Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Σήμερα η κάλπη έχει την τιμητική της σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας…. Οι φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ ψηφίζουν…..και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εξελίξεις τρέχουν….

Σήμερα η κάλπη έχει την τιμητική της σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας…. Οι φοιτητές  των ΑΕΙ και ΤΕΙ ψηφίζουν…..και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εξελίξεις τρέχουν….


Και σε μια περίοδο που δείχνει πως οι νέοι πλέον άρχισαν να ενδιαφέρονται για την πολιτική , όπως  αυτή αποτυπώνεται και στα υψηλά ποσοστά του ΣΥΝ και του Αλέξη Τσίπρα….


Κάποιο λένε πως οι νέοι κάνουν στροφή προς τα Αριστερά…..


Το ερώτημα είναι αν θα φανεί και στα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών….


 



Όπως και να έχει, ανεξάρτητα από τα όποια αποτελέσματα, που ποτέ δεν είναι κοινώς αποδεκτά από τις παρατάξεις των φοιτητών, στις εκλογές αυτές πάντοτε έστρεφαν το ενδιαφέρον τους τα πολιτικά κόμματα και σκέπαζαν κάτω από τις προστατευτικές του φτερούγες……


Άλλωστε οι πολιτικές νεολαίες των κομμάτων είναι τα καλύτερες πηγές αναζήτησης των αυριανών στελεχών των κομμάτων….


Ποιος από τους πολιτικούς μας δεν έχει θητεύσει στη στην νεολαία ή τη φοιτητική παράταξη του κόμματός του……


 



Μπορεί να λέγεται, πως οι νέοι και ως εκ τούτου και οι φοιτητές δεν καθοδηγούνται από τα πολιτικά κόμματα και πως ακολουθούν μια δική τους γραμμή, η πραγματικότητα όμως δείχνει το αντίθετο , τι και οι ίδιοι τους ισχυρίζονται πως δεν υπακούουν σε κανέναν κέλευσμα από τους άνωθεν…..


Αλήθεια ποιος είναι ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων ή ποιος θα πρέπει να είναι….;


Μήπως η κατάθεση των πολιτικών θέσεων των ίδιων των φοιτητών, η κατάθεση προτάσεων και η λειτουργία ενός γόνιμου διαλόγου  για θέματα που τους αφορούν άμεσα και έχουν να κάνουν με την Παιδεία, την κοινωνία και τον αυριανό ρόλο που θα πρέπει να διεκδικήσουν στην αγορά εργασίας…..;


Ή διευκόλυνση των σχεδίων των κομμάτων που εκπροσωπούν……;


Κατά την “προεκλογική περίοδο” των φοιτητικών εκλογών μεγάλα ηγετικά ονόματα όλων των κομμάτων έσπευσαν να περάσουν από τα φοιτητικά αμφιθέατρα και να τους μιλήσουν και να σταθούν στις πολιτικές για την Παιδεία που έχουν τα κόμματά τους….


Και φυσικά πως η πρόταση του καθενός είναι και η καλύτερη….. Άλλωστε το να τάζουν είναι ανέξοδο και μάλιστα όταν δεν είσαι και κόμμα εξουσίας τότε οι προτάσεις που κάνεις μπορεί να είναι και περισσότερες και  πιο ριζοσπαστικές….


 



Ίσως να είναι κάπως ουτοπικό, αλλά θέλω να πιστεύω πως τους φοιτητές τους ενώνουν πολλά περισσότερα από αυτά που κάποιοι θέλουν να τους χωρίζουν….


Άλλωστε υπάρχουν και ζητήματα που είναι πέρα από κόμματα και χρώματα…..


Μια σύγχρονη και ανταγωνιστική παιδεία μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα, όταν υπάρχει μια ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης κάποιων κυρίαρχων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και αυτά που καλούνται να προσφέρουν στους φοιτητές….. 


Συμφωνώ πως τα περισσότερα για να υλοποιηθούν είναι θέμα χρημάτων…..


Θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας…..


Όμως και κάποια άλλα ζητήματα έχουν να κάνουν και με την αλλαγή νοοτροπιών και αντιμετώπισης των πραγμάτων….


Δεν αρκούν μόνο οι θεωρίες, απαιτούνται και καινοτόμες πράξεις…..


Απαιτείται καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμός, καλύτερη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των φοιτητών και φυσικά κάποιοι από τον πανεπιστημιακό χώρο να αποτελέσουν θετικά παραδείγματα προς μίμηση…..


 



Οι φοιτητές πρέπει να μάθουν να αγαπούν πραγματικά το πανεπιστήμιο τους, να το σέβονται και να το προστατεύουν, πέρα από να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες φοίτησης τους σε αυτό……


Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία σίγουρα θα απασχολήσει τους φοιτητές και σε αυτές τις εκλογές, όπως θα τους απασχολήσει και το μεγάλο ποσοστό της αποχής….. Όμως γεγονός είναι πως κάτι αρχίζει να κινείται και να αλλάζει ας ελπίσουμε προς το καλύτερο….


Τα πάρτι των Φοιτητικών εκλογών και στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών παιδιών….


Το σάουντρακ των φοιτητικών εκλογών περιλάμβανε μουσική για όλα τα γούστα, από χιπ-χοπ και ραπ μέχρι Καλομοίρα και Πετρέλη, με μόνο αποκλεισμό αυτόν της Φαραντούρη και όλων όσων ανήκουν στην δική της εποχή και κατηγορία… 


 



Σήμερα λοιπόν στήνεται η φοιτητική κάλπη και αύριο το ενδιαφέρον όλων θα εστιάζεται στα εκλογικά αποτελέσματα…. Ο σχολιασμός τω αποτελεσμάτων θα δίνει και θα παίρνει τόσο στους χώρους του πανεπιστημίου, όσο και στα υπουργικά και κομματικά γραφεία των κομμάτων, μικρών και μεγάλων….


Δεν ξέρω κατά πόσο τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό και αντικειμενικό πολιτικό βαρόμετρο ή να δείξουν ποιο κόμμα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, όμως εκείνο που γνωρίζω καλά είναι πως η επόμενη μέρα θα βρει τους χώρους των περισσοτέρων πανεπιστημίων της χώρας σε κακά χάλια….


Τα αμφιθέατρα τίγκα στο σκουπίδι και στο χαρτομάνι, στα άδεια μπουκάλια μπίρας και αναψυκτικών…με γόπες πεταμένες παντού….


Και οι τοίχοι στόμα να έχουν να μιλήσουν για αυτά που τραβούν και φυσικά δε θα λείπουν και οι καταστροφές και ζημιές…..  


Σχετικά Άρθρα

Back to top button