3,5 εκατ. Ευρώ για την πυροπροστασία στην ΑΜ-Θ 80% αύξηση των κονδυλίων σε σχέση με πέρυσι

Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για τη λήψη μέτρων και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2008 πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή σύσκεψη υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτρη Σταμάτη.

   Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για τη λήψη μέτρων και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2008 πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή σύσκεψη υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτρη Σταμάτη.


   Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Κορτσάρης, οι Νομάρχες και εκπρόσωποι των Νομαρχιών της ΑΜ-Θ, οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΤΕΔΚ,  οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και οι επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην αντιπυρική θωράκιση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 


    Ο κ. Σταμάτης ανακοίνωσε το σύνολο της χρηματοδότησης για τη φετινή  αντιπυρική προστασία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, η οποία ανέρχεται  περίπου στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και προκύπτει 80% αύξηση των  κονδυλίων σε σχέση με πέρσι που δόθηκαν περίπου 2 εκατ. ευρώ.  Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά φέτος εντάχθηκαν 600.000 ευρώ για τη δασοπροστασία από τη ΣΑΕΠ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. 


   Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις μέχρι τώρα ενέργειες και σημείωσε στις δηλώσεις του:


   “Είμαι αισιόδοξος πως με συντονισμένη προσπάθεια όλων και με  έγκαιρο προγραμματισμό θα είμαστε προετοιμασμένοι και θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όποιο ζήτημα προκύψει .Η προσπάθειά μας είναι η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη και κατάλληλη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς εάν αυτή συμβεί”. 


 




Δημήτρης Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας


της Περιφέρειας ΑΜ-Θ:



“Να κινητοποιήσουμε τον παράγοντα άνθρωπο”


 



  Στις δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις, μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση και τη μη εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.


Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταμάτης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:  


  * “Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μέτρο για την πυροπροστασία. Οι πολίτες έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και οφείλουν να είναι προσεχτικοί και να ειδοποιούν εγκαίρως τις αρχές για περιστατικά πυρκαγιάς. Θα επιμείνω σ’ έναν παράγοντα. Τον οποίο όλοι μας μπορούμε να κινητοποιήσουμε και πρέπει να τον κινητοποιήσουμε, τον παράγοντα “άνθρωπο”. Είναι για μένα το πιο βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σας θυμίζω  ότι, και παλιά γινόντουσαν πυρκαγιές, δεν είναι της τελευταίας εποχής οι πυρκαγιές. Όμως αντιμετωπίζονταν εν τω γεννάσθαι από τους πολίτες των περιοχών. Οι πολίτες θα πρέπει να μην είναι αδιάφοροι, να υπακούουν στους νόμους και να προστρέχουν σε βοήθεια”. 


   * “Πολλές φορές παραβιάζουμε τους νόμους με καύση των αγρών και των σιτοκαλαμιών, που πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένες περιόδους και μάλιστα πολλές φορές  η ανεξέλεγκτη καύση αυτών, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Θα πρέπει να επεμβαίνουμε όταν βλέπουμε κάποιους άλλους να καίνε και να ειδοποιούμε τις αρχές ή να προβαίνουμε σε νουθεσίες στον συμπολίτη μας που παραβιάζει τον νόμο και δε σέβεται την περιουσία ή τη ζωή μας. Όταν έχουμε ένα γεγονός σε απομακρυσμένες περιοχές εκείνοι που το γνωρίζουν νωρίτερα από όλους είναι οι κάτοικοι των χωριών εκείνης της περιοχής. Πρέπει να συνδράμουν στις προσπάθειες. Είναι βέβαιο ότι η γρήγορη συνδρομή με τα πιο απλά μέσα όπως φτυάρια ή  με οτιδήποτε άλλο μέσο γεωργικής καλλιέργειας, όταν γίνει στα πρώτα λεπτά εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς,  είναι η καλύτερη αντιμετώπισή της. Παλιά γινόταν αυτό. Υπήρχε ο κοινωνικός συναγερμός. Υπήρχε  η κοινωνική αντίδραση σ’ αυτό το φαινόμενο”. 


   Τέλος, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα πολύ σημαντικά ζητήματα για την αντιπυρική θωράκιση  είναι το γεγονός ότι φέτος φαίνεται να επιτυγχάνεται η αρμονική συνεργασία σε πολύ καλό  βαθμό ανάμεσα στην πυροσβεστική υπηρεσία και στους δασικούς υπαλλήλους, γιατί οι δεύτεροι γνωρίζουν πολύ καλά το είδος της βλάστησης μιας περιοχής, τις ιδιαιτερότητες της και τους συντομότερους δρόμους για να οδηγηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα. Ενώ, εξίσου σημαντική είναι και η βοήθεια των εθελοντικών οργανώσεων. Ιδιαίτερα στις περιοχές εκείνες που είναι εύκολο να εκδηλωθεί πυρκαγιά απαλλάσσει τις δυνάμεις του δημοσίου από μία περιττή σπατάλη, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Σταμάτης “μπορούν αυτά να αναλωθούν σε άλλες περιοχές που είναι πιο δύσβατες, πιο δύσκολες, πιο απομακρυσμένες και τη φύλαξη συγκεκριμένων περιαστικών περιοχών μπορούν να την αναλάβουν με πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο οι εθελοντές. Ενώ θα γίνει και μια προσπάθεια αξιοποίησης σε υψηλότερο βαθμό των εθελοντικών οργανώσεων που διαθέτουν μέσα πυρόσβεσης, όπως είναι η αεροεπιτήρηση”.  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button