Ειδήσεις

8ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης στην Πάτρα

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δρ. Αλέξης Πολίτης συμμετείχε στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης που διεξήχθη στην Πάτρα 2-4 Ιούλη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, κατόπιν προσκλήσεως του Αντιπεριφερειάρχη Καινοτομίας αυτής κ. Φωκίωνος Ζαΐμη.

Το συγκεκριμένο συνέδριο διοργανώνεται από το 2013 και αποτελεί μια δημόσια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνητικών, περιφερειακών, πανεπιστημιακών και επιχειρηματικών εκπροσώπων, που πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ενσωματώσουν ταχύτατα σε ότι κάνουν τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και να μάθουν από τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται στα κράτη-μέλη και σε άλλες Περιφέρειες.

Ο κος Πολίτης κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών του συνεδρίου είχε διαρκείς επαφές με Υπουργούς και στελέχη υπουργείων (Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Υποδομών και Μεταφορών, Αθλητισμού, Τουρισμού κ.ά.), με Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες και Προέδρους Περιφερειακών Συμβουλίων ανά την επικράτεια, με επιχειρηματίες και οικονομολόγους, συμμετείχε σε διάφορα θεματικά sessionsκαι ήταν εισηγητής στη στρογγυλή τράπεζα με θεματολογία «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ» με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Καθ’ όλη την εξέλιξη του Συνεδρίου ο κος Πολίτης σε συνέργεια με τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων και CPMR της ΑΜΘ κ. Κώστα Κουρτίδη, έθεσαν θέματα ουσίας για την περιφέρειά μας στους συνδαιτημόνες τους.

Δεκάδες ήταν δε τα συμπεράσματα και τα πορίσματα που εξήχθησαν από τις πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις οι οποίες έλαβαν χώρα υπό απόλυτα επιτυχές καθεστώς ασφάλειας και τήρησης όλων των μέτρων κοινωνικής και ατομικής προστασίας και απόστασης.

Αναλύθηκαν οι ευκαιρίες χρηματοδότησης της χώρας και των ΟΤΑ από Ευρωπαϊκά Προγράμματα με τον COVID-19 να αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς για το πώς θα αξιοποιηθούν και κατανεμηθούν οι γενναίες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, με τη διαφαινόμενη αποφασιστικότητα, με ευέλικτη διανομή χρημάτων, χωρίς τους στενούς όρους των μνημονίων που θα στοχεύει στις αλλαγές, που εξυπηρετούν την επόμενη γενιά. Το πακέτο που θα λάβει η χώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία και στοίχημα για την επόμενη μέρα, γιατί θα είναι το μεγαλύτερο μετά το Σχέδιο Μάρσαλ και ο στενός χρόνος, που θα δοθεί για την απορρόφησή του, θα θέσει όλους τους παράγοντες της χώρας σε εγρήγορση.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι κοινός στόχος αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας πολιτείας καινοτομίας, ένα σημείο συνάντησης των spinoff ερευνητικών εταιριών, με στόχο να δημιουργούνται ουσιαστικές συνέργειες, για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα αναλύθηκαν οι αλλαγές που επιφέρει στα εργασιακά και στις στρατηγικές επενδύσεις ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενεργοποίησε πολύ γρήγορα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο για τις μικρομεσαίες, όσο και για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Σημαντικά δεδομένα για την περιφέρειά μας είναι η διαφαινόμενη αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών, με προτεραιότητα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η βαθιά γνώση του κεντρικού κράτους για τις μεγάλες στρατηγικές δυνατότητες της περιοχής μας, αυτού του μεγάλου οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού σταυροδρομίου. Όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της ΠΑΜ-Θ θα είναι σε θέση να συλλειτουργήσουν, να συνεργαστούν και να παράξουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, όταν με τη βοήθεια της πολιτείας, αντιμετωπιστούν βαρίδια χρόνων, παρωχημένες νοοτροπίες και αποδεσμευτούν από τη μέγγενη της γραφειοκρατίας, της πολυπλοκότητας και της αλληλοεπικάλυψης των διαφόρων υπηρεσιών, κάτι για το οποίο προτάχθηκε επανειλημμένα από την ΠΑΜΘ δια στόματος κυρίου Πολίτη και βρήκε ευήκοα ώτα.

Στο κομμάτι του τουρισμού ζητήθηκε από τον κο Θεοχάρη η τάχιστη και πλέον άρτια και ασφαλής διαχείριση του φετινού τουριστικού αδιεξόδου και του κλεισίματος των πυλών εισόδου της ΠΑΜΘ στους επίδοξους τουρίστες άλλων χωρών, ώστε να μπουν στέρεες και ομαλές οι βάσεις για την επόμενη χρονιά, μιας  και η διαφαινόμενη εξαιρετικά προβληματική φετινή τουριστική σεζόν της περιοχής, πρέπει να διανυθεί σωστά για να μην υπάρξουν οικονομικά εμφράγματα και εκτροχιασμοί, ενώ από την  πρόεδρο του ΕΟΤ κυρία Γκερέκου ζητήθηκε ο σχεδιασμός για την επόμενη σεζόν που πιθανώς θα είναι COVIDfree για την παγκόσμια κοινότητα, λόγω της πιθανής έλευσης του εμβολίου.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ με τη στήριξη του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, αποκτά ολοένα και περισσότερο δυναμική παρουσία και φωνή σε σημαντικά διαπεριφερειακά, διασυνοριακά, διαδραστικά γεγονότα και  συμβάματα, γίνεται ισότιμοςκαι επάξιος συνομιλητής σε διεθνή fora, χαράζει συγκεκριμένη στρατηγική και στέλνει το μήνυμα ότι η επιζητούμενη εξωστρέφεια και η δικτύωση αποτελούν βασικούς στόχους και ζητούμενα προκειμένου να επέλθει μεθοδικά και σταθερά η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής και κατ’ επέκταση η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και εν όψει της επερχόμενης νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 θα συνεχίσει να διεκδικεί στοχευμένα και με θέρμη καινούριες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις πάντα σε αυτή την αναπτυξιακή κατεύθυνση.

 

Δρ. Αλέξης Κ. Πολίτης

  • Εντεταλμένος Σύμβουλος Ευρωπαικών Προγραμμάτων ΠΑΜ-Θ
  • Αντιπρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής ΠΑΜ-Θ
  • Μέλος ΔΣ Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΠΑΜ-Θ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button