Ειδήσεις

Ερώτηση Δ. Χαρίτου για την υποστελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε σήμερα Δευτέρα 16 Δεκέμβριου, ερώτηση με θέμα το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών στη Ροδόπη και ευρύτερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με αποδέκτη τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής, σύμφωνα με ανακοίνωσή του γραφείου του, αναδεικνύει τις σοβαρότατες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στις δικαστικές υπηρεσίες, εξαιτίας της μαζικής συνταξιοδότησης και του περιορισμού στις προσλήψεις και ταυτόχρονα τον πρόσθετο όγκο δουλειάς με τον οποίο επιβαρύνονται οι δικαστικοί υπάλληλοι από νέα νομικά ζητήματα, όπως αυτό της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, της διαδικασίας της κτηματογράφησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή, των υποθέσεων παράνομης διακίνησης.

 

Ο βουλευτής στην ερώτησή του επισημαίνει ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι του εδρεύοντος στην Ροδόπη Εφετείου Θράκης έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την αποδυνάμωση των υπηρεσιών και έχουν αιτηθεί την ενίσχυση του προσωπικού με προσλήψεις ή και με μετατάξεις μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας. Γι’ αυτό ρωτάει τον υπουργό αν έχει φροντίσει για την ένταξη των Δικαστικών Υπηρεσιών στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και αν σκοπεύει να στελεχώσει τις Δικαστικές Υπηρεσίες του Εφετείου Θράκης με νέες προσλήψεις ή με μετατάξεις υπαλλήλων μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Όπως γνωρίζετε στην Κομοτηνή εδρεύει το Εφετείο Θράκης που είναι ένα από τα μεγαλύτερα Εφετεία της χώρας (καθώς σε αυτό υπάγονται τα έξι Πρωτοδικεία των πέντε Νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και που καλείται να ανταποκριθεί στο έργο της ορθής λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης, έχοντας πλέον σοβαρότατες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Οι Δικαστικές Υπηρεσίες της Ροδόπης και ευρύτερα της ΠΑΜΘ αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσχέρειες, καθώς η αριθμητική δύναμη των υπαλλήλων τους μειώθηκε δραματικά λόγω της μαζικής τους συνταξιοδότησης και της υποχρέωσης τήρησης της αναλογίας προσλήψεων/αποχωρήσεων στο 1 προς 5. Ακόμα και η υπό αυτήν την αναλογία προσπάθεια πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ δεν έχει έως σήμερα ευοδωθεί λόγω της μη ολοκλήρωσης των σχετικών διαγωνισμών.

Επιπλέον οι παραπάνω Δικαστικές Υπηρεσίες καλούνται να ανταποκριθούν και στον πρόσθετο όγκο δουλειάς που ανέκυψε πρόσφατα από νέα νομικά ζητήματα, όπως αυτό της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, της διαδικασίας της κτηματογράφησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή, των υποθέσεων παράνομης διακίνησης κ.λ.π.

Επειδή η Ροδόπη αποτελεί διοικητικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο οποίο βρίσκονται εγκατεστημένες οι Περιφερειακές Υπηρεσίες, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, δύο Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και πλήθος άλλων φορέων και αρχών, η λειτουργία των οποίων σχετίζεται άμεσα με θέματα απονομής δικαίου.

Επειδή οι δικαστικοί υπάλληλοι του εδρεύοντος στην Ροδόπη Εφετείου Θράκης έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την αποδυνάμωσή τους και έχουν αιτηθεί την ενίσχυση του προσωπικού τους με προσλήψεις ή και με μετατάξεις μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, που με το άρθρο 3 του Ν. 4440/2016 διασφαλίζει την παραμονή των ήδη υπηρετούντων και δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς νέων δημόσιων υπαλλήλων στον δικαστικό χώρο.

Επειδή η ταχεία και ορθή απονομή δικαιοσύνης που αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, προϋποθέτει την ύπαρξη και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

-Έχετε φροντίσει για την ένταξη των Δικαστικών Υπηρεσιών στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας;

-Σκοπεύετε να στελεχώσετε τις Δικαστικές Υπηρεσίες του Εφετείου Θράκης με νέες προσλήψεις ή με μετατάξεις υπαλλήλων μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button