Κοινό πακέτο προτάσεων στέλνουν στην Αθήνα οι παραγωγικοί φορείς της Ξάνθης
Σύσκεψη των παραγωγικών φορέων της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο γραφείο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλου.
Σύσκεψη των παραγωγικών φορέων της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο γραφείο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλου.
Συγκεκριμένα μετά από την τελευταία συνάντηση που είχαν την περασμένη Κυριακή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό και μετά τη διαβεβαίωση που έλαβαν, πως θα αναλάβει ο ίδιος να προωθήσει προς τους αρμόδιους υπουργούς, όπως τον κ. Αλογοσκούφη αιτήματά τους που θα έχουν ως στόχο τη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, συναντήθηκαν προχθές προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να τις ομαδοποιήσουν και να τις ιεραρχήσουν.
Στη συνάντηση της Τετάρτης, το παρόν έδωσαν η διοικούσα επιτροπή του Επιμελητηρίου με τους κ.κ. Ανδρικόπουλο, Κατσαρίκα, Παμπουκίδη και Αθανασιάδη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνών Ν. Ξάνθης, κ. Βασίλειος Σκαρλάτος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ, κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιάννη Αλεξιάδη, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστου.
Μετά από μια σύντομη τοποθέτηση της κάθε πλευράς αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της και την κατάθεση προτάσεων, οι οποίες όπως αποδείχθηκε σε πολλά σημεία ικανοποιούσαν όλους τους παραγωγικούς φορείς, καθώς αρκετές από αυτές που έπεσαν στο τραπέζι ήταν κοινές, κατέληξαν στην από κοινού απόφαση να ομαδοποιήσουν και να προωθήσουν εκείνες που μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν και να ανακουφίσουν οικονομικά επιχειρηματίες και εργαζόμενους.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους φορείς ήταν πολλές, άλλες αφορούσαν την υλοποίηση έργων, όπως ο κάθετος άξονας, το λιμάνι και η εμπορική πολεοδομία, ή τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και άλλες τη λήψη μιας σειράς μέτρων που είχαν να κάνουν με τη φορολόγηση και το δανεισμό, καθώς και την επίσπευση υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ που θα στηρίξουν τις ΜΜΕ και τη Βιομηχανία.
Στο τέλος όμως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θα ήταν αποτελεσματικότερο για την επίτευξη του στόχου τους, δηλαδή να επέλθει ρευστότητα στην αγορά, να θέσουν συγκεκριμένα και πραγματοποιήσιμα αιτήματα, στα οποία και ομόφωνα συμφώνησαν όλες οι πλευρές.
Το πακέτο λοιπόν των προτάσεων-διεκδικήσεων που θα καταθέσουν στον κ. Κοντό, αλλά και σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς, όπως Εθνικής Οικονομίας, κ. Αλογοσκούφη, είναι τα εξής 7 αιτήματα.
-Απόδοση του 12% του κόστους επιδότησης εργασίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
-Επιτάχυνση της επιστροφής των χρημάτων των επιδοτούμενων επενδύσεων.
-Ρύθμιση Οφειλών, τουλάχιστον για δυο χρόνια
-Χρηματοδότηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας των ΜΜΕπιχειρήσεων
-Στήριξη των υπαρχουσών θέσεων εργασίας , αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
-Επιστροφή του ΦΠΑ των Εξαγωγών.
-Επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στις ΜΜΕ (στα 10.500 ευρώ).
Δέσποινα Γκούμα