“Τα Ματωμένα Χώματα” της ειρήνης

Έχοντας στο πλευρό του, τους περισσότερους πρωταγωνιστές της νέας του τηλεοπτικής δουλειάς και μάλιστα με επικεφαλής τη μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Άννα Συνοδινού, ο γνωστός και καταξιωμένος σκηνοθέτης Κώστα Κουτσομύτης κάλεσε και επίσημα τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον όμορφο χώρου του Ξενοδοχείο ΚΑΖΙΝΟ Ξάνθης, για να τους μιλήσει για το νέο σήριαλ που ετοιμάζει και το οποίο θα προβληθεί το ερχόμενο φθινόπωρο από τον τηλεοπτικό σταθμό του ALPHA.

Έχοντας στο πλευρό του, τους περισσότερους πρωταγωνιστές της νέας του τηλεοπτικής δουλειάς και μάλιστα με επικεφαλής τη μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Άννα Συνοδινού, ο γνωστός και καταξιωμένος σκηνοθέτης Κώστα Κουτσομύτης  κάλεσε και επίσημα τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον όμορφο χώρου του Ξενοδοχείο ΚΑΖΙΝΟ Ξάνθης, για να τους μιλήσει για το νέο σήριαλ που ετοιμάζει και το  οποίο θα προβληθεί το ερχόμενο φθινόπωρο από τον τηλεοπτικό σταθμό του ALPHA. 

 

Ήδη ο κ. Κουτσομύτης και το συνεργείο του βρίσκονται στην Ξάνθη εδώ και τρεις εβδομάδες πραγματοποιώντας σειρά γυρισμάτων τόσο στην παλιά πόλη, όσο και στα Άβδηρα και τη Γκιώνα.

 

Η ομάδα παραγωγής και οι ηθοποιοί μαζί με τον σκηνοθέτη αναχωρούν σήμερα για την Αθήνα, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν και πάλι το φθινόπωρο για να πραγματοποιήσουν νέο κύκλο γυρισμάτων για το σήριαλ “Ματωμένα Χώματα”. Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της φιλικής κουβέντας που είχε ο σκηνοθέτης, αλλά και ηθοποιοί με τους δημοσιογράφους της πόλης δήλωσαν γοητευμένοι από τη φιλοξενία των Ξανθιωτών και από τις ομορφιές του τόπου.

 

Μάλιστα ο Κώστας Κουστομύτης, ο οποίος γνώρισε την περιοχή της Θράκης από προηγούμενες δουλειές του, όπως “τα παιδιά της Νιόβης”, αλλά και “οι Μάγισσες της Σμύρνης”, δήλωσε πως δε θα μπορούσε να βρει καλύτερους χώρους για να αναπαραστήσει γειτονιές της Σμύρνης κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά “η Ξάνθη για μένα δε είναι μόνο το τοπίο, αλλά είναι και ο λαός. Και για μένα αυτό μέτρησε πολύ και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθημερινούς ανθρώπους που με βοήθησαν πάρα πολύ στις σκηνές που γυρίσαμε και θα ξανά έρθουμε σύντομα. Είναι καταπληκτικοί άνθρωποι,  δεν έχω ξαναδεί τέτοια φιλοξενία. Εγώ είμαι Μακεδόνας, αλλά οι Θρακιώτες ξεπερνούν τα πάντα”.

 

Αναφερόμενος στη νέα του τηλεοπτική δουλειά, τη μεταφορά του βιβλίου της Διδούς Σωτηρίου στη μικρή οθόνη, δήλωσε πως στόχος του είναι να κάνει μια πολύ καλή σειρά για τη Μικρά Ασία και για όλους τους μετανάστες και για αυτούς που υπέφεραν και από εκεί και πέρα το τηλεοπτικό κοινό θα είναι αυτό που θα κρίνει τη νέα του δουλειά.

 

Στο ερώτημα για το πόσο δύσκολο είναι η μεταφορά ενός τόσου αξιόλογου βιβλίου που έχει να κάνει με ένα κομμάτι της νεοελληνικής μας ιστορίας και ότι συνεπάγεται με αυτό ο κ. Κουτσομύτης απάντησε με νόημα. “Σιγά που θα φοβηθώ. Τα δύσκολα μου αρέσουν. Πάντα τα δύσκολα έχω επιχειρήσει. Αυτό είναι ένα όνειρο που είχα εδώ και δέκα πέντε χρόνια. Είχα συζητήσει νύχτες ολόκληρες με τη Διδώ Σωτηρίου όταν ζούσε. Ήταν να το κάνω ταινία, όμως δεν είχα βρει τα οικονομικά μέσα για να το πραγματοποιήσω. Αλλά τώρα που το κατορθώνω πιστεύω ότι θα γίνει μια πολύ ωραία σειρά και το κυριότερο είναι να αρέσει στον κόσμο”.

