Mνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού στη Χρυσούπολη

26 Οκτώβριου 2018 Ημερομηνία σταθμός για τα δρώμενα της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ. ΄Ενα ακόμη μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Ενα μνημείο που στήθηκε σε χώρο ιστορικό, γεμάτο μνήμες στην πόλη της Χρυσούπολης Καβάλας με πρωτοβουλία του συλλόγου μέλους της Π.Ο.Θ.Σ. <<ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΕΣΤΟΥ>> και με την αμέριστη αρωγή της Δημοτικής αρχής και ειδικά του Δημάρχου κυρίου Ευάγγελου Τσομπανόπουλου. Σε μια σεμνή τελετή στον ιστορικό χώρο έγιναν τα αποκαλυπτήρια απέ τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του συλλόγου.

26 Οκτώβριου 2018 Ημερομηνία σταθμός για τα δρώμενα της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ. ΄Ενα ακόμη μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Ενα μνημείο που στήθηκε σε χώρο ιστορικό, γεμάτο μνήμες στην πόλη της Χρυσούπολης Καβάλας με πρωτοβουλία του συλλόγου μέλους της Π.Ο.Θ.Σ. <<ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΕΣΤΟΥ>> και με την αμέριστη αρωγή της Δημοτικής αρχής και ειδικά του Δημάρχου κυρίου Ευάγγελου Τσομπανόπουλου. Σε μια σεμνή τελετή στον ιστορικό χώρο έγιναν τα αποκαλυπτήρια απέ τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του συλλόγου. Η συντονίστρια της εκδήλωσης κυρία Μαστίκη Μαρία μεταξύ των άλλων επεσήμανε τα παρακάτω.

ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΟΧΙ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΑΜΕ
Γιατί είσαι Όμορφή   
Γιατί είσαι Γη με εικόνες πνιγμένες από δάκρυ προσφυγιάς 3
Γιατί είσαι Των Βαλκανίων κόσμημα ακριτικό
Γιατί είσαι Του ήλιου αμόλυντη κόρη
Γιατί Είσαι αυτό που τραγουδούσε η γιαγιά μου
Γατί είσαι Κρυμμένος πόθος
Γιατί είσαι Τόπος άγιος και χρυσή μνήμη
Γιατί Όπως έλεγε κι ο παππούς μου
Είσαι της καρδιάς τραγούδι
Γιατί είσαι καημός αθάνατος.
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. στο χαιρετισμό του είπε:

ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΙΩΝΩΝ
ΘΡΑΚΗ ΜΙΑ ΓΗ ΤΟΣΟ ΠΑΛΙΑ ΟΣΟ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ

