“Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία δεν λύνουν προβλήματα” λέει ο Κώστας Καραμανλής

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, όπου σε συνεργασία με τον υπουργό Αλέξανδρο Κοντό και τον υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος στον αγροτικό τομέα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, όπου σε συνεργασία με τον υπουργό Αλέξανδρο Κοντό και τον υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος στον αγροτικό τομέα.


 “Η εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής έχει απτά αποτελέσματα αλλά δεν εφησυχάζουμε”, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός “Ο τόπος, η περιφέρεια, οι αγρότες χρειάζονται σοβαρότητα και υπεύθυνες δράσεις. Εμείς έχουμε κάνει τις επιλογές μας και κινούμαστε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με διάθεση προσφοράς” υποστήριξε.


Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η διεθνής κρίση επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση και υπογράμμισε ότι ήδη έχουν ληφθεί τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και της περιφέρειας.


Μετά από σύσκεψη με τον Υπουργό, τον Υφυπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, στην οποία εξετάσθηκε η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, ο κ. Καραμανλής έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: 


 “Εξετάσαμε σήμερα την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού μας προγράμματος στον κρίσιμο για τον Τόπο αγροτικό τομέα. Η εφαρμογή της συγκροτημένης στρατηγικής μας έχει φέρει απτά αποτελέσματα. Βεβαίως, δεν εφησυχάζουμε. Ζήτησα ακόμα πιο έντονη, πιο αποτελεσματική παρουσία της Πολιτείας. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η διεθνής κρίση επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση. 


Για τη στήριξη των αγροτών μας, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, πήραμε μέτρα και αναλάβαμε πρωτοβουλίες: 


– Καταβάλαμε άμεσα στους δικαιούχους την εξισωτική αποζημίωση, ύψους 170 εκατ. ευρώ, για ενίσχυσή τους. 


– Χρηματοδοτούμε με άτοκο δάνειο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ώστε να δοθούν από τώρα προκαταβολές στους παραγωγούς δημητριακών.


Συνεχίζεται, με αμείωτη ένταση, η ενεργός παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθημερινά δίνουμε τη μάχη για τα συμφέροντα των αγροτών μας. Πριν από λίγες ημέρες, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, διασφαλίσαμε την καταβολή στους Έλληνες καπνοπαραγωγούς του συνόλου των πόρων του τομέα μέχρι το 2013. 


Μετά από πολύμηνη προσπάθεια διασφαλίσαμε το σύνολο των εισροών έως το 2013 για το βαμβάκι και την καλύτερη πολιτική συμφωνία, για τον αμπελο-οινικό τομέα στη χώρα μας. 


 Με απλοποιημένα και αποκεντρωμένα προγράμματα παρέχουμε στους νέους αγρότες σημαντικά κίνητρα για την είσοδό τους στο αγροτικό επάγγελμα. Οι προκηρύξεις του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν ήδη. Στο πρόσφατο μάλιστα Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, με δική μας πρωτοβουλία, αυξήθηκε το όριο στήριξης των νέων αγροτών σε 70.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση. 


 Στηρίζουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από τον Ιανουάριο του 2009, το κόστος ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης γι’ αυτούς, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 


Οι συγκεκριμένες δράσεις μας στοχεύουν: 


– στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας.


– στην παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων με ονομασία προέλευσης. 


 – Στη συστηματική προώθηση και προβολή τους, τόσο  στην εσωτερική, όσο και στις διεθνείς αγορές.


Στηρίζουμε ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους. Με ειδικό νομοσχέδιο που ψηφίσαμε στη Βουλή και με περισσότερα από 30 μέτρα, δημιουργούμε νέα προοπτική για την ελληνική κτηνοτροφία.  


 Επιταχύνουμε την καταβολή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες. Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους αγρότες μέσα σε τρεις μήνες από τη συγκομιδή των προϊόντων τους. 


 Προωθούμε συστηματικά την παραγωγή πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων. Αυξάνουμε, χρόνο με το χρόνο, τις βιολογικές καλλιέργειες. Η υλοποίηση του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης προχωρά με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. 


 Υλοποιούμε με ταχείς ρυθμούς έργα της Δ? Προγραμματικής Περιόδου. Δρομολογούμε δράσεις, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, με κύριους στόχους: 


 – Την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας. 


– Την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, με τη δημιουργία μικρών και μεγάλων έργων σε όλη την Ελλάδα.


– Την προστασία του περιβάλλοντος. 


 – Τον εμπλουτισμό και την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας.   


Επεκτείνουμε και αναβαθμίζουμε την ενημέρωση των αγροτών, ιδρύοντας Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, στην έδρα κάθε Νομού. 


 Προχωρούμε στην εφαρμογή του Μέτρου Γεωργικών Συμβούλων και του Εγκεκριμένου Κτηνίατρου. 


 Η πολιτική μας για τη στήριξη της “άλλης γεωργίας” παράγει ήδη καρπούς. Οι Ομάδες των Παραγωγών αυξάνονται. Τα προϊόντα γίνονται γνωστά. Η παραγωγή πολλαπλασιάζεται. Σε όλη τη χώρα δημιουργούνται σύγχρονα συσκευαστήρια και τυποποιητήρια. Νέοι άνθρωποι μένουν στον τόπο τους και, με πίστη στις δυνατότητές τους, με την Πολιτεία στο πλευρό τους,  γίνονται σύγχρονοι επιχειρηματίες στη γη τους. 


 Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία δεν λύνουν προβλήματα. Ο Τόπος, η Ελληνική Περιφέρεια, οι αγρότες μας έχουν ανάγκη από σοβαρές και υπεύθυνες δράσεις. Από έργο που παράγει μετρήσιμα οφέλη για όλους. 


 Εμείς έχουμε κάνει τις επιλογές μας. Πορευόμαστε στο δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Συνεχίζουμε στο δρόμο της προσφοράς για τον Τόπο και τους πολίτες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button