Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, 14 Ιουνίου 2009

Στις 14 Ιουνίου 2009, η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη θα εορταστεί για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο. Ένα ετήσιο θεσμοθετημένο γεγονός από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2005. Η μέρα αυτή γιορτάζει και ευχαριστεί τους Εθελοντές Αιμοδότες για την προσφορά τους και εστιάζει στην ασφάλεια και αυτάρκεια αίματος παγκοσμίως.

   Στις 14 Ιουνίου 2009, η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη θα εορταστεί για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο.  Ένα ετήσιο θεσμοθετημένο γεγονός από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2005.  Η μέρα αυτή γιορτάζει και ευχαριστεί τους Εθελοντές Αιμοδότες για την προσφορά τους και εστιάζει στην ασφάλεια και αυτάρκεια αίματος παγκοσμίως.


   Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται σε όλο και περισσότερα σημεία του κόσμου με καμπάνιες και προγράμματα για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. 


   Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, την Παγκόσμια Κοινότητα Μετάγγισης Αίματος και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανισμών Αιμοδοσίας – FIODS.


Με την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζουμε και τιμάμε παγκοσμίως τους Αιμοδότες που κάθε χρόνο σώζουν εκατομμύρια ζωές και δίνουν ανακούφιση σε ασθενείς με καρκίνο, θαλασσαιμία και ένα σωρό άλλες ασθένειες, καθώς και θύματα ατυχημάτων. Για το αίμα και τα παράγωγά του δεν υπάρχει υποκατάστατο, έτσι χωρίς αυτήν την προσφορά, δηλαδή το Αίμα του Εθελοντή Αιμοδότη, πολλοί ασθενείς θα πέθαιναν.


 


Φέτος η κεντρική ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη είναι η ανάγκη για βελτίωση της ασφάλειας και της επάρκειας αίματος, μέσα από 100% εθελοντική και μη αμειβόμενη προσφορά αίματος και παραγώγων.


Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανισμών Αιμοδοσίας, η FIODS, παρακινεί χώρες που προγραμματίζουν και προσαρμόζουν τον εθνικό σχεδιασμό τους για το αίμα, να τον βασίσουν πάνω σε προγράμματα εξολοκλήρου εθελοντικής και μη αμειβόμενης προσφοράς. Επιπλέον, ενθαρρύνει τις χώρες που έχουν συστήσει μηχανισμούς εισαγωγής/αγοράς αίματος και παραγώγων αμφίβολης ασφάλειας που προέρχονται από αμειβόμενους μη εθελοντές δότες τρίτων χωρών, να συνάψουν συνεργασίες με άλλες χώρες για την εξεύρεση των αναγκαίων ποσοτήτων που λείπουν, μόνο από αίμα προερχόμενο από ασφαλείς μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες.


 


 


Κατά τη διάρκεια του έτους εθελοντές αιμοδότες προσέρχονται για αιμοδοσία καθημερινά και αφιερώνουν κάποια λεπτά από την ημέρα τους στον συνάνθρωπό τους.


Αυτοί οι άνθρωποι, γυναίκες και άντρες που σώζουν ζωές με την αφοσίωσή τους, το πάθος και την γενναιοδωρία τους, τιμώνται παγκοσμίως την 14η Ιούνη με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τους κατά τόπους Συλλόγους, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), καθώς και την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIODSIFBDO), της οποίας είμαστε δραστήριο μέλος, και η οποία έχει προγραμματίσει φέτος οι κύριες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη να γίνουν στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην Μελβούρνη.


Ως οικοδεσπότες, τα μέλη του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού έχουν σχεδιάσει τις διεθνείς αφίσες, οι οποίες έχουν ως θέμα: 100% εθελοντική, αναρίθμητη προσφορά αίματος και παραγώγων με το σύνθημα: «Χρειάζονται όλοι οι τύποι». Το σύνθημα αυτό είναι αλληγορικό εννοώντας ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν αίμα, όλες οι ομάδες αίματος είναι αναγκαίες (Α, ΑΒ, Β και Ο) ενώ μπορούν να γίνουν τρία διαφορετικά είδη προσφοράς: αίμα, πλάσμα και αιμοπετάλια.


