ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ!

Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε συγγνώμη για την έλλειψη σχολικών βιβλίων, χωρίς να αναλάβει η ίδια ευθύνες τις οποίες επέρριψε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο γ. γραμματέας του υπουργείου Παιδείας σε δηλώσεις του τόνιζε ότι τα βασικά βιβλία θα έχουν σταλεί σε όλα τα σχολεία μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη.

Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε συγγνώμη για την έλλειψη σχολικών βιβλίων, χωρίς να αναλάβει η ίδια ευθύνες τις οποίες επέρριψε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο γ. γραμματέας του υπουργείου Παιδείας σε δηλώσεις του τόνιζε ότι τα βασικά βιβλία θα έχουν σταλεί σε όλα τα σχολεία μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη. Προφανώς, τα σχολικά βιβλία δεν συγκαταλέγονται στα βασικά.  Ο κύριος όγκος βιβλίων έφτασε τελικά στα σχολεία στα μέσα Νοεμβρίου (σχεδόν στο τέλος του α΄ τριμήνου), ενώ ακόμη και σήμερα -τέλος Γενάρη, δηλαδή στο μέσο της σχολικής χρονιάς- εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη ελλείψεις βιβλίων από τα σχολεία, με αποτέλεσμα βέβαια να δυσχεραίνεται το έργο εκπαιδευτικών και μαθητών. Το φαινόμενο να έχει τελειώσει σχεδόν η μισή χρονιά και ακόμη να λείπουν  βιβλία είναι πρωτοφανές τουλάχιστον για τα τελευταία 20 χρόνια. Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση στα μειονοτικά σχολεία -κατ’  εξοχήν χώρος που αφορά ευαίσθητες, κοινωνικά και εκπαιδευτικά, ομάδες-  όπου ακόμη δεν έχει έρθει ούτε ένα βιβλίο!!!….

Χρειάζεται άραγε να εξηγήσουμε ότι οι πιο απλές προϋποθέσεις για τη  μόρφωση της νέας γενιάς θυσιάζονται στο βωμό των μνημονίων; Χρειάζεται άραγε να χρησιμοποιήσουμε δραματικούς τόνους για να γίνει κατανοητό ότι το φιλότιμο μας, το φιλότιμο των εκπαιδευτικών, δεν αρκεί; Χρειάζονται πολλά λόγια για να γίνει ξεκάθαρο ότι το έντυπο δωρεάν σχολικό  βιβλίο είναι απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά μας; 

Μήπως τελικά η φετινή χρονιά αποτελεί μια μεθοδευμένη “πρόβα jenerale” για να εθιστούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε ένα σχολείο χωρίς βιβλία, όπως προβλέπει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της κ. Διαμαντοπούλου για το Νέο Σχολείο;

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συνολικά η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για την πρωτόφαντη κατάντια του δημόσιου σχολείου. Όσοι ευθύνονται για την πολιτική που συνειδητά υπονομεύει το δωρεάν χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου θα μας βρουν απέναντί τους.Μέχρι τότε συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες για να υπερασπιστούμε τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών μας.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να αναδείξει το θέμα των σχολικών βιβλίων. Είναι το λιγότερο ανεξήγητη η μέχρι τώρα υποβάθμιση του θέματος από την ηγεσία του κλάδου.

Αν δεν αγωνιστούμε τώρα για το δωρεάν έντυπο  σχολικό βιβλίο, του χρόνου οι εκπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών θα είναι αδιανόητες.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΟΣΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΡΑ

 

                                                               Για το Δ.Σ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button