Γιώργος Παπανδρέου: “όχι στην οικοπεδοποίηση του κόμματος”
Μια νέα αρχή, μια νέα εντολή για τη μεγάλη ανατροπή ζήτησε και από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος στην Ξάνθη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της πολιτικής ομιλίας που πραγματοποίησε στο δημοτικό αμφιθέατρο της πόλης, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Μια νέα αρχή, μια νέα εντολή για τη μεγάλη ανατροπή ζήτησε και από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος στην Ξάνθη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της πολιτικής ομιλίας που πραγματοποίησε στο δημοτικό αμφιθέατρο της πόλης, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Αποφασιστικός και καταγγελτικός ο απερχόμενος πρόεδρος του Κινήματος και ένας εκ των τριών υποψηφίων των εσωκομματικών εκλογών της 11ης Νοεμβρίου, στα πλαίσια των περιοδειών που πραγματοποιεί στην περιφέρεια, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής βρέθηκε στην Ξάνθη, όπου μετά τη συνάντηση που είχε με τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τα μέλη της Ν.Ε. στα γραφεία της νομαρχιακής οργάνωσης, κατευθύνθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου για να τον ακούσει.
Ο Γιώργος Παπανδρέου από τον κατάμεστο χώρο του αμφιθέατρου-όπου το παρόν έδωσαν βουλευτές, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, περιφερειακά κομματικά και τοπικά στελέχη της ευρύτερης περιοχής- και από την Ξάνθη επανέλαβε και πάλι τις πολιτικές του δεσμεύσεις και προτάσεις και έστειλε πολύπλευρα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, τόσο από το εσωκομματικό του περιβάλλον, όσο και από τους εξωθεσμικούς κύκλους και συμφέροντα.
“Είμαστε εδώ στην Ξάνθη γιατί καλούμαστε να αναλάβουμε όλοι νέες και ιστορικές ευθύνες. Να σπάσουμε αδιέξοδα, τα αδιέξοδα των συμβιβασμών και των συναλλαγών. Να συγκρουστούμε με τη στασιμότητα το καθεστωτισμού και του κυβερνητισμού”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Μέσα από την ομιλία του έδωσε απαντήσεις σε όσους επιβουλεύονται το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, άσκησε αυτοκριτική για την πορεία του Κινήματος και δεσμεύτηκε για την επόμενη μέρα .
Πεποίθηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι πως από αυτή την κρίση που διέρχεται το ΠΑΣΟΚ και από τις εσωκομματικές διαδικασίες τα στελέχη και τα μέλη του θα βγουν πιο ισχυροί και αξιόπιστοι ανανεωμένοι, ενωμένοι και πιο δυνατοί. Όπως σημείωσε μάλιστα θα χτίσουν μια νέα ενότητα πάνω σε πολιτικές θέσεις με πολιτικό περιεχόμενο και ξεκάθαρη κατεύθυνση, την οποία ενότητα θα εγγυώνται όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.
“Θέλουμε ένα Κίνημα Αλλαγής, ένα Κίνημα λαού. Μια νέα ενότητα σε στρατηγική νίκης και όχι σε επικοινωνιακές κοκορομαχίες”.
Ενώ λίγο παρακάτω στην ομιλία του κάλεσε όλους “να μην κάνουμε το χατίρι σε αυτούς που απέτυχαν να χειραγωγήσουν το ΠΑΣΟΚ και τώρα θέλουν να το διαλύσουν”.
Όσο για το φόβο της διάσπασης τόνισε με έμφαση “γι’ αυτό από εδώ από την Ξάνθη λέμε όχι στην αντίληψη ότι το κόμμα μπορεί να διασπάται σε μικροϊδιοκτησίες και πελατειακούς ανταγωνισμούς. Λέμε όχι στην οικοπεδοποίηση του κόμματος που οδηγεί νομοτελειακά σε εξαρτήσεις και αναφορές σε ισχυρότερα εξωθεσμικά κέντρα, ποδηγέτηση της κοινής γνώμης, υπονόμευση του προγραμματικού λόγου που μετατρέπει τον εποικοδομητικό διάλογο σε σκηνικό αυτοπροβολής και ιδεολογικής σύγχυσης”.
Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου σε μια φάση αυτοκριτικής παραδέχθηκε πως το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια της εξουσίας του είχε ξεκόψει από την κομματική και κοινωνική του βάση και καθυστέρησε να πάρει πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε ρήξεις.
“Πληγωθήκαμε με τη νομή της εξουσίας της διανομής αξιωμάτων, της αναβολής πρωτοβουλιών και των απαραίτητων ρήξεων. Το γραφειοκρατικό κομματικό σύστημα έχασε την επαφή με την κοινωνία, την πραγματικότητα και απείχε από την καθημερινότητα του πολίτη”.
Στο μεταξύ ιδιαίτερα αιχμηρός και καταγγελτικός ήταν κατά την αναφορά του στα μέσα ενημέρωσης.
