ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Αδελφοποίηση Δήμων Ξάνθης – Μπεσίκτας

Εξαιρετικά δυσάρεστη ήταν η έκπληξη που μας επεφύλαξε το σημερινό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσω του οποίου ενημερωθήκαμε από το Σύλλογο Κυπρίων Νομού Ξάνθης για την ΥΠΑΡΞΗ της Επιστολής Διαμαρτυρίας την οποία είχε αποστείλει από την περασμένη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου (ημέρα της προγραμματισμένης τελετής αδελφοποίησης του Δήμου Ξάνθης με το Δήμο Μπεσίκτας της Τουρκίας) ο Δήμαρχος Μόρφου σε εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.

    Εξαιρετικά δυσάρεστη ήταν η έκπληξη που μας επεφύλαξε το σημερινό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσω του οποίου ενημερωθήκαμε από το Σύλλογο Κυπρίων Νομού Ξάνθης για την ΥΠΑΡΞΗ της Επιστολής Διαμαρτυρίας την οποία είχε αποστείλει από  την περασμένη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου (ημέρα της προγραμματισμένης τελετής αδελφοποίησης του Δήμου Ξάνθης με το Δήμο Μπεσίκτας της Τουρκίας) ο Δήμαρχος Μόρφου σε εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.

 

     Οι πληροφορίες που μας παρέχει, καθοριστικές για τη στάση των “Πολιτών για την Αλλαγή” εφεξής, τόσο σε ζητήματα Διεθνών Σχέσεων και Αδελφοποιήσεων που χειρίζεται η Δημοτική Αρχή για λογαριασμό του Δήμου μας, όσο και σε θέματα που άπτονται της θεσμικής λειτουργίας του Δημάρχου.

 

     Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή με κατεπείγοντα χαρακτήρα, καλούσε το Δήμαρχο (δηλαδή εσάς) και το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Ξάνθης να ακυρώσουν την προγραμματισμένη Αδελφοποίηση Ξάνθης – Μπεσίκτας, και να λάβουν διακριτές αποστάσεις – αναθεωρώντας τη μέχρι τότε στάση και αναστέλλοντας τις σχετικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες – από το συγκεκριμένο τουρκικό Δήμο.

 

     Ο λόγος σοβαρός και προφανής – για όσους έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου της επιστολής – πλην όμως άγνωστος παντελώς σε εμάς μέχρι και την ώρα της δημοσιοποίησης της επιστολής του Κύπριου Δημάρχου Μόρφου από το Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης μία εβδομάδα αργότερα. Έτσι βρεθήκαμε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου, παριστάμενοι σε μια προγραμματισμένη εκδήλωση επικύρωσης των διμερών σχέσεων Ξάνθης – Μπεσίκτας να απορούμε για το λόγο τής, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου, “μετάλλαξης” μιας ομόφωνης απόφασής του για Αδελφοποίηση σε “Μνημόνιο Συνεργασίας”!!! 

 

     Οι “Πολίτες για την Αλλαγή” αισθανόμενοι βαθιά εξαπατημένοι και εκ τούτου εκτεθειμένοι απέναντι στον ξανθιώτικο λαό και στους Κύπριους αδελφούς μας, ζητούμε δημόσια συγνώμη για τη σύμπραξή μας σε μια πρωτοβουλία που έφερε στοιχεία υπονόμευσης της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής στο πρόβλημα της Κύπρου. 

 

   Δηλώνουμε ωστόσο ευθαρσώς ότι η υπερψήφιση εκ μέρους μας της Αδελφοποίησης Ξάνθης – Μπεσίκτας και η στήριξή μας έκτοτε των δράσεων που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο υλοποίησης της εν λόγω ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, παρασχέθηκαν στη βάση της αυτονόητης λογικής ότι η πολιτική Διεθνών Σχέσεων ενός Δήμου οφείλει να ασκείται σύμφωνα με την αρχή του τρίπτυχου “συνέχεια – συνέπεια – σταθερότητα” και πάντως όχι εκ μέρους μιας παράταξης αλλά από το Δήμο ως φορέα Αυτοδιοίκησης. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι και η χειρότερη ως προς τη διαχείριση των εν οίκω πραγμάτων πολιτική διοίκηση ενός ΟΤΑ, έχει ή οφείλει να έχει το νου της όταν πρόκειται για Διεθνείς Σχέσεις και δη όταν αυτές άπτονται ευαίσθητων χορδών της εθνικής εξωτερικής πολιτικής, διότι εκεί το διακύβευμα είναι απείρως μεγαλύτερο από έναν “εύπλαστο”, τοπικής εμβέλειας και συνεπειών, δημοτικό προϋπολογισμό.

