“300 οι βουλευτές μας… 300 ευρώ και η αύξησή τους….”

Μπορεί ο Σιούφας , ο πρόεδρος του ναού της δημοκρατίας μας, της Βουλής των Ελλήνων, να μην αποδείχθηκε το αίτημα των τριακοσίων παλικαριών του για υπέρογκες αυξήσεις , ωστόσο εκείνοι τελικά τα κατάφεραν…..

Μπορεί ο Σιούφας , ο πρόεδρος του ναού της δημοκρατίας μας, της  Βουλής των Ελλήνων, να μην αποδείχθηκε το αίτημα των τριακοσίων παλικαριών του για υπέρογκες αυξήσεις , ωστόσο εκείνοι τελικά τα κατάφεραν…..


Σε χαλεπούς καιρούς και με την οικονομική κρίση να επηρεάζει κάθε ελληνική οικογένεια, φυσικό και δίκαιο ήταν να διεκδικήσουν και αυτοί το κάτι παραπάνω στη βουλευτική τους αποζημίωση….


Τι επειδή είναι Βουλευτές, σημαίνει ότι δεν τους έχει αγγίξει η οικονομική κρίση…..; Η ψυχούλα τους και τσέπη τους μόνο το ξέρει πόσο δύσκολα καταφέρνουν να καλύπτουν τα τρέχοντα έξοδά τους…..


Τι και αν έχει καταργηθεί το ασυμβίβαστο και μαζί με τη βουλευτική αποζημίωση έχει και το εισόδημα τώρα για παράδειγμα  από το ιατρείο του, η ζωή έχει γίνει πολλή ακριβή και όσα χρήματα και αν παίρνει κανείς δε φτάνουν…..


Να κάτι τέτοια λένε και πάνε να τρελάνουν τον μεροκαματιάρη και τον άνεργο…..


 



Το λοιπόν με το έτσι θέλω οι Βουλευτές κατάφεραν και πέτυχαν να πάρουν  επιπλέον 300 ευρώ στο μισθό του βουλευτή….


Βέβαια σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια, τα μέτρα και σταθμά, τα 300 ευρώ παραπάνω το μήνα στο μισθό τους θεωρούνται ψίχουλα….


Ίσα-ίσα που θα φτάνουν για τα φιλοδωρήματά τους……


Για τα δεδομένα όμως όλων των υπολοίπων Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων, το ποσό αυτό θεωρείται παντεσπάνι…..


Αν λάβει κανείς υπόψη του και τα επιπλέον δωράκια των βουλευτών, αποζημιώσεις εκτός έδρας, μέλη σε Επιτροπές, επιδόματα κλπ, τότε το σίγουρο είναι πως θα έχουν να πάρουν και άλλες κρυφές αυξήσεις κατά τη διάρκεια της νέας χρόνιας….    


Ο κάθε βουλευτής και ευρωβουλευτής θα κοστίζει του χρόνου στη Βουλή 139.000 ευρώ ετησίως…..


Ο μέσος όρος καθαρών απολαβών θα φτάνει περίπου τα 6.500 ευρώ το μήνα ….


 



Πάντως οι ίδιοι εμμέσως πλην σαφώς μπορεί να επισημαίνουν  πως τα μεγέθη του προϋπολογισμού  δείχνουν ότι κινούνται στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής και άρα οι αυξήσεις που τους δίνονται δε δημιουργούν μαύρες τρύπες  και άρα πονοκέφαλο στον Αλογοσκούφη, ωστόσο υπάρχουν δυο σημαντικοί παράγοντες  που  δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά…. 


Ο πρώτος είναι η εκκρεμότητα των σημαντικών αυξήσεων στις βουλευτικές αποζημιώσεις μετά τις γενναίες αναπροσαρμογές στους μισθούς των δικαστικών….. Άλλωστε είναι γνωστό στους περισσότερους πως οι μισθοί των βουλευτών “ακολουθούν” αυτούς των δικαστικών, άσχετα βέβαια αν οι 300 της Βουλής μας δήλωσαν πως δε θα διεκδικήσουν κάτι τέτοιο, αφού συναισθάνονται τα κακά οικονομικά της χώρας μας και τις δύσκολες μέρες που περνά η ελληνική οικογένεια…..


Αυτή είναι μια δημόσια τοποθέτηση και φυσικά απαραίτητη αν θα θέλουν να διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο του λαού….


Εκτός όμως των τεκταινομένων του προσκηνίου, έχουμε και αυτά του παρασκηνίου, για τα οποία ο πολίτης όπως πάντα τα μαθαίνει τελευταίος και αφού έχουν πάρει σάρκα και οστά….


Όσο για το δεύτερο παράγοντα, έχει να κάνει με την πρακτική των “αναθεωρήσεων” των εξόδων, δηλαδή οι κατά το δοκούν αυξήσεις των δαπανών στη διάρκεια της χρονιάς……


 



300 ευρώ αύξηση στο βουλευτή το μήνα, ήτοι δηλαδή 10 ευρώ την ημέρα συν τα έξτρα και ούτε το ένα τρίτο αυτής στους εργαζόμενους και συνταξιούχους….. Η αύξηση στους μισθούς σχεδόν πάντοτε στην πράξη αποδεικνύεται πως είναι κάτω του πληθωρισμού, ανεξάρτητα από τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου της εκάστοτε κυβέρνησης…..


Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι αυξήσεις που δίνονται αναλογούν από 0,70 λεπτά έως και ένα ευρώ την ημέρα, για τέτοια ποσά μιλάμε…..


Και ύστερα  είναι να μη βλέπουν μαύρο το μέλλον τους μισθωτοί, συνταξιούχοι  και  άνεργοι…..;


Και πώς να δηλώσουν αισιόδοξοι για το αύριο, όταν το 25% με 30% των εργαζομένων  παίρνει μισθούς κάτω των 700 ευρώ…..;


Όταν το 56% των εργαζομένων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το μισθό τους και από την εργασία τους…..;


Όταν στο μέτωπο της ανεργίας τώρα, το 65% όσων αναζητούν δουλειά για πρώτη φορά δηλώνει πως δεν είναι εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ….


Και όταν ο μέσος χρόνος αναζήτησης εργασίας φτάνει τους 18 μήνες….;


Για να μη ξεχνάμε και εκείνη τη μερίδα των εργαζομένων που παίρνει λιγότερα από ότι ορίζει η σύμβαση…..


 



Κατά  τ’ άλλα όμως οι 300 βουλευτές μας πήραν τα 300 ευρώπουλα αύξηση ….. Απορώ πώς τα καταδέχτηκαν αυτά τα ψιχουλάκια….;  


Αν πράγματι ήταν υπεράνω όλων και αφουγκραζόταν αληθινά  την αγωνία και τη φωνή της κοινωνίας τότε αυτά τα ψιχουλάκια- για τα δικά τους πάντα μέτρα και σταθμά- θα τα έριχναν στον κουμπαρά  για το Ταμείο της φτώχειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης….


Σχετικά Άρθρα

Back to top button