ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ

Έκκληση για εγγραφή των ατόμων με προβλήματα όρασης, στην περιφερειακή ένωση τυφλών Θράκης απευθύνει η πρόεδρός της κυρία Αλατά, αφού πέρα από τις αρκετές επιτυχίες, με κύρια αυτή της εκμάθησης Braille, τα μέλη της ένωσης αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα τα οποία έγκειται τόσο στα επιδόματά τους, όσο όμως και στην καθημερινή τους ζωή στην πόλη η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Έκκληση για εγγραφή  των ατόμων με προβλήματα όρασης, στην  περιφερειακή ένωση τυφλών Θράκης απευθύνει η πρόεδρός της κυρία Αλατά, αφού πέρα από τις αρκετές επιτυχίες, με κύρια αυτή της εκμάθησης Braille, τα μέλη της ένωσης αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα τα οποία έγκειται τόσο στα επιδόματά τους, όσο όμως και στην καθημερινή τους ζωή στην πόλη η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη.


Παρά τις όποιες προσπάθειες της περιφερειακής ένωσης τυφλών Θράκης, για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και ενημέρωση των μελών της, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή είναι πολλά με κύρια τόσο την προσβασιμότητα στους δρόμους της πόλης όσο και στις διάφορες υπηρεσίες.


Η κυρία Αλατά αναφέρει ότι  υπάρχουν δυσκολίες στην εγγραφή νέων μελλών λόγω της ιδιομορφίας του πληθυσμού. «Υπάρχουν άτομα που έχουν το πρόβλημα, γιατί ο σύλλογός μας αυτή τη στιγμή εγγράφει όχι μόνο τυφλά άτομα αλλά και έχοντες αναπηρία άνω του 67% είναι ευπρόσδεκτα στο σύλλογο μας».


 


ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ


 


Η κ. Αλατά εστιάζει τις προσπάθειες του συλλόγου στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για την ύπαρξη και τις δράσεις του. «Όσοι έχουν άτομο μέσα στην οικογένεια που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα ας έρθουν σε επαφή μαζί μας και μπορεί αν το επιθυμεί να εγγραφεί  μέλλος, διότι το άτομο αυτό μπαίνοντας στην δική μας συλλογικότητα έχει όλες τις προσβάσεις προς τα έξω, διότι ο σύλλογός μας εκτός από συνδικαλιστικός είναι και κοινωνικός».


Εξηγώντας η κυρία Αλατά αναφέρει ότι σαν συνδικαλιστικός μάχεται για τα δικαιώματα των μελλών και κοινωνικός με προσπάθειες που εστιάζονται στην αύξηση της διάθεσής τους για ζωή και της τόνωσης της  ψυχολογίας τους.


 


 


 


Παρά τις επιτυχίες της ένωσης, οι εκκλήσεις για συμμετοχή όλων των ατόμων με προβλήματα όρασης συνεχίζονται, αφού τα δικαιώματα και η οικονομική ενίσχυσή τους από την πολιτεία, χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν.


Χρήματα τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωση αυτών των ατόμων, αφού η δυσλειτουργίες τους δεν τους επιτρέπουν να εργαστούν.


 


 


Στην συνέχεια ο «Α» θέτει το σοβαρό θέμα της μετακίνησης των τυφλών στους δρόμους της Ξάνθης και πόσο ο δήμος και γενικότερα η πολιτεία είναι αρωγός σε αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια των τυφλών να κινηθούν μέσα στην πόλη μας.


«Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το πρόβλημα του τυφλού εύχομαι ποτέ να μην το καταλάβει, αναφέρει η κυρία Αλατά, δεν μπορεί να κάνει ένα βήμα αν δεν ελέγξει το χώρο του ή πρέπει να απλώσει το βήμα του ενστικτωδώς ή επάνω στην λωρίδα όδευσης ή πρέπει κάποιος να είναι δίπλα του να τον βοηθά εκτός από το μπαστούνι  που είναι το σήμα κατατεθέν του τυφλού.


 


ΣΟΒΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ


 


 


Οι τυφλοί ζητούν προσβασιμότητα στο δρόμο, στα δημόσια κτίρια, στην εκκλησία, στα σχολεία, στους ιδιωτικούς χώρους. «Έχει δικαίωμα και ένας τυφλός να πάει σε ένα ταβερνάκι να διασκεδάσει λίγο. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη προσβασιμότητα παντού. Όπου υπάρχουν σκάλες πρέπει δίπλα να υπάρχουν οι μπάρες με μικρή κλίση αυτά τα πράγματα τα τονίζουμε κάθε φορά».


Σοβαρό πρόβλημα συναντούν οι τυφλοί στις  διαβάσεις που ενώ πρέπει, δεν υπάρχουν ηχητικά σήματα που ενημερώνουν τον τυφλό να ξεκινήσει ή να σταματήσει. Παράλληλα   οι τυφλοί ζητούν τον σεβασμό των οδηγών σε αυτά τα άτομα. «Όταν βλέπουμε ένα άτομο πάνω στην διάβαση και περπατά σιγά ας το σεβαστούμε δεν παθαίνουν οι οδηγοί τίποτα όπως και να έχει το πράγμα θα πάνε πιο γρήγορα, ο τυφλός όμως μπορεί να πάθει μεγάλη ζημιά. Πρέπει ο τυφλός να πάει οπουδήποτε και να βρει οποιονδήποτε χωρίς να υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο του».


Επίσης η κυρία Αλατά παρακαλεί τους συμπολίτες επαγγελματίες να δίνουν την ευκαιρία στους τυφλούς να μπούνε στα μαγαζιά τους, επίσης να μην υπάρχουν μεγάλες γλάστρες και κιγκλιδώματα


Τέλος και ο κύριος Σ. Κουδουμάκης μέλος του Δ.Σ. Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών  απευθύνει έκκληση εκ μέρους της Ένωσης αφού τα προβλήματα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης συνεχίζονται και θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί κάποια λύση, προκειμένου να υπάρχει σεβασμός στα αυτονόητα δικαιώματά τους και ιδιαίτερα στην εύκολη πρόσβασή στις υπηρεσίες, και την ασφαλή διέλευσή τους στους δρόμους της πόλης.


 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


Alexpavlikianos@gmail.com


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button