Οι “μεγάλοι” πρέπει να παραδειγματιστούν από τους “μικρούς”
Σοβαρή δουλειά έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στην πολύωρη συνεδρίαση του συμβουλίου της δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης όπου σε κλίμα διαλλακτικότητας, σοβαρότητας και προβληματισμού από την πλευρά των συμβούλων δόθηκαν λύσεις σε αρκετά προβλήματα. Μάλλον το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να παραδειγματιστεί από τη λειτουργία του τοπικού συμβουλίου.
Σοβαρή δουλειά έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στην πολύωρη συνεδρίαση του συμβουλίου της δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης όπου σε κλίμα διαλλακτικότητας, σοβαρότητας και προβληματισμού από την πλευρά των συμβούλων δόθηκαν λύσεις σε αρκετά προβλήματα. Μάλλον το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να παραδειγματιστεί από τη λειτουργία του τοπικού συμβουλίου.
Παρόντας ήταν ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τεχνικών έργων Χ. Μούρκας ο οποίος απάντησε σε πολλές από τις ερωτήσεις που δέχτηκε από τους συμβούλους και ήταν σαφέστατα “διαβασμένος”.
Ως “παρατηρητής” επίσης βρέθηκε στην συνεδρίαση ο σύμβουλος της παράταξης “Πολίτες για την Αλλαγή” Δ. Βορίδης.
Η παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων ήταν άψογη και συνέδραμε στην λήψη αποφάσεων με τις εύστοχες εισηγήσεις τους.
Παρούσα η κυρία Χ΄΄ηλιάδου Έλενα, νομική σύμβουλος του δήμου, η οποία έδωσε τα φώτα της σε κάποια σημεία του Καλλικράτη σε σχέση με τη λειτουργία των μελών της δημοτικής κοινότητας Ξάνθης.
Έγινε αναφορά στη νομική αυτοτέλεια του οργάνου, όπου πρακτικά θα γίνεται ο εντοπισμός των προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, θα γίνεται διεξοδική επεξεργασία και φυσικά προτάσεις, είτε στο δημοτικό συμβούλιο, είτε στις επιτροπές. Οι αρμοδιότητες του οργάνου συνοψίζονται στα θέματα χορήγησης άδειας λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και άδειας μουσικών οργάνων.
Στη συνέχεια οι σύμβουλοι μπήκαν στην ουσία του ρόλου τους όπου ακούστηκαν απ’ όλες τις πλευρές προτάσεις που πραγματικά προάγουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας.
Συζητήθηκε το θέμα τις διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων της Α. Δημητρίου από το ύψος των 40 εκκλησιών μέχρι και την Περικλέους με την πρόβλεψη δενδροφύτευσες και πρόσβασης ΑΜΕΑ καθώς και στις γωνίες να μπούν κολωνάκια. τονίστηκε η ανάγκη να βρεθεί λύση στην ύπαρξη πολλών στάσιμων νερών όταν βρέχει στο κομμάτι της Α. Δημητρίου από Περικλέους μέχρι τον Φόρο που ήδη έγινε η παρέμβαση από τη δημοτική αρχή.
Απάντησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χ. Μούρκας, ο οποίος αφού τους ευχήθηκε καλή δύναμη, τοποθετήθηκε στην πρόταση τους, λέγοντας ότι στο κομμάτι που έγινε η παρέμβαση του δήμου και συγκρατούνται όμβρια ύδατα δεν έχει πέσει το δεύτερο στρώμα της πίσσας με αποτέλεσμα οι σχάρες των όμβριων υδάτων να είναι ψηλότερα από το οδόστρωμα και να μην πέφτουν τα νερά στο δίκτυο. Μόλις ο καιρός ανοίξει, είπε, θα “πέσει” και το δεύτερο στρώμα πίσσας οπότε θα λυθεί το πρόβλημα. Όσο για τα κολωνάκια ο Χ. Μούρκας εξέφρασε την πεποίθηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου να μην μπαίνουν αλλά δυστυχώς η έλλειψη παιδείας των συνδημοτών μας, οι οποίοι παρκάρουν στις γωνίες και την ορατότητα εμποδίζουν αλλά και την προσπέλαση των ΑΜΕΑ και των μητέρων με τα καρότσια τους. Υιοθετήθηκε η πρόταση των συμβούλων να μπαίνουν τα κολωνάκια.
