Εθιμοτυπική μόνο η επίσκεψη του Βρετανού Πρέσβη;….

Στην Ξάνθη βρέθηκε χθες ο πρέσβης της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Ντέιβιντ Λάντσμαν, ο οποίος είχε σειρά επαφών με τις τοπικές αρχές, αλλά και με εκπροσώπους της μειονότητας.
Η επίσκεψη του Βρετανού διπλωμάτη μπορεί να εντάσσεται στο κλίμα των εθιμοτυπικών επισκέψεων και της σύσφιξης των σχέσεων των δυο χωρών, ωστόσο βαρύτητα δίνεται και στο άνοιγμα των αγορών, αλλά και στις συνεργασίες και ανταλλαγές.

Εθιμοτυπική μόνο η επίσκεψη του Βρετανού Πρέσβη;….


Στην Ξάνθη βρέθηκε χθες ο πρέσβης της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Ντέιβιντ Λάντσμαν, ο οποίος είχε σειρά επαφών με τις τοπικές αρχές, αλλά και με εκπροσώπους της μειονότητας.


Η επίσκεψη του Βρετανού διπλωμάτη μπορεί να εντάσσεται στο κλίμα των εθιμοτυπικών επισκέψεων και της σύσφιξης των σχέσεων των δυο χωρών, ωστόσο βαρύτητα δίνεται και στο άνοιγμα των αγορών, αλλά και στις συνεργασίες και ανταλλαγές.


Από τις κατά καιρούς ανάλογες επισκέψεις ξένων διπλωματών πολλές υποσχέσεις δόθηκαν για οικονομικές και πολιτιστικές συνεργασίες, αν και μέχρι σήμερα περιμένουν να δούμε κάποιους καρπούς των επαφών αυτών, π.χ. βρετανική επένδυση ή έλευση Βρετανών τουριστών στο νομό Ξάνθης, ή  Αμερικανών και Γάλλων ή Γερμανών.


Έτσι εύλογα γεννάται το ερώτημα είναι κατά πόσο η επίσκεψη ήταν μόνο εθιμοτυπική, ή είχε να κάνει και με ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και με τα οποία συνδέεται άμεσα η περιοχή μας και οι εκάστοτε πρέσβεις την επισκέπτονται ως παρατηρητές για να γράψουν της αναφορές και να τις διαβιβάσουν στους ανώτερούς τους.


 


Οι απολύσεις καλά κρατούν….


Με το ποσοστό της ανεργίας στο νομό να έχει σκαρφαλώσει στο 25% και με την εικόνα της απασχόλησης να επιδεινώνεται δραματικά στο νομό, συναγερμός έχει σημάνει στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, η οποία όλο και πιο συχνά δέχεται καταγγελίες εργαζομένων που από την μια μέρα στην άλλη βρίσκονται στην ανεργία.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΞ, Άγγελο Μπεμπεκίδη, τελευταίο καταγγελία που δέχτηκε και συνόδευσε την απολυμένη στην Επιθεώρηση Εργασίας, αφορούσε το ξενοδοχείο Λε Σαλέ στα Πηγάδια, ενώ όπως σημείωσε, και στο Γερμανό-Sunlight έχει πληροφορίες ότι υπήρξαν απολύσεις.


Το πρόβλημα , όπως επισημαίνει μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, καθώς  όλοι οι απολυμένοι δεν περνούν από το Εργατικό Κέντρο για να ζητήσουν βοήθεια, αλλά και σε πολλά εργοστάσια δεν υπάρχουν Σωματεία Εργαζομένων, τα οποία με τη σειρά τους να μπορούν να δώσουν στοιχεία στη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.


Η επισφάλεια των υπαρχόντων θέσεων εργασίας στο νομό Ξάνθης είναι πλέον δεδομένη και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπάρξει αύξηση των απολύσεων για αυτό και το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης κρούει εδώ και μήνες το κουδούνι του κινδύνου, πραγματοποιώντας και τις ανάλογες επαφές με τους φορείς του νομού.


Τελευταία προσπάθεια είναι να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης για ζητήματα Βορείου Ελλάδος και βουλευτή Ξάνθης, Σωκράτη Ξυνίδη,  έστω και αν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.


 


Η μειονότητα αγαπά το διάβασμα….


Το αδιαχώρητο προχθές στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης καθώς η Εργατική Εστία διένειμε τα κουπόνια για την  αγορά βιβλίων.


Πλήθος δικαιούχων σχημάτιζαν ουρές για το πολυπόθητο χαρτάκι και η αναμονή ήταν πολύωρη. Η πλειοψηφία των εργαζομένων προέρχονταν από το χώρο της μειονότητας, οι οποίοι αψηφώντας την ταλαιπωρία, έκαναν υπομονή για να προμηθευτούν το πολυπόθητο κουπόνι για την αγορά μαθητικών βιβλίων, δίνοντας έτσι απάντηση σε όλους εκείνους που λένε ότι δεν επενδύουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους.


 


Σήμερα η πρώτη προσφυγή για την GROUPAL


Εκδικάζεται σήμερα μετά από δυο αναβολές  η προσφυγή της πρώτης ομάδας των απολυμένων του εργοστασίου της GROUPAL κατά της διοίκησης του εργοστασίου, το οποίο ενώ είχε μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης έθεσε σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους τους οποίους και εν συνεχεία απέλυσε. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είχαν δεχτεί να εργάζονται εκ περιτροπής  και λιγότερες ώρες, έτσι ώστε να αποφευχθούν απολύσεις. Η δίκη γίνεται στα δικαστήρια της Ξάνθης και την υπεράσπιση των απολυμένων έχουν αναλάβει οι δικηγόροι, κ. Βερβερίδου και ο κ.Χουλιάρας, ενώ στο πλευρό τους βρίσκεται και η διοίκηση του ΕΚΞ.


 


Στην τελική ευθεία οι υποψηφιότητες του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ….


Συνεδριάζει σήμερα η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα με κυρίαρχο θέμα την οριστικοποίηση και ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων που θα κατεβάσει στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.΄


Μέχρι αργά χθες το βράδυ σε τοπικό επίπεδο γινόταν οι τελευταίες επαφές ώστε να επιτευχθεί η συνεργασία με τους Οικολόγους-Πράσινους.


Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης, Νίκο Καλιαμπάκα, αργά το βράδυ της Τρίτης θα έστελναν στα κεντρικά του κόμματος τα ονόματα που προτείνουν για το ψηφοδέλτιο της Α.Μ-Θ, είτε σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, είτε ως αυτόνομη κάθοδο.


Πάντως αν όχι σήμερα, αύριο τα ονόματα των επικεφαλής των περιφερειακών ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button