 

Όσο για το βαθμό  ανταπόκρισης που θα βρει το νέο του εγχείρημα από το κοινό, δεδομένου ότι έχει συνηθίσει σε άλλους είδους τηλεοπτικά προϊόντα, ο σκηνοθέτης της σειράς “Ματωμένα Χώματα” που θα προβάλλει ο  ALPHA.τον ερχόμενο Οκτώβριο, δήλωσε χαρακτηριστικά “δε με ενδιαφέρει το κοινό. Με ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός. Τι θα πει κοινό; Το κοινό μπορεί να βλέπει Eurovision, μπορεί να βλέπει πιο κατώτερα πνευματικά  προϊόντα, αλλά η τηλεόραση έχει και λίγα ίσως, αλλά πολύ καλά προϊόντα. Αρκεί να ψάξει το κοινό και να μην το χαϊδεύουμε. Πρέπει λοιπόν να μάθει να ψάχνει να βρίσκει αυτά που είναι καλά προϊόντα”.

 

Σε ερώτηση που του έθεσε ο “ΑΓΩΝΑΣ”  για τη δική του σκηνοθετική ματιά που επιχειρεί να περάσει μέσα από αυτό το έργο της Διδούς Σωτηρίου, αλλά και το μήνυμα που θέλει να στείλει στο τηλεοπτικό κοινό που θα παρακολουθήσει το σήριαλ αυτό, ο Κώστας Κουτσομύτης σημείωσε πως το έργο αυτό στέλνει το διαχρονικό μήνυμα της ειρήνης.

 

“Πρώτον η δική μια ματιά είναι και η ματιά της Διδους Σωτηρίου, ότι ο πόλεμος κάνει τα μεγαλύτερα κακά στην ανθρωπότητα. Δεύτερον ότι η φιλία των ανθρώπων μένει και ότι οι λαοί δε φταίνε ποτέ και ότι τα μεγάλα συμφέροντα είναι αυτά που ωθούν σε πολέμους.

 

Και σήμερα μετά από 85-90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ακόμη πληρώνουμε τα δεινά εκείνης της εποχής. Δεν είναι μόνο ότι ξεριζώθηκαν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά χάθηκε και ένας πολιτισμός πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνων. Και αυτό είναι τρομερό και κάτι που θα πρέπει να μας γίνει μάθημα.

 

Και όπως τελειώνει και το βιβλίο “αλί σε αυτούς που τους λαούς τους τ οδηγούν εκεί”, στην τραγωδία δηλαδή. Η τραγωδία βέβαια συνεχίζεται και στις μέρες, βλέπε για παράδειγμα Ιράκ, Αφγανιστάν, στα όσα έγινα στη Σερβία.

 

Πόλεμοι γίνονται συνέχεια, πεθαίνουν άνθρωποι και το μήνυμα στα “Ματωμένα Χώματα”, που ξεπερνά τα σύνορα του Μικρασιατικού Ελληνισμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής και είναι και ένα παράδειγμα, όχι πόλεμος, αγάπη, φιλία. αυτό είναι το μήνυμα του έργου και αυτό προσπαθώ να κάνω.”

 

Στο μεταξύ ανάμεσα στους ηθοποιούς που αποτελούν το καστ της σειράς και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ήταν η κ. Άννα Συνοδινού, ο κ. Γιώργης Τζώρτζης, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Γιώργος Καραμίχος και άλλοι, ενώ από τις τοπικές αρχές παρόντες μεταξύ άλλων ήταν και ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, αλλά και η πρόεδρος της Νομαρχιακής Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, κ. Πέπη Στάντζιου.

 

Στο χαιρετισμό του ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης ευχαρίστησε τον κ. Κουτσομύτη, την παραγωγή, καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό  ALPHA που επέλεξαν την Ξάνθη για να γυρίσουν σκηνές του σήριαλ και του ευχήθηκε καλή επιτυχία, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά “η παρουσία σας εδώ πέρα από χαρά ήταν και τιμή. Πιστεύω πως από την προβολή που γίνεται θα ωφεληθεί και η περιοχή μας. Επιτέλους βρίσκουμε τη θέση που μας αναλογεί”.

 


 

Άννα Συνοδινού  μια μεγάλη θεατρική μορφή

 

Στο μεταξύ ιδιαίτερη χαρά και τιμή αποτέλεσε για τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης η παρουσία της ζωντανής ιστορίας του ελληνικού Θεάτρου, της κ. Άννας Συνοδινού και η συνομιλία που είχαν μαζί της.

 

Χειμαρρώδης και γλαφυρότατη η κ. Συνοδινού μας αποκάλυψε πως χάρη στην Ξάνθη και στα χρήματα που απέκτησε ο σύζυγός της από το εμπόριο καπνού, παλιά, μπόρεσαν και παντρεύτηκαν. Είναι συναισθηματικά δεμένη με τη Θράκη, γιατί χωρίς Θράκη, χωρίς Μακεδονία, δε θα υπήρχε Ελλάδα, όπως σημείωσε. Μιλώντας για την απόφασή της να συμμετάσχει στη σημαντική αυτή όπως τη χαρακτήρισε δουλειά του Κώστα Κουτσομύτη, “Τα Ματωμένα Χώματα”,που θα μεταφέρει την αλήθεια στους νέους για αυτό το κομμάτι της ελληνικής ιστορίας αναφέρθηκε σε μια προσωπική της ιστορία, η οποία και την οδήγησε στην απόφασή της αυτή.

