Δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις του Δημάρχου στα Προ Ημερησίας Θέματα των “Πολιτών για την Αλλαγή” που ανέλυσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Σάββας Μελισσόπουλος

Ως “μη ικανοποιητικές” κρίνονται από τους “Πολίτες για την Αλλαγή” οι απαντήσεις που έδωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ.Μιχάλης Στυλιανίδης στα δύο Προ Ημερησίας Διατάξεως Θέματα που έθεσε γραπτώς ο συνδυασμός μας υπόψιν του Προεδρείου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008.

Ως “μη ικανοποιητικές” κρίνονται από τους “Πολίτες για την Αλλαγή” οι απαντήσεις που έδωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ.Μιχάλης Στυλιανίδης στα δύο Προ Ημερησίας Διατάξεως Θέματα που έθεσε γραπτώς ο συνδυασμός μας υπόψιν του Προεδρείου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008. 


Συγκεκριμένα, τέθηκαν το “κυκλοφοριακό” και το “Χονδρεμπόριο” τα οποία και αναλύθηκαν διεξοδικά από το Δημοτικό Σύμβουλο Σάββα Μελισσόπουλο ο οποίος προσκόμισε και στοιχεία (φωτογραφίες) προς επίρρωση των λεγομένων. 


Για το μεν πρώτο ο Δήμαρχος δήλωσε πως ο Δήμος κάνει ό,τι μπορεί με “παρεμβάσεις, υποδομές, διανοίξεις” προκειμένου ν’ αμβλύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και κάλεσε όλους να επιδείξουν υπομονή στην επιμέρους περίπτωση της Μιχαήλ Καραολή. 


Για το δεύτερο, ο κ.Στυλιανίδης αναγνώρισε ευθύνες του Δήμου κατά το ήμισυ επιρρίπτοντας ανάλογες και στους μισθωτές των εγκαταστάσεων για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος. 


Ωστόσο, δεν ακούσαμε από τον κ.Δήμαρχο να κάνει λόγο για αποφασιστικές λύσεις των δύο προβλημάτων ούτε για σχεδιασμό οριστικής αντιμετώπισής τους. Μείναμε με την αίσθηση πως για τη Δημοτική Αρχή, αυτά – όπως και τόσα άλλα – συνιστούν παραμέτρους ενός “πεπρωμένου” το οποίο για τους Δημότες “φυγείν αδύνατον”… Εμάς, όχι απλώς δεν μας εκφράζει η συγκεκριμένη στάση απέναντι στα πράγματα αλλά μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. 


Δεσμευόμαστε, γι’ αυτό, να επανέλθουμε, επιμένοντας, με συγκεκριμένες προτάσεις που θα τείνουν να δώσουν οριστικές και βιώσιμες λύσεις – κατόπιν επεξεργασίας τους από τις αντίστοιχες Θεματικές Επιτροπές που έχουμε οργανώσει και ξεκίνησαν ήδη να λειτουργούν με συμμετοχή των συμπολιτών μας.  


Διότι δεν παύουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα όλων των Ξανθιωτών να συνδιαμορφώνουν με τη Δημοτική Αρχή το παρόν και το μέλλον της καθημερινότητάς τους και του τόπου τους. 



 Αναλυτικά, τα Προ Ημερησίας Θέματα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Ξάνθης και για το Χονδρεμπόριο, παρατίθενται ακολούθως:



1) ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ


 Στην πόλη μας, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες έντονων διαμαρτυριών, αλλά κι εμείς οι ίδιοι διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες διέλευσης τόσο των πεζών όσο και των οχημάτων, ιδιαίτερα σε ορισμένους κεντρικούς δρόμους, έχουν γίνει πραγματικά τόσο προβληματικές που θα έλεγε κανείς ότι ταιριάζει απόλυτα με εικόνες μεγαλουπόλεων που βλέπαμε μόνο στην τηλεόραση.


Η κατάσταση αντί να βελτιώνεται μάλλον επιδεινώνεται και σε πολλές των περιπτώσεων μοιάζει χαοτική!