Η ιστορία δεν αποτελεί απλή αφήγηση τετελεσμένων γεγονότων, αλλά προσπάθεια αναδόμησης και ερμηνείας του παρελθόντος, κυρίως μέσα από γραπτές πηγές και ότι η Ιστορία είναι μια συμφωνία μεταξύ των νεκρών, των ζωντανών και των ακόμη αγέννητων.
Ο Γεώργιος Χόρτον στο βιβλίο του « Η μάστιγα της Ασίας» στο κεφάλαιο ΙΧ αναφέρει.
«Η εξόντωση των Χριστιανών της Τουρκίας ήταν μια οργανωμένη σφαγή, η οποία έγινε σε μεγάλη κλίμακα και διαπράχθηκε πολύ πριν από την αποβίβαση Ελληνικών στρατευμάτων στην Σμύρνη.
Οι Γερμανοί αξιωματικοί Γκόλτς και φον Σαντερς Λίμαν ως πάτρωνες των νεότουρκων , με τις συστάσεις και υποδείξεις τους έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού
Το έγκλημα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής (Πόντου, Μ. Ασίας, Θράκης) αποκαλύπτουν και ομολογούν ακόμη και σύγχρονοι Τούρκοι ιστορικοί συγγραφείς, όπως ο Φονάτ Ντουντάρ, που μελέτησε, με πάθος και καθάριο βλέμμα, τα αποχαρακτηρισθέντα Τουρκικά Αρχεία της εποχής εκείνης ομολογώντας ότι τα αρχεία αυτά παρουσιάζουν λεπτομερώς τα στάδια του σχεδίου δράσης εναντίον των Χριστιανών και ειδικά των Ρωμιών.
Η γενοκτονική συμπεριφορά των Νεότουρκων ήταν λοιπόν αποτέλεσμα ενός σατανικά οργανωμένου και μεθοδικά μελετημένου σχεδίου, όπως προκύπτει από τα τουρκικά αρχεία:
Με βίαια μέσα, επιθέσεις, υποχρεωτικής στράτευσης, ατιμώσεις, ομαδικές σφαγές, εκτοπισμούς καταναγκαστική εργασία (τάγματα εργασίας) εξανάγκασαν τους Θρακιώτες να εγκαταλείψουν την Αν. Θράκη. Έτσι την περίοδο 1913 – 1917, 232.000 Θρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες και να καταφύγουν στην ελεύθερη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.
.Άλλοι 96.000 οδηγήθηκαν στην Μ. Ασία σε καταναγκαστικά έργα. Από τους 96.000 εκτοπισθέντες στη Μικρασία επέστρεψαν στις εστίες τους, ζωντανά φαντάσματα, με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου μόνο 35.000 Οι 61.000 Ανατολικοθρακιώτες πέθαναν στη Μ. Ασία από τις αγγαρείες, τις ασθένειες, τον υποσιτισμό και τις κακουχίες. . Κορύφωση των διωγμών σε βάρος του Ελληνικού στοιχείου υπήρξε το Μαύρο Πάσχα του 1914 (6η Απριλίου). Ημερομηνία σταθμός για τη νεότερη ιστορία του Θρακικού Ελληνισμού.
H 6η Απριλίου ουσιαστικά και τυπικά σηματοδότησε την απαρχή των συστηματικών διώξεων σε βάρος του Θρακικού Ελληνισμού από τους Τούρκους και κατεπέκταση του συνόλου του Ελληνικού στοιχείου της Ανατολής.
Τις απαρχές βέβαια των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού τις βρίσκουμε στο χώρο της Βορ. Θράκης (Ανατ. Ρωμυλίας) το 1906. Τότε που οι Βούλγαροι με την εθνικιστική τους μανία οργάνωσαν τις σφαγές και τις διώξεις στην Αγχίαλο και σε άλλες πόλεις σε βάρος του ελληνικού στοιχείου .
Σήμερα Ίσως κάποιοι ιδιοτελείς τουρκολόγοι, δήθεν ειρηνιστές, όψιμοι θιασώτες της Ελληνοτουρκικής φιλίας, να μας ρωτήσουν γιατί όλα αυτά σήμερα??
– Μήπως ξύνουμε πληγές που ο χρόνος έχει επουλώσει??
– Μήπως εξάπτουμε μίση και πάθη ??
– Μήπως ήμαστε ρατσιστές και εθνικιστές ??
Σε όλους αυτούς τους ερωτώντες απαντάμε. Χωρίς περιστροφές αλλά μόνο με τόλμη και ξεκάθαρα λόγια. κοιτώντας τους απευθείας στα μάτια-
Έχουμε κάθε δικαίωμα, να τιμάμε τη μνήμη των παντοιοτρόπως θανατωθέντων και ξεριζωθέντων από τη Θρακική γη, προπατόρων μας.
– Έχουμε κάθε δικαίωμα να αισθανόμαστε κληρονόμοι της ιστορίας και του πολιτισμού που οι πρόγονοι μας δημιούργησαν στην αλησμόνητη Θράκη
-Επειδή η γενοκτονία είναι ένα έγκλημα χωρίς παραγραφή, ο Ελληνισμός δεν έχει το δικαίωμα να σιωπήσει, πόσον μάλλον να το αρνείται.
– Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα ότι η Ιστορία διδάσκει και ενώνει τους λαούς,
– Τα σημερινά αποκαλυπτήρια δεν σημαίνουν με κανένα τρόπο όπως τονίσθηκε έκφραση μίσους και αντεκδίκησης προς τους δράστες του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Αντίθετα αποτελεί έκφραση οφειλόμενης τιμής και ιερού χρέους προς τα ματωμένα θύματα της Γενοκτονίας από τους βαρβάρους και ειδικά σε όλους αυτούς που κοιμήθηκαν στα Άγια χώματα τα πάντα Ελληνικά χωρίς παπά και ψάλτη.
Κάνουμε έκκληση προς το σύνολο του προσφυγικού Ελληνισμού για έναν αγώνα κοινό για την αναγνώριση της μίας και μοναδικής γενοκτονίας του Ελληνισμού της καθ ημάς ανατολής.
Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστούμε θερμά για την αμέριστη συμπαράσταση σας
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν, ευχαριστούμε το σύλλογο Θρακιωτών επαρχίας Νέστου για την πρωτοβουλία του. Ευχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας καθώς και τους πολιτιστικούς φορείς για την παρουσία τους.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι τα αποκαλυπτήρια του πρώτου μνημείου έγιναν στη Δράμα με πρωτοβουλία της Θρακικής Εστίας Δράμας και την συμπαράσταση του Σεβασνιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου, το Δεύτερο στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου για να θυμίζει τη συμμετοχή των Θρακών στην επανάσταση του1821 ,το τρίτο στο Αχλάδι της Λαμίας και το τέταρτο στην πόλη σας.
Σας παρακαλώ ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί ΑΘΑΝΑΤΟΙ
Ας είναι ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων έκλεισε με τον Εθνικό ύμνο και την επισήμανση ότι

Αυτό το μνημείο θα θυμίζει σε όλους μας ότι η προσφυγιά έχει δύο όψεις:
Πατρίδες και εστίες που μένουν πίσω, και από την άλλη ,νέες πατρίδες, νέο ριζωμό, νέα ζωή , όπου ανάβει ο λύχνος της μνήμης.»

 

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Πρόεδρος Π.Ο.Θ.Σ.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button