Πολιτική

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Ηλίας Κικίλιας από την Ξάνθη : “Αίσθημα εγκατάλειψης στην περιφέρεια”

Στην Ξάνθη βρέθηκε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Κικίλιας στα πλαίσια της περιοδείας του στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ο Ηλίας Κικίλιας είναι οικονομολόγος, γραμματέας τομέα ανάπτυξης και επενδύσεων ΠΑΣΟΚ,  πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ. Συμβουλος κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για θέματα οικονομικής πολιτικής

Συνοδευόμενος από την Ερση Παρχαριδου επισκέφθηκε  την αγορά και το παζάρι της Ξάνθης, συζήτησε με επαγγελματίες, άκουσε τους προβληματισμούς τους και  χαιρέτισε  απλούς πολίτες που του ανέφεραν ιδιαίτερα την υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας

Σε καφέ της πόλης μας συναντήθηκε με στελέχη και φιλους του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα τους ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο Βασίλης Τσολακίδης, ο Ανέστης Αντωνιάδης. ο Στέλιος Ναβροζίδης και εξήγησε τους λόγους της υποψηφιότητας του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ζητώντας την στήριξη τους

Για την επίσκεψη του στην περιοχή μίλησε στον Κοσμά Γεωργιάδη

-Για τα μηνύματα που  λαμβάνει  από τον κόσμο, 43 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές είπε:

“Oχι μόνο από την Ανατολική Μακεδονία, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, αλλά και την Κεντρική Μακεδονία που ήμουν και τη Θεσσαλία, τα μηνυματα που λαμβάνω είναι μια αίσθηση εγκατάλειψης.

Για παράδειγμα η περιφέρεια εδώ αν δεν απατώμαι την τελευταία δεκαετία έχασε σε πληθυσμό περίπου 50.000. Σχεδόν μια πόλη, είναι η δεύτερη σε ανεργία περιφέρεια σε όλη την Ευρώπη.

Στην Κομοτηνή που ήμουν χθες, έχουν μείνει από τα 130 εργοστάσια και τους 20.000 εργαζομένους, ούτε 10 με 2000 εργαζομένους και μάλιστα μου άρεσε μια έκφραση που έλεγε ότι εμείς είμαστε πίσω από τα βουνά, δεν φαινόμαστε. Από την άλλη μεριά, η περιοχή είναι πέρα από την ομορφιά της βέβαια που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, εχει τεράστιες προοπτικές, αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Κανείς σχεδιασμός, ούτε σε εθνικό επίπεδο. Δεν ξέρουμε πού πάμε”

-Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο;
“Το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο το οποίο είχε περιφερειακά σχέδια. Μίλησε για την περιφερειακή αποκέντρωση και με σχέδια, όχι που πέφτουν από τον ουρανό ή από διάφορους κονσάλταντς. Άλλα σχέδια τα οποία διαμορφώνονται μαζί με τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, αλλιώς δεν μπορεί να περπατήσει κανένα σχέδιο.
Αυτή είναι προτεραιότητα μας και μάλιστα τώρα που η χώρα διαθέτει όλα αυτά τα δισεκατομμύρια, 70- 80 δισεκατομμύρια με το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκα προγράμματα.
Είναι κρίμα αυτά να μην αξιοποιούνται μ’ έναν τρόπο που θα δημιουργήσει, θα κρατήσει τους νέους στην περιοχή. Ο Βόρειος Έβρος εγκαταλείπεται. Και εδώ μάλιστα είμαστε σε μια περιοχή που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.Παρ όλα αυτά, υπάρχει ισορροπία. Υπάρχει ηρεμία. Νομίζω ότι και οι αρμόδιες αρχές και η εκκλησία παίζουν έναν πολύ σοβαρό ρόλο. Συναντήθηκα και με τον Μητροπολίτη Μαρωνειας και Ροδόπης Παντελεήμονα, ένας εξαιρετικά σοβαρός άνθρωπος. Μοιραστήκαμε την ανησυχία μας για την άνοδο των άκρων σε όλη την Ευρώπη. Την έχουμε και στη χώρα μας.”

-Σας φοβίζει;

” Φυσικά μας φοβίζει και ξέρετε δεν έγιναν ξαφνικά οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί και εθνικιστές. Η στάση τους αυτή οφείλεται στις επιπτώσεις των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, που ήταν οι πολιτικές της ευρωπαϊκής δεξιάς. Οικονομική ανεπάρκεια και ανασφάλεια. Τώρα τι άλλο να πω εδώ; Στην Ξάνθη στις 10 κουβέντες που ακούω είναι το νοσοκομείο.”

-Το σχόλιο σας για τις δημοσκοπήσεις. Τριτο το ΠΑΣΟΚ. Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή και το ποσοστό της αποχής ψηλό. Υπάρχει ο χρόνος για να πείσετε τον ψηφοφόρο να πάει να ψηφίσει;  Να τον πείσετε να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

“Τις δημοσκοπήσεις εμείς τις βλέπουμε, τις αξιολογούμε, τις μελετούμε. Δεν μένουμε σε αυτές. Οι κάλπες είναι άδειες σήμερα που μιλάμε, νομίζω ότι με ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες είναι μεγαλύτερη εξωστρέφεια, βελτιωμένη εικόνα κυβερνησιμότητας, σαφείς προτάσεις και να αναδεικνύουμε τα συγκεκριμένα θέματα των περιοχών, όχι μόνο τα μεγάλα της χώρας και τα μεγάλα της χώρας αποτελούνται από τα θέματα της κάθε περιοχής, έχουμε το χρόνο να πετύχουμε τον στόχο που είναι δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, με αυξημένα ποσοστά.”

ΚΓ

 

Λίγα λόγια για τον Ηλία Κικίλια

Οικονομολόγος, M.Sc. Ph.D.

Διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)

Γενικός Διευθυντής, ΙΝΣΕΤΕ

Ο Ηλίας Κικίλιας, με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στις οικονομικές επιστήμες, κατέχει από το 2010 τη θέση του Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ενώ παράλληλα, ασκεί από το 2014 τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή στο Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Από το 2009 έως το 2013 άσκησε τα καθήκοντα του Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Στο παρελθόν διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπ. Εργασίας). Ο κ. Κικίλιας έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CEDEFOP (Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιπρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, και είναι μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Έχει συμμετάσχει σε ένα σημαντικό αριθμό επιτροπών υψηλού επιπέδου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων είναι η Επιτροπή Απασχόλησης (Employment Committee) και η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας (Social Protection Committee) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού, έχει συνεργασθεί επί μακράν με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το University of Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, και έχει συντονίσει ένα μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.  Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας έχει σημαντικό έργο επιστημονικών δημοσιεύσεων, συγγραφής και επιμέλειας βιβλίων, άρθρων και ερευνητικών εκθέσεων και αρθρογραφίας και συνεντεύξεων στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ

KIKILIAS_CV_EKKE_Feb_2022

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button