Η πρόταση της κυρίας Χαρισιάδου έγινε επίσης δεκτή που έλεγε ότι η πάκτωση τους πρέπει να γίνεται πιο γερή για να μην πέφτουν με το παραμικρό άγγιγμα από τους ασυνειδήτους οδηγούς.
Στην πρόταση των συμβούλων για περισσότερο πράσινο στην ενοποιημένη πλατεία, ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι από το ύψος της Μ. Βόγδου μέχρι του σπιτάκι των αιμοδοτών και της πρώην Νομαρχίας υπάρχει αρκετό και δεν χρειάζεται γιατί στην λογική της μελέτης στο σημείο που είναι το ρολόι (παλιά κεντρική πλατεία) προβλέφθηκε ως χώρος συνάθροισης και περιπάτου.
Ο πρόεδρος Η. Ζωγράφος έθεσε θέμα ελλιπών φωτιστικών στην Ρέμβη, Χρύσα και Δροσερό και όχι σωστή ρύθμιση των ωρών αφής και σβέσης των χρονοδιακοπτών.
Απαντώντας ο κ. Μούρκας είπε ότι στο Δροσερό μόλις μπαίνουν νέες λάμπες, την επομένη εξαφανίζονται ή καταστρέφονται. Για τις άλλες περιοχές δεσμεύθηκε ότι θα ελέγξει και θα παρέμβει ως Τεχνική Υπηρεσία.
Όσο για τους χρονοδιακόπτες δεσμεύθηκε ότι είναι προγραμματισμένο να αλλάξουν γιατί απορυθμίζονται λόγω της παλαιότητας τους.
Στην πρόταση των συμβούλων να μπούν λάμπες φορτιζόμενες από τον ήλιο, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι λόγω κόστους δεν συμφέρουν. “Είναι ένα σύστημα που δοκιμάστηκε και δεν συμφέρει”.
Επίσης επισημάνθηκε από τους συμβούλους ότι οι οδοί Πυγμαλίωνος Χριστίδη και Φίλιππου Αμοιρίδη ανεβαίνουν στην παλιά πόλη και δεν εξυπηρετούν, γιατί οι επισκέπτες προκειμένου να βγούν από την παλιά πόλη κάνουν τον γύρο από το λημνίο. Ο κ. Μούρκας ανέφερε ότι στην κυκλοφοριακή μελέτη που ετοιμάζεται θα ληφθεί υπ όψη.
Στην τοποθέτηση του ο Α. Μουρβάτης, σχετικά με την περιοχή λημνίου, είπε ότι έχει μετατραπεί σε χώρο συνάθροισης περιθωριακών στοιχείων λόγω της εγκατάλειψης του, για κάτι που συμφώνησε ο Αντιδήμαρχος αλλά είπε ότι υπάρχει διαμάχη ιδιοκτησίας μεταξύ του δήμου και του δασαρχείου. Δεσμεύθηκε ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες και τις επαφές προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα και να αξιοποιηθεί όλη η περιοχή.
Στο θέμα της συντήρησης των παιγνιδιών των παιδικών χαρών βγήκε το συμπέρασμα ότι όσοι από τους χώρους είναι περιφραγμένοι παρατηρούνται και οι λιγότερες φθορές στις κούνιες και γενικά στα παιγνίδια.
Τελικό συμπέρασμα ίσως ο Καλλικράτης να ταλαιπωρήσει το όλο σύστημα, όμως σε βάθος χρόνου θα φανεί η χρησιμότητα και θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα απλά καθημερινά προβλήματα των συνδημοτών μας που όμως αν συναθροιστούν γίνονται μεγάλα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