Τα ερωτήματα πολλά: 


* Συμφωνείτε ότι το πρόβλημα πια κινείται εκτός ορίων ή διαφωνούμε ακόμα και σ’ αυτό καθαυτό το γεγονός;


* Τι μέτρα πήρε ή τι σκοπεύει να πάρει η Δημοτική Αρχή για την ανακούφιση των συμπολιτών μας και των πεζών αλλά και των εποχούμενων;


 * Πόσο θα επιδεινωθεί η κατάσταση όταν θ’ αρχίσουν τα έργα για την ενοποίηση των πλατειών;


* Έχετε ζητήσει κυκλοφοριακές μελέτες για να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που θα μας ανακουφίσουν από το πρόβλημα;


 * Τι βελτιώσεις έχουν γίνει στις περίφημες μονοδρομήσεις (περιοχή Μ.Αλεξάνδρου – Λεωφόρος Στρατού) τη στιγμή που άλλοι μικρότεροι και στενοί δρόμοι που χρειάζονται μονοδρόμηση είναι διπλής κατεύθυνσης;


* Ποιος αποφάσισε το σχεδιασμό για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων π.χ. στη Μιχαήλ Καραολή (μεγάλα τόξα στις γωνίες) που ίσως επιδεινώσουν το πρόβλημα;


 * Πώς θα διευκολυνθεί η διέλευση των πεζών όταν τα μεγάλα πεζοδρόμια που κατασκευάζουμε είναι χώρος στάθμευσης των δικύκλων ή παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων; 


* Πότε θα επιτύχουμε μια ασφαλή μετακίνηση για τους πεζούς που θέλουν να μετακινηθούν από τις γειτονιές προς το κέντρο της πόλης;


 Τελικά, ποιος αποφασίζει για τον τρόπο που θα ζούμε και κινούμαστε σ’ αυτή την πόλη;



2) ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ


(επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό)


Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κτίριο όπου στεγάζεται το Χονδρεμπόριο (πίσω από το ξενοδοχείο “Νέστος”) είναι απογοητευτική και δεν ταιριάζει με εικόνα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης όπως θέλουμε να λέμε ότι είμαστε. Το κυρίως ερώτημα έχει να κάνει με τους όρους μετεγκατάστασης (υφιστάμενο καθεστώς;) των ανθρώπων που ασχολούνται με το χονδρεμπόριο όταν αυτή πραγματοποιήθηκε επί Δημαρχίας Φ.Αμοιρίδη. 


Αυτό που σήμερα καταγράφεται ως εικόνα για όποιον επισκεφθεί το χώρο εκεί, είναι:


* Παντελής εγκατάλειψη του κτιρίου


* Έλλειψη βασικών υποδομών υγιεινής (τουαλέτες)


 * Έλλειψη εξωτερικής περίφραξης του χώρου που έχει ως συνέπεια τη δίχως έλεγχο στάθμευση μεγάλων φορτηγών, άσχετων με το Χονδρεμπόριο


* Τεράστιες λακκούβες στο χώρο φορτοεκφόρτωσης 


 * Σκουπίδια παρά το γεγονός ότι υπάρχει εργαζόμενος της καθαριότητας που φροντίζει την κατάσταση (γιατί δεν εφαρμόζεται η υγειονομική ταφή και συγκέντρωση σε κοντέϊνερς;)


* Κακοσυντηρημένη αλουμινοκατασκευή στη βορινή πρόσοψη του κτιρίου που κατεβάζει θερμοκρασία στο εσωτερικό του σε πολύ χαμηλούς βαθμούς


 * Τεράστια ακαταστασία και βρωμιά στον υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων που έχει μετατραπεί σε αποθήκη του Δήμου


* Γραφεία – Λογιστήρια μη αξιοποιημένα (ποιος ο Κανονισμός που διέπει τη λειτουργία τους;)


   Τι σκοπεύετε να κάνετε για το κτίριο και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί; 


Ο Δήμος δεν πρέπει να προστατεύσει την περιουσία του αλλά και τους συμπολίτες μας που εργάζονται εκεί; 


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button