 


Οι Εθελοντές Αιμοδότες προέρχονται από όλα τα πλάτη και τα μήκη της κοινωνίας και του κόσμου και προσφέρουν συλλογικά πάνω από 81 εκατομμύρια φορές το αίμα τους ετησίως. Άνθρωποι διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου, επαγγέλματος, κοινωνικής τάξης, οικονομικής κατάστασης και εθνικότητας, αλλά όλοι χαρακτηρίζονται από ενδιαφέρον και αλληλεγγύη  για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, γιατί μπορούν να μπουν στη θέση του και να συναισθανθούν την ανάγκη του και γνωρίζουν πολύ καλά πως όλοι μας κάποια στιγμή μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή ανάγκης, είτε προσωπικά είτε στο άμεσο οικογενειακό μας περιβάλλον. Όμως μόνο ένα ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού προσφέρει το αίμα του. Άρα λοιπόν θέλουμε πολλούς παραπάνω αιμοδότες, για να εγγυηθούμε πως όλοι οι ασθενείς θα λάβουν το ασφαλές αίμα που χρειάζονται.


 


Πολλοί άνθρωποι απλά δεν γνωρίζουν τις ανάγκες μας για αίμα. Σκοπός μας είναι να ενωθούμε και να συνεργαστούμε με όποιον χρειάζεται και να κάνουμε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να διαδώσουμε το ελπιδοφόρο μήνυμα πως κάθε υγιής άνθρωπος μπορεί και πρέπει να γίνει αιμοδότης και να σώσει ζωές. Το σχέδιο δράσης μας αποσκοπεί σε αυτό και είμαστε αισιόδοξοι πως οι ελπίδες και οι προσπάθειές μας θα βρουν απήχηση.


 


Η πράξη της Αιμοδοσίας είναι μοναδική, και οι Εθελοντές Αιμοδότες είναι καθημερινοί αλλά ιδιαίτεροι άνθρωποι, είναι σωτήρες. Ας χαιρετίσουμε όλοι μας αυτούς τους καθημερινούς ήρωες που φροντίζουν για τον συνάνθρωπό τους χωρίς καν να τον γνωρίζουν.


 


Χρειαζόμαστε κάθε έναν από αυτούς, αλλά χρειαζόμαστε και πολλούς ακόμα ανθρώπους να συντρέξουν για να δώσουν χωρίς κόπο ένα μικρό κομμάτι του χρόνου τους, ένα μικρό κομμάτι του εαυτού τους που το σώμα τους θα αναπληρώσει γρήγορα, αλλά ένα ανεκτίμητο και αναντικατάστατο κομμάτι βοήθειας για τον λήπτη, τον πάσχοντα συνάνθρωπο.


 


 


Δεν είναι δύσκολο, κι όμως είναι σωτήριο. Ας το κάνουμε όλοι.


  


Πλέον στη χώρα μας το προσφερόμενο αίμα ελέγχεται με τη μοριακή μέθοδο ΝΑΤ και εξασφαλίζεται έτσι η ασφάλεια του δότη και του μεταγγιζόμενου. Τα αίματα που προσφέρονται καθημερινά στην Ξάνθη ελέγχονται πλέον από τις 18 Δεκεμβρίου 2008 στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως.


 


   Η συμβολή και υποστήριξή σας θα βοηθήσει να επιτύχει η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη και να φέρει τον Κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στο 100 τις εκατό της εθελοντικής αιμοδοσίας.


 


Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας


Ιωάννης Χαρ.Παπαχρόνης                                       Κωνσταντίνος Αθ. Σιωπίδης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button