ΕΑΠΑΞ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης. Ένας χώρος όπου οι παλιοί δημοτικοί σύμβουλοι έχουν τον πρώτο λόγο έναντι των ελάχιστων νέων. Οι πολύωρες συζητήσεις που γίνονται, γίνονται απλά για λόγους εντυπωσιασμού και τίποτε άλλο. Οι συζητήσεις για καυτά θέματα, όπως αυτό της ΕΤΕΝΕ και της ΕΑΠΑΞ έφαγαν τόσο πολύ χρόνο όχι όμως για την ουσία, δηλαδή στο δια ταύτα. θα πληρώσει κανένας για την δημιουργία των χρεών αυτών των επιχειρήσεων ή θα φορτωθούν στην ήδη κουρασμένη πλάτη του Ξανθιώτη δημότη, ο οποίος ήδη στενάζει κάτω από το μεγάλο φορτίο των δημοτικών τελών;

   Αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης. Ένας χώρος όπου οι παλιοί δημοτικοί σύμβουλοι έχουν τον πρώτο λόγο έναντι των ελάχιστων νέων.


Οι πολύωρες συζητήσεις που γίνονται, γίνονται  απλά για λόγους εντυπωσιασμού και τίποτε άλλο.


Οι συζητήσεις για καυτά θέματα, όπως αυτό της ΕΤΕΝΕ και της ΕΑΠΑΞ έφαγαν τόσο πολύ χρόνο όχι όμως για την ουσία,  δηλαδή στο δια ταύτα. θα πληρώσει κανένας για την δημιουργία των χρεών αυτών των επιχειρήσεων ή θα φορτωθούν στην ήδη κουρασμένη πλάτη του Ξανθιώτη δημότη, ο οποίος ήδη στενάζει κάτω από το μεγάλο φορτίο των δημοτικών τελών;


Μετά και την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου φάνηκε για άλλη μια φορά  ότι δεν υπάρχει διάθεση από κανένα μέρος των παρατάξεων να συζητηθεί κανένα θέμα αναλυτικά και με τη δέουσα σοβαρότητα. Ίσως φταίει ο όγκος των θεμάτων,  ίσως τα πρόσωπα που πρωτοστατούν έχουν μεγάλη  θητεία στο χώρο εκείνον και λύνουν τα πάντα διαδικαστικά και επιφανειακά,  με φόντο ένα παιχνίδι εντυπώσεων.


Σίγουρα αυτό δεν είναι το ζητούμενο των Ξανθιωτών. Το συμβούλιο θα έπρεπε να εκφράζει άλλα πράγματα και θα πρέπει  εκεί μέσα να περνούν φρέσκιες ιδέες και να αναλύονται τα καυτά καθημερινά προβλήματα των πολιτών, όπως αυτά τα βιώνουν οι δημότες αυτής της πόλης.


Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ


Θα κλείσει η ΕΤΕΝΕ και η ΕΑΠΑΞ με πρόταση του δημάρχου και τη σύμφωνη γνώμη της μείζονος  αντιπολίτευσης και τα χρέη αυτών των δημοτικών εταιρειών θα τα πληρώσουν οι Ξανθιώτες. Δηλαδή ο δήμος με χρήματα των δημοτών προτίθεται ν’ αγοράσει τις μετοχές των μετόχων ΔΕΥΑΞ, ΕΒΕ, Μητρόπολη Πανεπιστήμιο κ.α έναντι συμβολικού τιμήματος,  την ώρα που τα χρέη των επιχειρήσεων αγγίζουν, εφ όσον είναι ανείσπρακτα και χωρίς προοπτική είσπραξης,  περίπου το ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο μοιραία θα το επιβαρυνθούν οι Ξανθιώτες. Πειστικές απαντήσεις παρά τις επανειλημμένες παρεμβολές του Θ. Ξυνίδη και την προσπάθεια αιτιολόγησης από την πλευρά του προέδρου της ΕΑΠΑΞ Α. Κυριακίδη δεν δόθηκαν. Επικράτησε μία θολή εικόνα και έμεινε η εντύπωση ότι όλα είναι καλώς καμωμένα.


