ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

*Το στοίχημα των κυβερνώντων και εν γένει της πολιτείας είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση…. Τα τελευταία χρόνια έγινε πιο επιτακτική η ανάγκη να γίνει πράξη η πολυπόθητη αποκέντρωση ….

   *Το στοίχημα των κυβερνώντων και εν γένει της πολιτείας είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση….


Τα τελευταία χρόνια έγινε πιο επιτακτική η ανάγκη να γίνει πράξη η πολυπόθητη αποκέντρωση ….


Η αστυφιλία γιγαντώνεται και η ύπαιθρος ερημώνει…..


Άνθρωποι και αυτοκίνητα στοιβαγμένοι σαν τα ποντίκια σε πόλεις που σου δημιουργούν νευρικότητα και άγχος….


Ελάχιστες  είναι οι πόλεις που προσφέρουν ποιότητα ζωής στους κατοίκους της ….


Οι περισσότερες είναι εχθρικές και άσχημες…..


Μπορεί  να απουσιάζει η αισθητική στα αστικά κέντρα, μεγάλα και μικρά, ωστόσο αν όχι όλοι, οι περισσότεροι θέλουν να δηλώνουν κάτοικοί τους….


Οι σύγχρονες ανάγκες οδηγούν τον κόσμο να διαμένει στις πόλεις, γιατί απλά εκεί μπορεί να βρει τις παντός είδους  υπηρεσίες και αγαθά  που χρειάζεται για να κάνει καλύτερη τη ζωή τη δική τους και της οικογένειάς του….


 


    *Μιλάνε όλοι για περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση και όμως όλοι βλέπουμε γύρω μας μια διαφορετική πραγματικότητα….


Η ύπαιθρος ερημώνει και γερνά και οι πόλεις μέρα με την ημέρα μεγαλώνουν ακόμη και περισσότερο….


Και το κακό ξέρετε πιο είναι ότι μιμούμαστε τα αρνητικά των μεγάλων αστικών κέντρων και όχι τα θετικά….


Ακόμη και στους μικρούς νομούς που οι χιλιομετρικές αποστάσεις δεν είναι μεγάλες για να φέρουν έναν κάτοικό του στην πρωτεύουσα της περιοχής του, παρόλα αυτά ο κόσμος αφήνει τα χωριά του και σπεύδει στις πόλεις, εντός ή εκτός του νομού του…. 


Εν μέρει ίσως να είναι δικαιολογημένος για την κίνησή του αυτή η οποία κυρίαρχα πηγάζει από την ανάγκη αναζήτησης δουλειάς…..


Οι πολίτες συμπεριφέρονται, προσαρμόζονται και κινούνται ανάλογα με τις συνθήκες που βρίσκουν σε κάθε τόπο….


 


     *Για να πετύχει η όποια κυβέρνηση και η πολιτεία  την ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση θα πρέπει να κάνει την ύπαιθρο ελκυστική ….


Η παρούσα κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να το επιτύχει…..


Ας είναι καλά το Δ?ΚΠΣ……


Υποσχέθηκαν στους κατοίκους της Περιφέρειας πως θα διαθέσουν για τις περιοχές τους το 82% των χρημάτων που θα μας έρθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία……


Μακάρι αυτή τη φορά  η υπόσχεση να υλοποιηθεί έστω και στο 80%….. 


 Άλλωστε όπως μας διατυμπανίζουν από όλες τις πλευρές , είναι η τελευταία μας ευκαιρία, έκφραση χιλιοειπωμένη και τόσο παλιά όσο και τα δυο τελευταία κοινοτικά πακέτα Β? και Γ?…..


Πάντως οι κυβερνώντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από τώρα….


Για όποιο πρόβλημα υπάρξει δε θα φέρουν εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη…..


Εκείνοι άλλωστε προειδοποιούν …. “ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ”….


Και φυσικά δεν απευθύνονται στην αφεντιά μας, στο μέσο Έλληνα πολίτη, αλλά σε δήμους και νομαρχίες….


 


    *Αν οι περιφερειακές διοικήσεις είναι κατάλληλα προετοιμασμένες , αν είναι ετοιμοπόλεμες έχοντας στις φαρέτρες τους μελέτες, τεχνικά προγράμματα και λοιπά biusness plan  τότε θα επιτευχθεί και ο πολυπόθητος στόχος της περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης…. 


Είναι όμως έτσι…..;


Αν λάβουμε υπόψη με τι μεγάλες προσδοκίες και σχέδια για ανάπτυξη της περιφέρειας και φυγή του κόσμου από τα μεγάλα αστικά κέντρα ή παραμονή των νέων ανθρώπων στις πατρογονικές τους εστίες ιδρύθηκε ο θεσμός του Καποδίστρια, φέρνοντας την πρώτη μεγάλη διοικητική αναδιάρθρωση στη χώρα, αλλά και το αποτέλεσμά της που βιώνουμε δέκα και  παραπάνω χρόνια μετά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι αρχικοί εκείνοι στόχοι…..


Τώρα αν ο δεύτερος Καποδίστριας που βρίσκεται στα σκαριά αν θα έχει καλύτερα αποτελέσματα, θα φανεί και πάλι στην πράξη…..


 


     *Γεγονός πάντως είναι πως όταν μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη και κυρίως για αποκέντρωση, θα πρέπει να μιλάμε όχι μόνο για έργα υποδομής, π.χ. δρόμους, αλλά και για ύπαρξη και των ανάλογων υπηρεσιών που βρίσκει ένας πολίτης σε κάποιο αστικό κέντρο….


Θα πρέπει να μιλάμε για ουσιαστική αποκέντρωση υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων δε θα πρέπει να κρίνεται με οικονομικά κριτήρια, αλλά με κοινωνικά …


Κατά πόσο ανταποδοτικά λειτουργεί προς όφελος μιας μικρής κοινωνίας και όχι για τα κρατικά έσοδα κάποιων δημόσιων ταμείων….


Και αυτό το τελευταίο το επισημαίνω, παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη απεργία των ταχυδρομικών υπαλλήλων της ΑΜ-Θ, αλλά και της όλης απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρόμων, όπου μεταξύ άλλων διεκδικούσαν το μη κλείσιμο 400 Ταχυδρομικών Γραφείων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας καθώς χαρακτηρίζονται ελλειμματικά ως προς τα έσοδα που αποφέρουν στον κρατικό κουρβανά….  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button