Ήρθε η ώρα να φανούν οι φίλοι της Ντόρας…

Το Σάββατο καταφθάνει στην Ξάνθη η Ντόρα Μπακογιάννη, αυτή τη φορά με την ιδιότητα της Προέδρου της “Δημοκρατικής Συμμαχίας”. Ως αρχηγός πλέον κόμματος ή πολιτικού κινήματος, όπως το αποκαλεί η Μπακογιάννη, καταφθάνει στην Ξάνθη και ήρθε η ώρα να μάθουμε και επισήμως και τους εδώ υποστηριχτές της. Γιατί η αλήθεια είναι ότι για να έχει εντάξει στο πρόγραμμα των περιοδειών της και την πόλη μας, σημαίνει ότι έχει φίλους που την περιμένουν. Άλλωστε το επιτελείο της δεν προγραμματίζει καμία εξόρμηση στην περιφέρεια χωρίς να έχουν προηγηθεί οι κατά τόπους διερευνητικές επαφές.

Το Σάββατο καταφθάνει στην Ξάνθη η Ντόρα Μπακογιάννη, αυτή τη φορά με την ιδιότητα της Προέδρου της “Δημοκρατικής Συμμαχίας”.


Ως αρχηγός πλέον κόμματος ή πολιτικού κινήματος, όπως το αποκαλεί η Μπακογιάννη, καταφθάνει στην Ξάνθη και ήρθε η ώρα να μάθουμε και επισήμως και τους εδώ υποστηριχτές της. Γιατί η αλήθεια είναι ότι για να έχει εντάξει στο πρόγραμμα των περιοδειών της και την πόλη μας, σημαίνει ότι έχει φίλους που την  περιμένουν. Άλλωστε το επιτελείο της δεν προγραμματίζει καμία εξόρμηση στην περιφέρεια χωρίς  να έχουν προηγηθεί οι κατά τόπους διερευνητικές επαφές. 


Πάντως όπως και να έχει η Ντόρα Μπακογιάννη ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και επιταχύνει τις επαφές της για να βάλει το κόμμα της στη Βουλή.


Φαίνεται οσμίζεται πρόωρες εκλογές και αν καταργηθεί μάλιστα και το πλαφόν του 3% για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή των Ελλήνων, τότε όλα γέρνουν υπέρ της, διαφορετικά θα μείνει στην απέξω, όπως και τόσοι άλλοι συνάδελφοί της κατά το παρελθόν.


Το ερώτημα βέβαια είναι ποια θα είναι και η ανταπόκριση της μειονότητας προς το πρόσωπό της και δη της ορεινής περιοχής. Αν όντως οι συμπάθειες  στο πρόσωπο της Ντόρας Μπακογιάννη διατηρούνται από τότε που ήταν υπουργός Εξωτερικών επί Ν.Δ., τότε μάλλον το κλίμα της επίσκεψης της θα είναι θετικό.


 



Πολλές οι συσκέψεις


για τον Τουρισμό…


Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για θέματα τουρισμού προήδρευσε σε δυο συσκέψεις που έγιναν στην Ξάνθη για το συγκεκριμένο ζήτημα.


Η μία ήταν αυτή που διοργανώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από το Δήμο Ξάνθης στο Επιμελητήριο της πόλης και η άλλη ήταν η προχθεσινή στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Και στις δυο συσκέψεις λίγο πολύ οι συμμετέχοντες ήταν οι ίδιοι. Πέρα από τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Ξάνθης, το παρόν έδωσαν και πάλι οι εκπρόσωποι του κλάδου του Τουρισμού, το Επιμελητήριο, καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Ξάνθης, αλλά και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων,  Πέπη Στάντζιου, η οποία έχει εντρυφήσει πολύ καλά στα ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, από τη θέση, για οκτώ χρόνια, της προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Ν. Ξάνθης. 


Αν και η επανάληψη αποτελεί μητέρα της μάθησης, ωστόσο το να επαναλαμβάνει κανείς τα ίδια και τα ίδια και να θεωρητικολογεί χωρίς να προχωρά στην υλοποίηση κάποιων πραγμάτων όχι μόνο κουράζει, αλλά δεν πείθει και κάποιους ότι αυτή τη φορά οι συσκέψεις θα αποδώσουν στην πράξη.


Στο μεταξύ για να επιμένουν τόσο πολύ στα θέματα του τουρισμού, λέτε η μόνη  ρεαλιστική προς το παρόν λύση για την ανατροπή της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζει η περιοχή να αποτελεί η τουριστική ανάπτυξη και για αυτό καλούνται οι κλάδοι που σχετίζονται με αυτή να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους;


Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και τα 900 εκατομμύρια του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό, αλλά  και οι Βούλγαροι τουρίστες.


Και επειδή “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, αν και η πείνα ήδη μαστίζει τα επαγγέλματα του τουρισμού, και καθότι πλησιάζει και το καλοκαίρι, φαίνεται πως οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποφάσισαν να προλάβουν καταστάσεις και να ετοιμαστούν προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής και των κατοίκων της, ξεκινώντας από το πρόσφορο έδαφος του τουρισμού.


 



Ο Αναπτυξιακός ή Επενδυτικός  νόμος  και οι ζώνες…


Σε δηλώσεις του προχθές στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης στο περιθώριο εκδήλωσης στο ΙΘΤΠ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σωκράτης Ξυνίδης αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό ή επενδυτικό νόμο, όπως τον ονομάζει πλέον η κυβέρνηση, με αφορμή την ένταξη του νομού Αχαϊας  στη Γ΄ Ζώνη Κινήτρων και γενικά την εξομοίωση των κινήτρων με αυτά της Θράκης.


Ο κ. Ξυνίδης απαντώντας, σε αυτές τις φωνές διαμαρτυρίας, επεσήμανε ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από τους ψευτοανταγωνισμούς και ψευτοτοπικισμούς  καθώς δε έχει βοηθήσει σε τίποτε στην ανάπτυξη της περιοχής.


Όπως επεσήμανε  ο νέος αναπτυξιακός δεν κοιτά με κέντρο την Αθήνα και ότι στηρίζεται και ενισχύει μεταξύ άλλων τη νέα επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και ότι θα κριθεί σε βάθος χρόνου η αποτελεσματικότητά του.


Ο Σωκράτης Ξυνίδης  εμμέσως κατέστησε σαφές ότι πλέον ο επενδυτικός νόμος δε στηρίζεται πια στις επιδοτήσεις και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι και να υπάρξει  αλλαγή νοοτροπίας, έτσι ώστε επιτέλους να έρθουν και πάλι επενδύσεις στο νομό.


Το ερώτημα βέβαια είναι, αφού δε θα πρέπει να κοιτάμε τα κίνητρα και με βάση το κέντρο την Αθήνα, τότε γιατί υπάρχουν οι Ζώνες, οι επενδυτικές Ζώνες Κινήτρων και σε αυτόν τον νέο Επενδυτικό ή Αναπτυξιακό νόμο;


Σχετικά Άρθρα

Back to top button