“Δεν το αντέχει κανείς, να ακούει τους ανέργους να λένε σε καθημερινή βάση “θέλω να βρω δουλειά, θέλω να επιβιώσω, θέλω να ζήσω”

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Σπύρος Μαζαράκης, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, για την παρουσία των πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους, τη δυσαρέσκειά τους με αφορμή την επιβολή του χαρατσιού μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Χαρακτήρισε άστοχες τις ενέργειες της πολιτείας, η οποία με άγαρμπο τρόπο προσπαθεί να εισπράξει ορισμένους φόρους από τους πολίτες με τρόπο ανοργάνωτο, άδικο και που στο τέλος δεν θα αποφέρει έσοδα.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Σπύρος Μαζαράκης, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, για την παρουσία των πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους, τη δυσαρέσκειά τους με αφορμή την επιβολή του χαρατσιού μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Χαρακτήρισε άστοχες τις ενέργειες της πολιτείας, η οποία με άγαρμπο τρόπο προσπαθεί να εισπράξει ορισμένους φόρους από τους πολίτες με τρόπο ανοργάνωτο, άδικο και που στο τέλος δεν θα αποφέρει έσοδα. “Ήταν υγιές που οι πολίτες παραβρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και εξέφρασαν την άποψη τους”

Ο κ. Μαζαράκης αναφέρθηκε σε αυτά που κατέθεσαν οι πολίτες στο ψήφισμά τους και κατά την τοποθέτηση του πρόσθεσε και τους τέσσερις χιλιάδες μακροχρόνιους άνεργους, οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια δεν έχουν εργασθεί και κανονικά η πολιτεία πρέπει να βρίσκει δουλειά σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι να στέλνει τελείως άκριτα και αψυχολόγητα να πληρώσουν το χαράτσι:

“Είπα να συνεργαστεί ο δήμος και να πάρει μία ξεκάθαρη θέση. Δεν πρέπει να πληρωθεί το χαράτσι τουλάχιστον από τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Επίσης είπα να συνεργαστεί με το δικηγορικό σύλλογο της Ξάνθης, έτσι ώστε να εξεταστούν οι πιθανότητες, αυτοί οι συνάνθρωποι μας να προσφύγουν στα δικαστήρια και παρ όλο που δεν είμαι νομικός, βλέπω ότι είναι αντισυνταγματικός αυτός ο νόμος. Ότι έχει να κάνει με το ρεύμα, έχει να κάνει με τη ζωή των ανθρώπων, με την επιβίωση τους και πιστεύω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κινηθεί δικαστικά ο δήμος εναντίον της ΔΕΗ”.

Στη συνέχεια ο σύμβουλος της παράταξης “Πολίτες για την Αλλαγή”  μας είπε ότι θα πρέπει να προσφύγει ο δήμος στα δικαστήρια κατά της ΔΕΗ για να δικαιώσει τουλάχιστον ηθικά τους δημότες.

ο κ. Μαζαράκης πιστεύει πώς αν κανένας πολίτης δεν πληρώσει το χαράτσι, όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί δεν μπορεί, τότε είναι βέβαιος ότι η ΔΕΗ δεν θα κόψει το ρεύμα από όλους τους Ξανθιώτες. “Δεν το χωράει το μυαλό μου ότι θα πάνε συνεργεία της ΔΕΗ και θα κόψουν το ρεύμα του ανέργου και πιστεύω πώς αν όλοι οι άλλοι, εμείς που έχουμε εργασία, αναγκαστούμε κάνοντας περικοπές ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης και πληρώσουμε τα χαράτσια, τότε πολύ φοβάμαι πώς πολύ σύντομα θα κληθούμε να πληρώσουμε περισσότερα και βαρύτερα χαράτσια μεθαύριο. Εγώ έχω αρχίσει και σκέφτομαι, απ όλα αυτά που έχουν ειπωθεί στο δημοτικό συμβούλιο, να μην πληρώσει κανένας τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Αν δεν πληρώσει κανένας το χαράτσι, τι θα γίνει; Θα κόψουν τις συνδέσεις όλων των δημοτών; Εγώ πιστεύω ότι θα έρθει εκείνη η στιγμή που οι Κυβερνώντες θα πούνε ότι έχουν κάνει ένα σφάλμα και θα πρέπει να μαζέψουν το μυαλό τους και να σκεφτούν με ποιόν τρόπο και ποιοι άνθρωποι θα πληρώσουν αυτό το χαράτσι”.

ο κ. Μαζαράκης, ο οποίος δέχεται σχεδόν καθημερινά μεγάλο αριθμό ανέργων λόγω της εργασίας του στον ΟΑΕΔ, ακούει να λένε “θέλω να βρω δουλειά, θέλω να επιβιώσω, θέλω να ζήσω”.

δεν πιστεύει ότι θα γίνει κάτι σε όσες θυσίες και αν υποβληθούν οι Έλληνες πολίτες: “Εγώ δεν πιστεύω ότι τα χρήματα μας, θα πιάσουν τόπο. Εδώ θέλει σωστή οργάνωση. Η πολιτεία δρα υπό το κράτος πανικού και ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Η χώρα πρέπει να σωθεί, κάποιοι πρέπει να πληρώσουν και εμείς που ακόμη δουλεύουμε, θα πρέπει να υπερβάλουμε τον εαυτό μας και να πληρώσουμε αυτά τα χρήματα. Αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο “αλαλούμ”. Δεν εμπιστεύομαι την κρατική μηχανή που κάνει λάθη στους υπολογισμούς και στέλνει άκριτα λογαριασμούς στους πάντες και δεν ξέρουμε αν θα πιάσουν τόπο τα λεφτά μας. Σε μένα προσωπικά στο λογαριασμό της ΔΕΗ, υπάρχει ο υπολογισμός των δημοτικών τελών, σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα και από κάτω υπάρχει ο ίδιος ο υπολογισμός για το χαράτσι με περισσότερα τετραγωνικά. Εγώ δεν ξέρω από πού πήρανε τα τετραγωνικά αυτά. Από τον Δήμο, την Εφορία μόνοι τους τα βγάλανε; δεν ξέρω ακριβώς και δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα. Μου έστειλαν να πληρώσω τον λογαριασμό αλλά και με αναγκάζουν να μπω στην βάσανο να αλλάξω τα τετραγωνικά αφού πιο μπροστά βγάλω τα σχέδια φωτοτυπία και τα πάω στο δήμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ταλαιπωρούμαι εγώ όπως και χιλιάδες άλλοι συνδημότες μας”.

Σχολιάζοντας τη θέση του δημάρχου είπε ότι “επειδή οι πολίτες έχουν δίκιο, αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί και απλά σκεφτόταν το νόμιμο της διαδικασίας και είπε ναι σε όλα τα άρθρα, εκτός από το τελευταίο και εξέφρασε την πεποίθηση του παρατηρώντας τον ότι είχε καλή επαφή με τον κόσμο, όμως μέσα του δεν πιστεύει ότι θα γίνει τίποτε και αυτό είναι εκείνο που πρέπει να αλλάξει. Πρέπει, όπως τόνισε, να αλλάξει ο ίδιος και να γίνει πιο δυναμικός, να κατέβει προς τα κάτω, να κάνει δηλώσεις σωστές και ν’ αναλάβει πρωτοβουλία σε αυτό το θέμα“

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button