Δεν είναι “δώρο” αλλά δάνειο με επιστροφή

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε προχθές το βράδυ την ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ξάνθης για το Πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε προχθές το βράδυ την ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ξάνθης για το Πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.


Προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΕΛΙΣΣΩ, ήταν ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ, Νικόλαος Δομένικος, ο οποίος και ανέλυσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άτοκων δανείων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με την εγγύηση  του ελληνικού δημοσίου μέσω του  εν λόγω προγράμματος.


Στόχοι του νέου αυτού καινοτόμου προγράμματος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των ΜΜΕ διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους, η διατήρηση της απασχόλησης και η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με ευνοϊκούς όρους.


Το ΤΕΜΠΜΕ προχωρά στη χορήγηση άτοκου δανείου  με επιδότηση που θα καλύπτει πλήρως το επιτόκιο, το δάνειο είναι εγγυημένο έως 80% χωρίς την παροχή επιπλέον εξασφαλίσεων από την επιχείρηση στην τράπεζα.


Το ύψος του δανείου για κεφάλαιο κίνησης μπορεί να φτάσει στο 30% του μέσου κύκλου εργασιών της εταιρείας των τριών τελευταίων ετών  με ανώτατο όριο δανείου 350.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τρεις κλεισμένες κερδοφόρες χρήσεις και την έγκριση της τράπεζας προκειμένου να υπάρξει και η εγγύηση του Ταμείου. Η διάρκεια της εγγύησης και της επιδότησης θα είναι 3ετής και οι δόσεις θα καταβάλλονται ανά εξάμηνο.


Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης πως η κάθε επιχείρηση έχει το δικαίωμα να υποβάλλει μια φορά αίτηση, έτσι ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.



Ποιους αφορά το πρόγραμμα επιδότησης


επιτοκίου και εγγύησης για κεφάλαια κίνησης


Τις υγιείς επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον τρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις και τρία συνεχόμενα χρόνια κερδοφορίας.


Τις Επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατομ. Ευρώ.


Όλους τους κλάδους της οικονομίας, πλην αυτών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.


Τις επιχειρήσεις όλων των εταιρικών μορφών και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις.



Ποιους δεν αφορά


Τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, γεωργική παραγωγή και κτηνοτροφία.


Τις επιχειρήσεις που διατηρούν βιβλία Α΄ κατηγορίας , όπως πλανόδιοι, περίπτερα κλπ.


Επιχειρήσεις που η τράπεζα αξιολογεί αρνητικά ως προς τη βιωσιμότητά τους και την ικανότητά τους να αποπληρώσουν το δάνειο λόγο επιβαρυμένων λοιπών στοιχείων, όπως μεγάλες οφειλές, Τειρεσίας κλπ.


Πάντως θα πρέπει να τονιστεί αν και επαρκούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις  μιας επιχείρησης για την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, αυτό δεν εγγυάται όμως και τη σύναψη του δανείου. Η εγγύηση δεν είναι δάνειο.


Κάτι που υπογράμμισε και μέσα από τις δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους της Ξάνθης, ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ, κ. Νικόλαος Δομένικος


 “Σημαντικό για την οικονομία και για τη διαδικασία της είναι τα δάνεια να είναι φερέγγυα. Εάν ο επιχειρηματίας δεν τα επιστρέψει πίσω, πάει στον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων. Από εκεί και πέρα το ποιος τα χρειάζεται και ποιος όχι είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον ίδιο τον επιχειρηματία και την ικανότητά του να το επιστρέψει, όπως τον αξιολογεί η τράπεζα. Όλα τα άλλα είναι λάθη. Εάν τα δάνεια δεν επιστρέφοντα δε βοηθάμε την ίδια την οικονομική κοινωνία”.


Σύμφωνα με τον κ. Δομένικο το πρόγραμμα αυτό του Ταμείου Εγγυοδοσίας δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί το χρήμα πιο γρήγορα και πιο εύκολα, για να ανοίξουν οι στρόφιγγες της φοβίας των τραπεζών.


Μάλιστα τέθηκε σε εφαρμογή για να ανακουφίσει τις ΜΜΕ από τη διεθνή οικονομική κρίση.


“Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανταποκριθήκαμε αμέσως. 18.000 επιχειρήσεις έχουν εγκριθεί για να πάρουν δάνεια συνολικού ποσού πάνω από 2 δις. Περίπου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, 45-46 ημερών που λειτουργεί το πρόγραμμα-εργάσιμων ημερών- κατορθώσαμε να δοθούν τόσα πολλά δάνεια μέσα στην κοινωνία. Εδώ στην Ξάνθη πρέπει να είναι πάνω από 150 επιχειρήσεις που έχουν καρπωθεί αυτά τα δάνεια”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ.


Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί και η διευκρίνιση που έκανε ο κ. Δομένικος αναφορικά με την αποπληρωμή του δανείου.


“Μπορεί ένας από τους βασικούς στόχους να είναι η ενίσχυση της ρευστότητας για να κινηθεί η αγορά, ωστόσο τα δάνεια έχουν την έννοια της επιστροφής. Εάν πιστέψετε, ότι αυτά τα δάνεια είναι χάρισμα, είναι μεγάλο λάθος. Τα δάνεια αυτά πρέπει να επιστραφούν πίσω. Η ρευστότητα δε σημαίνει ότι είναι δώρο. Η ρευστότητα είναι μια προσπάθεια για να κινηθεί η αγορά. Να ξεπληρώσετε πιο άνετα τις υποχρεώσεις . Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την καταλάβουμε όλοι. Λοιπόν το δάνειο δεν είναι δώρο για τον κάθε επιχειρηματία. Είναι συνολικό για την κοινωνία μέσα και από τη διαδικασία της αποπληρωμής του, έτσι ώστε να κινηθεί η αγορά και να ανοίξει η ρευστότητα μέσα σε κάθε οικονομική κοινωνία”.


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button