από τα σπίτια τους και έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει, αλλά κυρίως να κατασβέσουν τη φωτιά για να μην απειληθούν οι περιουσίες τους.


Κάποιοι μάλιστα κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο και για κάποιο ύποπτο με μηχανάκι που είδαν να φεύγει από την εστία της πυρκαγιάς λίγο πριν φανούν οι πρώτοι καπνοί. Όπως έγινε λίγο αργότερα γνωστό άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης συνέλαβαν έναν ύποπτο. Στο μεταξύ λίγο μετά τις έξι το απόγευμα οι άνδρες της Τροχαίας Ξάνθης επέτρεψαν και πάλι την κυκλοφορία των οχημάτων στον οδικό άξονα Ξάνθης-Σταυρούπολης, ενώ παρέμειναν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Περιαστικού Άλσους μικτά τμήματα του στρατού, των εθελοντών, καθώς και πυροσβεστικά οχήματα και της αστυνομίας για τη φύλαξη του χώρου.


Πέρα από το αν η φωτιά στο Άλσος οφείλεται σε εμπρησμό ή όχι- γεγονός είναι πως το περασμένο Σάββατο εκδηλώθηκαν και τέσσερις πυρκαγιές σε οικισμούς του Δήμου Αβδήρων, Μάνδρα και Ν. Κεσσάνη, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν σωρεία εμπρησμών, καθώς δεν εξηγούνται με τη λογική των όρων ιδιωτικού συμφέροντος, αλλά απλά και μόνο για να κάνουν κακό και μόνο κακό κατά της πολιτείας μας όπως επεσήμανε και ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης- το δυσάρεστο αυτό περιστατικό αποτέλεσε μια αφορμή για να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των δυνάμεων πολιτικής προστασίας του νομού μας.


Και όπως αποδείχθηκε και στην πράξη λειτούργησαν ταχύτατα και καθ’ όλα συντονισμένα, ενώ συγκινητική ήταν και η συνεισφορά της κοινωνίας της Ξάνθης. Οι κάτοικοι της περιοχής μας έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν το πράσινο του νομού μας. Απέδειξαν ότι η κοινωνία του νομού Ξάνθης είναι ευαισθητοποιημένη και ενεργή να προσφέρει χέρι βοηθείας, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.


Δέσποινα Γκούμα


 


ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ


*Το Σάββατο και περί ώρα 16.10 εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 5 πυρκαγιές στη δασική – αγροτική περιοχή Μάνδρας ένθεν και εκείθεν της επαρχιακής οδού Μάνδρας – Κεσσάνης, θέση Αγιος Γεώργιος και Πετρόλοφος, Δήμου Αβδήρων Ν. Ξάνθης. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν 4 πυροσβεστικά οχήματα με 15 πυροσβέστες της ΠΥ Ξάνθης, 1 πυροσβεστικό όχημα με δύο πυροσβέστες της ΠΥ Καβάλας, 1 πυροσβεστικό όχημα της ΠΥ Χρυσούπολης κι ένα 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο από την Αλεξανδρούπολη.


Επίσης συμμετείχαν η ΕΛΑΣ, 4 υδροφόρα οχήματα και επτά χωματουργικά μηχανήματα της Νομαρχίας Ξάνθης και των Δήμων του Νομού με υπαλλήλους, 2 ιδιωτικά υδροφόρα οχήματα και μεγάλος αριθμός κατοίκων του χωριού Μάνδρα, οι οποίοι με αυταπάρνηση συνέβαλλαν καταλυτικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Από την πυρκαγιά κάηκαν 100 στρέματα δασικής και χορτολιβαδικής εκτάσεως, 2 ελαιώνες και υπολείμματα καλλιεργειών.


Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανακριση.


 


*Την Κυριακή και περί ώρα 16.50 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο περιαστικό άλσος Ξάνθης και συγκεκριμένα 100 μέτρα νότια του 1ου χλμ. επαρχιακής οδού Ξάνθης – Σταυρούπολης, εντός του άλσους.


Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν 5 πυροσβεστικά οχήματα με 16 πυροσβέστες της ΠΥ Ξάνθης, η ΕΛΑΣ και 7 υδροφόρα των δήμων Ξάνθης, Τοπείρου, Μύκης και Σταυρούπολης, το 4ο Σώμα Στρατού, εθελοντικές οργανώσεις, πρόσκοποι, τμήμα εφέδρων καταδρομέων και μεγάλο πλήθος εθελοντών οι οποίοι συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.


Από την πυρκαγιά κάηκε 1 στρέμμα υπορόφου πευκοβελόνας, μικρός αριθμός ατόμων Πεύκης διαφόρων ηλικιών, θάμνοι και ξυλοκατασκευές του Δασαρχείου Ξάνθης (γέφυρα, αναβαθμοί, φράχτες). Ως υπαίτιος της πυρκαγιάς συνελήφθη ο Π.Ε. του Γ. 31 ετών, κάτοικος Ξάνθης, ο οποίος στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ξάνθης.


Στον τόπο του συμβάντος παρεβρέθησαν όλοι οι τοπικοί άρχοντες.


 


*Χθες Δευτέρα και περί ώρα 02.15 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτική αποθήκη στον οικισμό Σελέρου, Δ. Σελέρου Ν. Ξάνθης, ιδιοκτησίας Φουντουκσί Ογλού Οσμάν. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν 3 πυροσβεστικά οχήματα με επτά πυροσβέστες της ΠΥ Ξάνθης, 1 χωματουργικό μηχάνημα του Δήμου Σελέρου και 1 υδροφόρα της ΔΕΥΑΞ. Από την πυρκαγιά κάηκε ολοσχερώς η αποθήκη, 1 γεωργικό μηχάνημα (πρέσα) και μεγάλος αριθμός δεμάτων άχυρου, που κατά δήλωση του ιδιοκτήτη ανέρχονταν σε 800 τον αριθμό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button