Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Κρίνοντας τα σημερινά δεδομένα και τις θέσεις εργασίας που απέμειναν στα Συνεταιριστικά Εργοστάσια του νομού, και συγκρίνοντας τα με τα δεδομένα της πρώτης μεγάλης κινητοποίησης και το κλείσιμο της γέφυρας του Νέστου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και πάλι για το μη κλείσιμο των συνεταιριστικών, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστου δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη συμμετοχή που υπήρξε στη χθεσινή πανξανθιώτικη απεργιακή κινητοποίηση. “Εμείς στείλαμε το μήνυμα μας.

   Κρίνοντας τα σημερινά δεδομένα και τις θέσεις εργασίας που απέμειναν στα Συνεταιριστικά Εργοστάσια του νομού, και συγκρίνοντας τα με τα δεδομένα της πρώτης μεγάλης κινητοποίησης και το κλείσιμο της γέφυρας του Νέστου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και πάλι για το μη κλείσιμο των συνεταιριστικών, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστου δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη συμμετοχή που υπήρξε στη χθεσινή πανξανθιώτικη απεργιακή κινητοποίηση. “Εμείς στείλαμε το μήνυμα μας.


Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.


   Διεκδικούμε τη συνέχιση λειτουργίας των συνεταιριστικών εργοστασίων και φυσικά την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό τους.


  Έδωσαν το παρόν  στη γέφυρα του Νέστου, όλοι όσοι τάχθηκαν στο πλευρό μας.


   Πέρασε και ο Νομάρχης Ξάνθης, και οι δήμαρχοι του νομού, είτε οι ίδιοι, είτε μέσω εκπροσώπων τους, όπως επίσης παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, επαγγελματικού και εμπορικού κόσμου του νομού. 


   Μένω λοιπόν ικανοποιημένος από τον αριθμό συμμετοχής του κόσμου, αν λάβουμε υπόψη πως το 1992 που και πάλι σημειώθηκε ανάλογη κινητοποίηση και στα Συνεταιριστικά εργοστάσια δούλευαν πολλαπλάσια άτομα, από αυτά που απασχολούνται σήμερα-(η ΣΕΒΑΘ τότε είχε  1300 άτομα έκτακτο και μόνιμο προσωπικό και σήμερα που μιλάμε έχει 94 άτομα μόνιμο προσωπικό), το παρόν είχαν δώσει και οι αγρότες, που τώρα ήταν απόντες.


   Ελάχιστοι βρέθηκαν στο Νέστο, εκείνοι που εκπροσωπούσαν Αγροτικές Ενώσεις”.



 


   Πάντως σήμερα αναμένεται η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου- μαζί με την ΟΕΒΕ, το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο- να κάνει την αποτίμηση του αποτελέσματος της χθεσινής Ξανθιώτικης κινητοποίησης, καθώς και να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις με κατά πάσα πιθανότητα την κλιμάκωση του αγώνα. Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια του τετράωρου κλεισίματος της γέφυρας του Νέστου-από τις 8:30 ως 12:30 το μεσημέρι- οι απεργοί φρόντισαν για να μην ταλαιπωρηθούν πολύ οι διερχόμενοι οδηγοί, να τους κατευθύνουν σε άλλες διόδους που θα τους έβγαζαν στον προορισμό τους.


   Ωστόσο μετά το άνοιγμα τη Γέφυρας και όταν ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία από τους απεργούς, τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων, δημιουργώντας και τον σχετικό εκνευρισμό και ταλαιπωρία στους οδηγούς τους και στους επιβαίνοντες.


   Πάντως η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων και των παραγωγικών φορέων του νομού έλαβε και την επιδιωκόμενη δημοσιότητα από τοπικά μέσα ενημέρωσης και μέσα  πανελλαδικής εμβέλειας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και το βήμα στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και τους λοιπούς εκπροσώπους των εργαζομένων να καταστήσουν γνωστό προς το κέντρο την αποβιομηχάνιση του νομού και των προβλημάτων που πηγάζουν από αυτή, αλλά και τις διεκδικήσεις τους.


 


 ΑΝΕΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ


Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΗΛΙΑΚΟ


 


   Στο μεταξύ αρκετές ώρες νωρίτερα, πριν από το κλείσιμο της γέφυρας του Νέστου, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης-Πρόεδρος και Γραμματέας-, ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Παυλίδης, ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης, κ. Στάμος Τριμίντζιος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Ανδρικόπουλος, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ, κ. Τσιακίρογλου, καθώς και εκπρόσωπος των εργαζομένων Συνεταιριστικών Υπαλλήλων της ΟΣΕΓΟ, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Αγροτικής Τράπεζας, κ. Μηλιάκο, παρουσία και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού. Μια συνάντηση που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια  δεν είχε τίποτε το θετικό να προσφέρει στους εκπροσώπους του νομού Ξάνθης.


   Ο κ. Μηλιάκος τους κάλεσε για να τους εκφράσει και πάλι την ειλημμένη απόφαση της διοίκησης της ΑΤΕ για την “πώληση” των συνεταιριστικών εργοστασίων, αφού προηγουμένως τους έκανε ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση των συνεταιρικών εργοστασίων, πόσα χρωστάνε και πόσα χρέη χαριστήκανε.


Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον “Α” ο κ. Παπαχρήστου για τα όσα  διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΑΤΕ ” μας δήλωσε και πάλι την πρόθεση που έχει  ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί άλλο με εμπορικές και επαγγελματικές εταιρείες, παρά μόνο με χρηματοπιστωτικές εργασίες. Εμείς, είπε, δεν είμαστε ούτε γαλατάδες, ούτε ντοματάδες. Με λίγα λόγια μας έδειχνε την ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών, και όπως είπε για τη ΡΟΔΟΠΗ δρομολογούνται ήδη οι διαδικασίες. Εμείς εκφράσαμε την ένστασή μας και επισημάναμε πως είμαστε Θράκη και δε θα πρέπει να χάνονται πλέον άλλες θέσεις εργασίας κα να μειώνεται ο πληθυσμός της περιοχής με τη μετανάστευση , εσωτερική και εξωτερική για αναζήτηση εργασίας”.


   Και όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, έκαναν γνωστό στον κ. Μηλιάκο, πως η λύση δεν είναι να ιδιωτικοποιηθούν. Όπως άλλωστε διαπίστωσε και ο πρόεδρος της ΑΤΕ, υπάρχουν πολλές ιδιωτικές εταιρείες στην περιοχή μας κουφάρια. Και του τόνισαν την ανησυχία τους μήπως και τα συνεταιριστικά εργοστάσια του νομού όποιος τα πάρει τα καταντήσει και αυτά κουφάρια.  


   Τέλος στο ερώτημα της εφημερίδας μας άρα τι μέλλει γενέσθαι μετά και τη συνάντηση Μηλιάκου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Σπύρος Παπαχρήστου σημείωσε “ο υπουργός που ήταν παρόν στη συνάντηση είπε δε μιλάμε για κλείσιμο.


  Θα κάνουμε μια σύσκεψη για να δούμε τι έγινε, να πάρουμε αποφάσεις, μήπως έχουνε κάποια αντίδραση από κάτω, κάτι το νεότερο μετά την κινητοποίησή μας.


  Αλλά σίγουρα αν δεν επιβεβαιωθεί η συνέχιση λειτουργίας των συνεταιριστικών εργοστασίων θα έχουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


  Θα φτάσουμε ακόμη πιο μακριά για να πάρουμε τη διαβεβαίωση της συνέχισης της λειτουργίας τους από εκεί που πρέπει”.   


Δέσποινα Γκούμα


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button