Ελλάδα

Όχι του Ευρωκοινοβουλίου στις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) χαιρετίζει τη συμφωνία της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό την έκδοση οδηγίας για την προστασία των δημοσιογράφων από τις καταχρηστικές αγωγές (slapps) που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και των κρατών – μελών.

Μέσω και της συμφωνίας αυτής θα αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός των στρατηγικών αγωγών κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ και θα θεσπιστούν εγγυήσεις έναντι τέτοιων αξιώσεων σε αστικές υποθέσεις με διασυνοριακές επιπτώσεις.

Ειδικότερα με βάση τη συμφωνία, οι δημοσιογράφοι που στοχοποιούνται μπορούν να διεκδικήσουν από το Δικαστήριο να απορρίψει μια αξίωση σε πρώιμο στάδιο, να απαιτήσουν οικονομική αποζημίωση από τον ενάγοντα ή τα έξοδα νομικής τους εκπροσώπησης κτλ, ενώ στην ίδια συμφωνία προβλέπεται η περαιτέρω υποστήριξη των θυμάτων slapps ενώ καθορίζονται οι διασυνοριακές υποθέσεις προς όφελος των θυμάτων.

Όπως είναι γνωστό η ΠΟΕΣΥ έχει ιδρύσει από τον περασμένο Απρίλιο Παρατηρητήριο για τις αγωγές αυτές με σκοπό τη διασφάλιση του ρόλου των δημοσιογράφων σχετικά με τον έλεγχο και την εποπτεία σε θέματα δημοσίου συμφέροντος και της στήριξης και προστασίας τους από αυτού του είδους τις καταχρηστικές πρακτικές.

Στόχος του η καταγραφή, καταγγελία και δημοσιοποίηση τέτοιον πρακτικών η άσκηση πίεσης για μεταβολές στο νομικό πλαίσιο αλλά και η εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των εμπλεκομένων παραγόντων σε συνεργασία με νομικούς και ακαδημαϊκούς.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί στις απαραίτητες νομικές παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε οι Έλληνες δημοσιογράφοι να τελούν απερίσπαστοι το λειτούργημά τους σχετικά με τις υπόθεσες δημοσίου συμφέροντος χωρίς την απειλή της φίμωσης και της καταδίκης για το έργο τους.

Ακολουθεί η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2023/11/30/council-and-eu-parliament-reach-provisional-agreement-on-eu-law-protecting-journalists-and-human-rights-defenders/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button