 

    Έχοντας τα παραπάνω ως άξονες, κρίναμε τότε πως η άσκηση ελέγχου και αντιπολιτευτικής πολιτικής στο θέμα της αδελφοποίησης, θα ήταν εκ του περισσού. Πόσο λάθος κάναμε!!! Ακόμα και σ’ αυτόν τον τομέα βλέπουμε εκ των υστέρων και με τον πιο τραγικό μάλιστα τρόπο ότι ως Δημοτική Αρχή λειτουργείτε, κύριε Δήμαρχε, σε επικίνδυνο βαθμό πρόχειρα για το κύρος του Δήμου Ξάνθης και συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να άρουμε την όποια εμπιστοσύνη επιδείξαμε μέχρι τώρα στο όνομα της ενιαίας πολιτικής των Διεθνών Σχέσεων του Δήμου μας.

 

    Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο:

 

   1) ενημερώνοντάς το, έστω και τώρα, αρμοδίως για την επιστολή του Δημάρχου Μόρφου – της οποίας άλλωστε ήταν αποδέκτης μαζί με εσάς.

 

    2) διευκρινίζοντας γιατί προβήκατε αυθαίρετα (ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου) και μονομερώς στη λήψη απόφασης τροποποίησης του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης Ξάνθης – Μπεσίκτας σε “Μνημόνιο Συνεργασίας” και δεν ακυρώσατε, ως σας υποχρέωναν οι περιστάσεις, την προγραμματισμένη εκδήλωση συγκαλώντας την ίδια ημέρα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβουμε όλοι γνώση και να αποφασίσουμε εκ νέου σε τι ενέργειες θα προβεί ο Δήμος. 

 

    3) διευκρινίζοντας, τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να πράξετε “τούτο” αντί “άλλου”: η ανατροπή του προγράμματος, η δημοσιοποίηση του θέματος ή η εύλογη αναστάτωση έως δυσαρέσκεια που θα προκαλούσε στις τάξεις της φιλοξενούμενης τουρκικής αποστολής; Ως Δημοτική Αρχή χειριζόσασταν αρμοδίως το θέμα της Αδελφοποίησης επί μακρόν. Τούτο, δύο μόνον πράγματα μπορεί να σημαίνει: ή ότι ήταν εις γνώση σας η πολιτική του Δήμου Μπεσίκτας σε σχέση με την κατεχόμενη Κύπρο ή ότι λειτουργώντας ερασιτεχνικά, δίχως να ερευνήσετε ενδελεχώς το θέμα, “επιτρέψατε” στον τουρκικό Δήμο να χρησιμοποιήσει το Δήμο Ξάνθης ως εργαλείο έμμεσης επικύρωσης της πολιτικής αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος που ασκεί και ο ίδιος στην Κύπρο. Καμία από τις δύο ερμηνείες δεν μας καθησυχάζει. Τουναντίον!

 

   4) δίνοντας πειστικές εξηγήσεις, γιατί μετά από το “φιάσκο” της 14ης Δεκεμβρίου, κρατήσατε κρυφή από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους επικεφαλής των παρατάξεων την ύπαρξη της επιστολής του Κύπριου Δημάρχου Μόρφου; Ευκαιρίες είχατε πολλές: τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου είχε συγκληθεί και Δημαρχιακή Επιτροπή αλλά και Δημοτικό Συμβούλιο. Ουδεμία νύξη κάνατε σε καμία από τις τρεις συνεδριάσεις. Προς τι η κρυψίνοια; 

 

    Κύριε Δήμαρχε, 

 

   σας καλούμε, θεωρώντας ότι εμπιστοσύνη πλέον δεν οφείλουμε ούτε στα ίδια μας τα μάτια, να σταθείτε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης αναλαμβάνοντας με σοβαρότητα την ευθύνη που σας αναλογεί για το φιάσκο της αδελφοποίησης με το Δήμο Μπεσίκτας. Σας καλούμε να δώσετε την ευκαιρία στο Σώμα να ανακτήσει την θεσμική του αξιοπρέπεια την οποία νιώθουμε ότι απώλεσε με δραματικό τρόπο από την 14η Δεκεμβρίου. 

 

   Τέλος, ζητάμε μεθ’ επιτάσεως, να προβείτε με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, σε λεπτομερή ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για όλες τις Αδελφοποιήσεις που έχει κάνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη, δίνοντάς μας πλήρη εικόνα για τα κίνητρα, τη σκοπιμότητα και τα κριτήρια της κάθε μιας, το μέχρι τώρα κόστος για το Δήμο, και τα πιθανά οικονομικά ή άλλα κεφαλαιοποιημένα οφέλη που είχε ή αναμένει ο Δήμος μας από αυτές.

 


    Με τιμή 


 


Ο επικεφαλής 


 


της Δημοτικής Παράταξης Ξάνθης “Πολίτες για την Αλλαγή”


 


Χρίστος Πούλιος


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button