κάτι που είναι αντίθετο στις θέσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΑΠΑΞ Μπέτυς Πατσίδου, η οποία στη χρονομετρημένη της τοποθέτηση σε αντίθεση με τα πρωτοκλασάτα και παλαιότερα στελέχη όλων των παρατάξεων, πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής ελέγχου των ζημιών των εταιρειών.  Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα εκτός ημερησίας, σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ΕΑΠΑΞ και την αγορά μετοχών των υπόλοιπων μετόχων από τον δήμο Ξάνθης, ανέφερε: Ξεκάθαρη η θέση της δημοτικής συμβούλου της παράταξης “Πολίτες για “Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν υπάρχει μία οικονομική ζημία σε κάποια εταιρεία, αυτή  θα πρέπει να τακτοποιηθεί από τους φυσικούς υπαιτίους της. Αν προηγουμένως δεν εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα από όπου θα   προκύψει  ποιοι ευθύνονται, δεν δέχεται ούτε το πολιτικό μας σύστημα ούτε η πολιτική μας ευαισθησία και ευθύνη να φορτώνουμε στον δήμο,  δηλαδή στους δημότες μας, τέτοια τεράστια ποσά, έτσι άκριτα και με τέτοια ευκολία. Είναι μία εταιρεία δημοσίου χαρακτήρα και είναι δημοσίως υπόλογη. Επομένως όποιος ζημίωσε την συγκεκριμένη εταιρεία, αυτός θα πληρώσει. Η εταιρεία ζημίωσε χωρίς αμφιβολία από αυτούς που έπαιρναν τις αποφάσεις και από αυτούς που έκαναν τις πληρωμές και συνεπώς να ερευνηθούν από τις ερευνητικές αρχές και να πληρώσει ο υπεύθυνος. Ως μέλος του ΔΣ της ΕΑΠΑΞ έκανα στο παρελθόν πολλές ενέργειες για να διαλευκάνω διάφορα ζητήματα και να έχω μία σαφή εικόνα για τα οικονομικά της εταιρείας, πάντοτε όμως έβρισκα μπροστά μου ένα τοίχος. Το σκοτεινό ζήτημα για εμένα είναι το ποιος φταίει για αυτή την οικονομική ζημία και είναι αδιανόητο να συζητάμε σήμερα εδώ πέρα πώς θα φορτωθεί ο δήμος τέτοια μεγάλα ποσά, τα οποία ήδη έχουν περιέλθει στην ημερήσια διάταξη του Επιμελητηρίου και  της ΔΕΥΑΞ, χωρίς το ΔΣ να γνωρίζει κάτι και να έχει πάρει την ανάλογη απόφαση και χωρίς να έχει ενημερωθεί για αυτό το θέμα το δημοτικό συμβούλιο. Συνεπώς εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για μία διαπαραταξιακή επιτροπή σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για αυτά χρέη της ΕΑΠΑΞ,  όχι όμως με βάση πώς αυτά θα φορτωθούν στον δήμο”.την αλλαγή” και σαφώς δείχνει ότι κάποια στιγμή το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί και με θέματα ουσίας και όχι απλά συζήτησης, μία θέση που ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Βορίδης επικροτεί.  Όπως δείχνει η πολιτική του τοποθέτηση στο πρώτο τακτικό θέμα που αφορούσε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του  οικονομικού έτους 2011.


Ο Δημήτρης Βορίδης   δήλωσε μετά το πέρας του δημοτικού συμβουλίου στον ΑΓΩΝΑ:


“Τα περισσότερα έργα δεν τα εγκρίναμε γιατί δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που προγραμματίζονται, με τις προτεραιότητες που δίνονται και την μικρή έκπτωση την οποία προσφέρουν οι εργολάβοι και τις απευθείας αναθέσεις. Αν δε οι εκπτώσεις ήταν μεγαλύτερες σίγουρα ωφελημένοι θα ήταν οι δημότες της Ξάνθης” Θέση που επανειλημμένα έχει τεθεί από τον σύμβουλο κατά το παρελθόν μιας και είναι γνώστης του θέματος.


Τέλος τα υπόλοιπα θέματα συζητήθηκαν χωρίς το δημοτικό συμβούλιο να εστιάσει στην ουσία των πραγμάτων που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα των συνδημοτών μας και  η οποία μέρα με την ημέρα δυσκολεύει όλο και περισσότερο.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


 ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button