 

“Εγώ είμαι χριστιανή βαπτισμένη από πολύ μεγάλο ποιητή Σμυρναίο, το Φωτιάδη Αλέξανδρο. Ο οποίος ήρθε και είπε, Κυρά μου -ήμουν σε μια κούνια στου Λουτράκι που είχε ο πατέρας μου ξενοδοχείο- αυτό το μωρό τι είναι; Λέει η μάνα μου κορίτσι. Δε μου λες πως λένε; Ιωάννα. Κυρά Γιαννιά μπορώ να σε λέω; Είναι βαπτισμένο το μωρό; Η μητέρα του είπε όχι και τον ρώτησε ποιος είναι. Εκείνος είπε μπορώ να το βαπτίσω; Εγώ είμαι ένας που κάνω τον ποιητή και είμαι από τη Σμύρνη. Είχα μια κόρη, τη λέγανε Άννα, ήταν μια κούκλα. Την πήρανε οι Τούρκοι, της κάνανε ότι αισχρό της κάνανε, τη φτύσανε, τη σκοτώσανε και την πετάξανε στον τενεκέ, στον υπόνομο. Θα βαφτίσω αυτό το κοριτσάκι και θα ευχηθώ να κάνει ότι εμείς θέλαμε να γίνει το παιδί μας. Να γίνει καλή ηθοποιός, να γίνει τραγουδίστρια, να γίνει όμορφη, να γίνει διάσημη. Και ευχήθηκε. Και τώρα, λέει, το μόνο που σου αφήνω μικρό μου μωρό -μου τα διηγείται η μάνα μου-είναι να έχει λάδι σμυρναίικο”.

 

Και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια μέσα από την ίδια τη ζωή, αλλά και από την πορεία της στο Θέατρο οι ευχές του νονού της κυρίας Συνοδινού πραγματοποιήθηκαν στο έπακρο.

 

“Έχω σμυρναίικο λάδι. Το έβαλε ο άνθρωπος με την ψυχή του. Ξέρεις μια ευχή είναι δύναμη, είναι αιώνιο οξυγόνο μυαλού, ψυχής, οράσεως. Να βλέπεις τα πράγματα και να μην ξεχνάς την καταγωγή σου. Αυτό προσέξτε κυρίες και κύριοι, δεν είναι εθνικιστικό, όποιος το λέει αυτό θα φάει καρπαζιά. Όλοι οφείλουν να τιμούν τη γη που τους δίνει οξυγόνο, νερό, μάνα, πατέρα. Να το θυμούνται, να το τιμούν και να το αξιοποιούν και όσο πάει να το μεγαλώνουν, να το  βοηθούν να γίνεται  μεγαλύτερο.Αυτό είναι όλο. Αν μπορείς μάλιστα να το βγάλεις παρά έξω, όπως το έχουν βγάλει Σοφοκλήδες και Αισχύλοι και Ευριπίδηδες με τις ηρωίδες που μας έδωσαν και τους ήρωες να παίξουμε, ε, ζήτω μας τότε, μπράβο μας. Και αυτό κάνουμε να υπηρετούμε ότι έχει καλύτερο να πει για τον άνθρωπο και σήμερα εμείς όπως είμαστε εδώ νομίζω ότι υπηρετούμε αυτό τον σκοπό. Εσείς που θα τα γράψετε και εγώ που σας τα λέω. Και αυτοί κυρίως που θα τα διαβάσουνε και είμαι βέβαιη ότι θα τα ευχαριστηθούν”.Η κουβέντα με την κυρία Άννα Συνοδινού ήταν μια πραγματική απόλαυση και πολύ δύσκολο για να τη μεταφέρεις στο χαρτί. Ένας ζωντανός θρύλος με αστείρευτες γνώσεις και εμπειρίες που είχε τόσα πολλά να πει να στις νεότερες γενιές. Τα 79 της χρόνια δεν αντικατοπτρίζουν την όρμη του πνεύματός και της ψυχής της, τα οποία παραμένουν πάντα νέα. 

 

Εν κατακλείδι στη συζήτηση που είχαμε μαζί της, μένουμε σε κάποια από τα μηνύματα που στέλνει προς τους νέους και τα μεταφέρουμε αυτούσια.

 

-“Να τελειώνει το εμπόριο στις σχέσεις των ανθρώπων. Δεν μπορεί να μας τρώει τη ζωή μας αυτό το πράμα.”.

 

-“Πρέπει να πούμε στα παιδιά την αλήθεια. Ξεχάστε τα τζιβιτζιλούδικα. Ας υποστηρίξουμε αυτούς που κάτι   έχουν να μας πουν και ας πούμε στους άλλους δεν σας ξαναψηφίζουμε”.                                           

 

Δέσποινα Γκούμα

 

            

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button