Διαβούλευση για το θεαθήναι;…

Και ενώ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την δημοσιοποίηση του χωροταξικού χάρτη του Προγράμματος Καλλικράτης, το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες για το νομό Ξάνθης-αφού επισήμως δεν έχει ακόμη τίποτε ανακοινωθεί-θέλει οι επτά δήμοι και οι τρεις κοινότητες του νομού να συνενώνονται σε τέσσερις δήμους, οι δήμοι Ξάνθης και Σταυρούπολης ο ένας δήμος, οι δήμοι Αβδήρων, Βιστωνίδας και Σελέρου ο δεύτερος, ο δήμος Τοπείρου ως έχει και ο δήμος Μύκης με τις Κοινότητες Θερμών, Σατρών και Κοτύλης να εξελίσσονται σε έναν ενιαίο μεγάλο μειονοτικό ορεινό δήμο.

Διαβούλευση για το θεαθήναι;…


Και ενώ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την δημοσιοποίηση του χωροταξικού χάρτη του Προγράμματος Καλλικράτης, το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες για το νομό Ξάνθης-αφού επισήμως δεν έχει ακόμη τίποτε ανακοινωθεί-θέλει οι επτά δήμοι και οι τρεις κοινότητες του νομού να συνενώνονται σε τέσσερις δήμους, οι δήμοι Ξάνθης και Σταυρούπολης ο ένας δήμος, οι δήμοι Αβδήρων, Βιστωνίδας και Σελέρου ο δεύτερος, ο δήμος Τοπείρου ως έχει και ο δήμος Μύκης με τις Κοινότητες Θερμών, Σατρών και Κοτύλης να εξελίσσονται σε έναν ενιαίο μεγάλο μειονοτικό ορεινό δήμο. Βέβαια αυτές είναι οι γενικές γραμμές του σεναρίου καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν μικρότερες χωροταξικές αλλαγές, δηλαδή δημοτικά διαμερίσματα να αλλάξουν δήμους. Αν και οι βασικοί άξονες των διοικητικών ορίων των τεσσάρων δήμων βάσει της τελικής όπως φαίνεται πρότασης έχουν συγκεκριμενοποιηθεί, ωστόσο κάποια επιμέρους ζητήματα παραμένουν ακόμη ρευστά και υπό συζήτηση, όπως για παράδειγμα οι έδρες των νέων δήμων.


Πάντως τόσο οι κάτοικοι του νομού, όσο και οι αυτοδιοικητικοί περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσημη δημοσιοποίηση από τον καθύλην αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση του χωροταξικού χάρτη και γενικά του νομοσχεδίου του προγράμματος Καλλικράτη, η οποία και θα σημάνει και την έναρξη του σταδίου της διαβούλευσης για την διοικητική και αρχιτεκτονική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας.


Έτσι λοιπόν από μέρα σε μέρα αναμένεται να δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα ο Καλλικράτης, σύμφωνα με τη δέσμευση Ραγκούση που έκανε λόγο για μετά το Πάσχα.


Το ερώτημα βέβαια που γεννάται είναι αν ο χρόνος που θα δοθεί για τη φάση της διαβούλευσης θα είναι ικανοποιητικός για την ολοκλήρωση των δημοκρατικών διαδικασιών, έτσι ώστε να και οι τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν πραγματικά και ο λόγος  να αξιολογηθεί ανάλογα, ή απλά όλα θα είναι για το θεαθήναι με κινήσεις εντυπωσιασμού.


Γιατί μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μέχρι το Μαϊο, το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.


Υπομονή λοιπόν για την τελική μορφή του Καλλικράτη, που μάλλον δε θα τύχει ευρείας αποδοχής, αλλά αναγκαστικής εφαρμογής.


 


Δε θα πάνε να ψηφίσουν αν…..  


Οι κάτοικοι του Δήμου Αβδήρων δηλώνουν αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις αν η έδρα του νέου δήμου που θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Αβδήρων, Βιστωνίδας και Σελέρου δε θα είναι τα Άβδηρα.


Μάλιστα προειδοποιούν ότι ακόμη και αν ο νέος μεγάλος δήμος ονομαστεί Δήμος Αβδήρων αλλά η έδρα θα είναι αλλού δε θα προσέλθουν για να ψηφίσουν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης τον ερχόμενο Νοέμβριο. Μπορεί να κάνουν πίσω που δεν παρέμεινε ο δήμος τους  ως έχει με το χαρακτηρισμό του ιστορικού δήμου, αλλά δε σηκώνουν κουβέντα για την ονομασία και την έδρα του νέου δήμου που θα προκύψει από την εφαρμογή του Καλλικράτη.


 


Στα χαρτιά παραμένει η λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Ξάνθη…..


Αν και τυπικά δρομολογήθηκε η λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Ξάνθη, ωστόσο ο χώρος που θα φιλοξενηθεί, δηλαδή στο κτίριο του πρώην ΕΙΥΑΠΟΕ στην Καλλιθέα, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Ουσιαστικά το μόνο που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι τα πρώτα δύο άτομα που θα στελεχώσουν το ΕΚΑΒ, έχουν ενταχθεί προς το παρόν στον κορμό του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας του νοσοκομείου Ξάνθης. Βέβαια αυτό αναμένεται να είναι προσωρινό, μέχρι την ουσιαστική έναρξη λειτουργίας του ΕΚΑΒ.  Μέχρι τότε το προσωπικό που θα καταφθάνει –ήδη έχουν έρθει δυο γυναίκες διασώστες-θα ενισχύει τη δύναμη των ασθενοφόρων του νοσοκομείου, και για το ίδιο θα αποτελεί το καλύτερο στάδιο εξάσκησης και προσαρμογής στις ανάγκες του νοσοκομείου Ξάνθης.


 


Την Παρασκευή στην Αθήνα η συνεδρίαση των προέδρων των ΝΟΔΕ……


Την Κυριακή που μας πέρασε συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, όπου έλαμψε δια της απουσίας της η Ντόρα Μπακογιάννη.


Η συνεδρίαση αυτή δρομολόγησε και τις πρώτες διαδικασίες για τις αλλαγές του καταστατικού του κόμματος , των αρχών και θέσεων που θα ψηφιστούν και θα επικυρωθούν από το Συνέδριο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον ερχόμενο Ιούνιο.


Ωστόσο πριν από το Συνέδριο του Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων ΝΟΔΕ, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα δρομολογούνται για τις 29με 30 Μαϊου.


Έτσι λοιπόν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς καλεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα τους προέδρους των κατά τόπους ΝΟΔΕ της χώρας προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και πολιτικές, αλλά και να τους δώσει και τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές για τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του Μαϊου.


 


Προς τα παρόν οι ΜΜΕ εξετάζουν τα αρνητικά και θετικά….


….των προγραμμάτων που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ για την απασχόληση.


Επειδή η οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει κρίσιμη και το τοπίο είναι θολό στην αγορά οι επιχειρήσεις της χώρας, όπως και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ξάνθης προς το παρόν δηλώνουν απλά παρατηρητές των προγραμμάτων που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ και αφορούν σε 119 χιλιάδες ανέργους.


Και αυτό γιατί εκείνο που εξέταζαν μέχρι χθες οι ΜΜΕ ήταν να προχωρήσουν σε απολύσεις και όχι προσλήψεις δεδομένης της ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά.


Πέρα βέβαια και από τους όρους που θα πρέπει να πληρούν για να ενταχθούν σε κάποιο από αυτά τα προγράμματα, οι οποίοι πραγματικά τους προβληματίζουν και τους προδιαθέτουν αρνητικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button