ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά γύρω για να διαπιστώσει αν ως λαός έχουμε ή δεν έχουμε οικολογική συνείδηση … Αν αγαπάμε και φροντίζουμε το περιβάλλον ….

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά γύρω για να διαπιστώσει αν ως λαός έχουμε ή δεν έχουμε οικολογική συνείδηση …


Αν αγαπάμε και φροντίζουμε το περιβάλλον ….


Αν φροντίζουμε να μην ρυπαίνουμε  το χώρο στον οποίο ζούμε, κινούμαστε ή διασκεδάζουμε…


Αρκεί να σκεφτείτε την εικόνα των παραλιών μας και θα καταλάβετε…


Η βρωμιά, η προχειρότητα και η έλλειψη συντήρησης των όποιων υποτυπώδη κατασκευών ήταν  εμφανής καθημερινά …


Και ύστερα θέλουμε να επενδύσουμε και στη βιομηχανία του τουρισμού…


Με τα λόγια είναι πολύ εύκολο…


Αλλά αυτά που μετράνε και φέρνουν και το ποθητό αποτέλεσμα είναι οι πράξεις….


 



Οι ευθύνες μπορούν να αποδοθούν εξίσου και στους απλούς πολίτες, σε εμένα, σε εσένα , αλλά και στο κράτος και σε κάθε φορέα εξουσίας, δήμους και νομαρχίες…


Ως λαός έχουμε μάθει να αδιαφορούμε, να κατακρίνουμε και ποτέ να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες στο βαθμό που μας αναλογούν….


Για όλα φταίνε οι άλλοι….


Για την απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης και αγωγής φταίει μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση ή η εκάστοτε τοπική αρχή και όχι εμείς….


Η αλήθεια είναι πως φταίμε όλοι μας….


Φταίει ο πολίτης που δε γαλουχεί το παιδί του με το να αγαπά, να σέβεται και να φροντίζει το περιβάλλον …


Φταίει και η κάθε εξουσία, κεντρική και τοπική που δεν προωθεί στο βαθμό που θα έπρεπε δράσεις, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ανακύκλωσης, ή της ευαισθητοποίησης των μαθητών σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ή δε λαμβάνει μέτρα για την εφαρμογή ενεργειών που σχετίζονται άμεσα με τη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος…


 



Το κράτος θα πρέπει να αποτελέσει το καλό παράδειγμα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών του σε ανάλογες συμπεριφορές…


Και το μόνο που γίνεται μέχρι τώρα είναι τα διάφορα ημιμετρα και η αδιαφορία, που σε πολλές περιπτώσεις καταντά εγκληματική….


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα ΝΕΑ, περισσότεροι από 2000 θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα συσχετίζονται με τις συγκεντρώσεις επικίνδυνων μικροσωματιδίων ΡΜ 2,5, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τις εκπομπές βιομηχανιών, πετρελαιοκίνητων οχημάτων και τις κεντρικές θερμάνσεις κατοικιών… Στη χώρα μας οι ρύποι αυτοί δεν καταγράφονται…..!


Και αυτό παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, που αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι “μικροσκοπικοί” ρύποι θεωρούνται ακόμη πιο τοξικοί από τους “γνωστότερους” ΡΜ 10, αφού είναι μικρότεροι κα εισχωρούν βαθύτερα στους πνεύμονες με την εισπνοή…


Με λίγα λόγια ανύπαρκτοι έλεγχοι για ρύπους  που σκοτώνουν πάνω από 2000 Έλληνες το χρόνο….


 



Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι μόνο με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους…. Διαβάζοντας μια τελευταία έρευνα για την ανακύκλωση απορριμμάτων, αναρωτήθηκα μήπως τελικά η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα….


Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τη Δημόσια Πολιτική και της Πράσινης Συμμαχίας, η χώρα μας αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ουραγός στην ανακύκλωση των απορριμμάτων…


Από τα στοιχεία της έρευνας “πρωταθλήτρια” στην Ε.Ε αναδεικνύεται η Ολλανδία, όπου ανακυκλώνεται το 65% του συνόλου των δημοτικών στερεών απορριμμάτων…. Στην Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, ανακυκλώνεται μόλις το 8% των 433 κιλών απορριμμάτων που παράγει ο καθένας από εμάς ετησίως….


Χαρακτηριστική πάντως είναι η επισήμανση των συντακτών της συγκεκριμένης μελέτης, οι οποίοι σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα επίπεδα ανακύκλωσης στις ευρωπαϊκές χώρες  ζητούν να δοθεί στις τοπικές αρχές η δυνατότητα να φορολογούν τους δημότες τους για την περισυλλογή μη ανακυκλώσιμων ή ανακυκλωθέντων απορριμμάτων…


Πιστεύουν πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αυξηθεί το ποσοστό  της ανακύκλωσης από το να δοθούν στα νοικοκυριά οικονομικά κίνητρα…


 


Αυτά τα ολίγα για την έρευνα για την ανακύκλωση των απορριμμάτων στις χώρες της ΕΕ …..


Όσο για τι συμβαίνει στον τόπο μας, στο νομό μας, η ερώτηση είναι ρητορική….


Η κατάντια με τις χωματερές νόμιμες και παράνομες είναι γνωστή σε όλους…


Για ανακύκλωση, ούτε συζήτηση ….


Ποια νοικοκυρά διαχωρίζει τα σκουπίδια της οικογένειας της σε ανακυκλούμενα ή μη και μετά τα πετά…;


Και αν υπάρχουν κάποιες ευσυνείδητες νοικοκυρές, υπάρχουν και οι ανάλογοι κάδοι…;


Υπάρχει η όλη υποδομή που απαιτείται για την ανακύκλωση…;


Βέβαια πριν από την όποια προετοιμασία και υποδομή, θα πρέπει πρώτα εμείς οι πολίτες να πάρουμε εντατικά μαθήματα περιβαλλοντικής αγωγής…


Ας μάθουμε πρώτα να πετάμε σωστά τα απορρίμματά μας με κλειστές σακούλες και μέσα στους κάδους και μετά θα μάθουμε και τα υπόλοιπα…


Να διαχωρίζουμε το γυαλί, το αλουμίνιο και το χαρτί, υλικά που ανακυκλώνονται…       

Σχετικά Άρθρα

Back to top button