“Δε συμβιβαζόμαστε με τη λογική ότι η πολιτική βρίσκεται μόνο σε μια εικονική πραγματικότητα της τηλεόρασης, ένα ριάλιτι σόου μακριά από το λαό. ….
Να πούμε το μεγάλο μας όχι στην προσωποποίηση των αντιθέσεων και στον κανιβαλισμό των μέσων, που κάνουν ψυχαγωγικά πάρτυ για αφελείς και προσπαθούν να παρουσιάσουν τις πρωτόγνωρες και δημοκρατικές εσωκομματικές μας διαδικασίες σαν αφορμές απαξίωσης των μεγάλων μας τομών.
Μέρες που είναι είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε το μεγάλο μας όχι στους συμβιβασμούς με τις πολιτικές των ολίγων και των ημετέρων και αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν την πολιτική σε πασαρέλα προσωπικοτήτων, προσωπικών φιλοδοξιών ή εταιρειών επικοινωνίας…. ….
Τα μέσα δε δείχνουν τις αντιπολιτευτικές μας θέσεις, ασχολούνται μόνο με τα εσωκομματικά μας. ….
Αγωνίζομαι για την ελευθερία και ανεξαρτησία των ΜΜΕ είναι μέρος της δημοκρατίας. Όμως ταυτόχρονα αγωνίζομαι και για την αυτονομία της πολιτικής. Θέλουμε καθαρές σχέσεις. Δε δεχόμαστε αφέντες, δε δέχομαι αφέντες στο κεφάλι μας…”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως εκπροσωπεί μαζί με όλο τον κόσμο το μεγάλο και ενωμένο, νικηφόρο ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής, της ανατροπής, της νέας εποχής, της νέας μεταπολίτευσης, το μεγάλο ενωμένο ΠΑΣΟΚ των Οραμάτων και της διεκδίκησης.
Ενώ διευκρίνισε πως “μικρό και κατακερματισμένο είναι το ΠΑΣΟΚ που φοβάται να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα. Που ξεχνά την ιστορία του, το λαό του, τις αρχές του. …
Μεγάλο και ενωμένο είναι το ΠΑΣΟΚ που θα νικήσει τη Ν.Δ. και τον Καραμανλή. Ενωμένοι, συλλογικά, δεσμευτικά, μέσα από ένα Κίνημα Ανατροπής που έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, που το διαχωρίζει από τη Ν.Δ. και τη συντήρηση”. Μίλησε για έναν νέο μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο και την πράσινη οικονομία, και μια δίκαιη κοινωνία.
Καταδίκασε και είπε όχι στις πολιτικές των συναλλαγών και των κρυφών διευθετήσεων, αλλά και στην προσωποποίηση των αντιθέσεων.
Σημείωσε πως κάποιοι φοβούνται που το ΠΑΣΟΚ βελτιώνει τον κομματικό του εαυτό, μέσα από μια νέα ισχυρή συλλογικότητα, με ένα νέο ξεκάθαρο και ισχυρό πρόγραμμα που θα το ξαναβάλει στη νικηφόρα τροχιά, ασυμβίβαστο απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα.
Αναφερόμενος στα αντιπολιτευτικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, μίλησε για μια υπεύθυνη δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση, για μια νέα στρατηγική και ένα νέο πατριωτισμό που θα στηρίζεται μέσα από την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση, ασκώντας έντονη κριτική για την απουσία έργου και για γιγάντωση των κοινωνικών προβλημάτων των πολιτών, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα καλώντας την κυβέρνηση να αφυπνιστεί.
Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα προς την Αριστερά για συνεργασία, “να δημιουργήσουμε γέφυρες συνεργασίες με την άλλη Αριστερά”.
Κάνοντας ειδική αναφορά για την πολυπολιτισμική Θράκη ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως θα πρέπει κάποτε ” οι κάτοικοί της να λένε πως ζω εδώ γιατί είναι επιλογή μου και όχι μοίρα μου. Αγαπάω τον τόπο μου, γιατί προσφέρει προστασία, εργασία, προοπτική, σιγουριά”.
Ενώ λίγο αργότερα σε δήλωσή του στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης υπογράμμισε “η Θράκη είναι πάντα στην καρδιά μου και λόγω των ιδιαιτεροτήτων, αλλά και λόγω του ότι πιστεύω ότι έχει τεράστιες δυνατότητες, αρκεί να παλέψουμε για μια νέα αρχή, για μια αποκέντρωση, για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και μια δίκαιη κοινωνία”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου διεκδικητής της προεδρίας του Κινήματος στις 11 Νοεμβρίου, Γιώργος Παπανδρέου κατέληξε χαρακτηριστικά “σας καλώ να πάμε μαζί σε ένα ριζοσπαστικό, πατριωτικό, λαϊκό Κίνημα, νικηφόρο ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής, της Ανατροπής, πλειοψηφικό ρεύμα της δημοκρατίας, αναγεννημένο, ισχυρό ανοιχτό, δημοκρατικό, χωρίς διγλωσσίες, χωρίς προσωπικές στρατηγικές”.