“Αργοναύτες του έρωτα” με διαχρονικά μηνύματα

Με φόντο τη Γενοκτονία των Ποντίων οι “Αργοναύτες του έρωτα” ταξιδεύουν στο χρόνο για να στείλουν το μήνυμα της αγάπης που διεμβολίζει και τις πιο σκληρές αντιθέσεις, διαφορές και έχθρες ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του νέου βιβλίου του Ξανθιώτη δημοσιογράφου και συγγραφέα, κ. Τάσου Κοντογιαννίδη, του οποίου η παρουσίαση έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αισθηματικό, αλλά με πολλά ιστορικά γεγονότα της περιοχής, που διαπραγματεύεται μέσα από τα ήθη και τα έθιμα δυο λαών τη σχέση δυο νέων ανθρώπων.

 


Με φόντο τη Γενοκτονία των Ποντίων οι “Αργοναύτες του έρωτα” ταξιδεύουν στο χρόνο για να  στείλουν το μήνυμα της αγάπης που διεμβολίζει και τις πιο σκληρές αντιθέσεις, διαφορές και έχθρες ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του νέου βιβλίου του Ξανθιώτη δημοσιογράφου και συγγραφέα, κ. Τάσου Κοντογιαννίδη, του οποίου η παρουσίαση έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης.


Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αισθηματικό, αλλά  με πολλά ιστορικά γεγονότα της περιοχής, που διαπραγματεύεται μέσα από τα ήθη και τα έθιμα δυο λαών τη σχέση δυο νέων ανθρώπων.


Περιγράφοντας την υπόθεση του βιβλίου ο συγγραφέας, κ. Κοντογιαννίδης και σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους σημείωσε χαρακτηριστικά “έχουμε έναν έρωτα δυο παιδιών και με φόντο τη Γενοκτονία, που περνά ανυπέρβλητες δυσκολίες, καθώς από τη μια πλευρά ο πατέρας που δε θέλει ο γιος του να παντρευτεί μια Τουρκάλα και από την άλλη πλευρά οι γονείς που δε θέλουν η κόρη τους να παντρευτεί ένα γκιαούρη, έναν Έλληνα.


Έχουμε μια σύγκρουση δυο θρησκειών, έχουμε σύγκρουση ηθών και εθίμων και εθνικότητας. Το μήνυμα που βγαίνει είναι το εξής, ότι ο έρωτας διεμβολίζει αυτές τις αντιθέσεις και φτάνει σε κάποια στιγμή στην νίκη παίρνοντας στα φτερά του τους δυο ερωτευμένους και πετά και τους οδηγεί στην ευτυχία”.


Για το βιβλίο κλήθηκαν και μίλησαν ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Σγουρίδης, ο πρώην αντιδήμαρχος Ξάνθης και στρατηγός ε.α., Νικόλαος Φωτιάδης και ο γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, Σάββας Καλεντερίδης, οι οποίοι με αφορμή τους “Αργοναύτες του έρωτα” σχολίασαν και τα όσα διαδραματίζονται στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Ξάνθης και της Θράκης ευρύτερα, εξαιτίας κυρίως του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή κάνοντας και κάποιες επισημάνσεις με στόχο να φτάσουν σε ευήκοα ότα της πολιτικής εξουσίας του κέντρου.



Τι δήλωσαν για το βιβλίο και όχι μόνο…


Παναγιώτης Σγουρίδης:


“Θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο πάρα πολύ αξιόλογο. Αναφέρεται σε βιωμένες ιστορίες. Άλλωστε τα μυθιστορήματα κινούνται ανάμεσα στο μύθο και την ιστορία-πραγματικότητα ή πλέκουν καλύτερα το μύθο και την ιστορία. Και το τέλος δίνει πάρα πολλά μηνύματα. Μηνύματα ότι παρόλο που πολλά και μεγάλα συμφέροντα μπορεί να διαπλέκονται, οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να επιβιώσουν και να επικρατήσουν. Είναι ένα βιβλίο το οποίο διαβάζεται πολύ γρήγορα γιατί ο συγγραφέας έχει μια δυνατή πένα. Ο λόγος του είναι στιβαρός και νομίζω ότι θα πρέπει να κοσμεί αυτό το βιβλίο τις βιβλιοθήκες του καθένα από εμάς.


Σίγουρα περιγράφει κάτι το οποίο μας αγγίζει και αυτό το οποίο μας αγγίζει είναι η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων εδώ στην περιοχή.


Δυστυχώς όπως και στην περιγραφή του βιβλίου στα χωριά του Πόντου, όπου εκεί οι Γκρίζοι Λύκοι επεδίωκαν να σπάσουν τις σχέσεις ανάμεσα σε αυτούς που αγαπιόντουσαν, εδώ το Προξενείο το Τουρκικό στην Κομοτηνή επιδιώκει να σπάσει της σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων. Πιστεύω να επικρατήσουν σώφρονες σκέψεις για να μη δούμε αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε στον Εχίνο κάθε φορά”.


Σάββας Καλεντερίδης:


“Ένα βιβλίο που διδάσκει. Στηρίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή του Πόντου, αλλά και της  Γερμανίας μεταξύ ενός Έλληνα φοιτητή και μιας Τουρκάλας φοιτήτριας, όπου αυτή η γνωριμία εξελίσσεται σ’ ένα σφοδρό έρωτα, ο οποίος έρωτα στη συνέχεια τείνει να εξελιχθεί σε μια τραγωδία, μέχρι, που όπως στην αρχαία ελληνική τραγωδία, εμφανίζεται ο από μηχανής θεός και βρίσκεται η λύση.


Ένα βιβλίο που μας διδάσκει και για την ιστορία, αλλά που μας διδάσκει και για ανθρωπισμό, ότι τελικώς η αγάπη είναι αυτή που μπορεί να ξεπεράσει προβλήματα και να μας δώσει και προοπτική, η αγάπη  και η συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων.


Ένα βιβλίο που έχει ιδιαίτερο νόημα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ξάνθης και της Θράκης ευρύτερα, όπου ορισμένοι εγκάθετοι ξένων κέντρων προσπαθούν να δυναμιτίσουν την ειρηνική συμβίωση των κατοίκων αυτής της πολλή όμορφης περιοχής”.


Νίκος Φωτιάδης:


“Ο κ.Κοντογιαννίδης, ο οποίος είναι πατριώτης μας όπως ξέρετε και Πόντιος, μου τηλεφώνησε προ ημερών και με αιφνιδίασε. Μου είπε να παρουσιάσω το βιβλίο του μαζί με άλλους εκλεκτούς, τον κ. Σγουρίδη και το συνάδελφό   παλιό τον Σάββα τον Καλντερίδη. Αιφνιδιάστηκα λοιπόν γιατί εγώ δεν παρουσιάζω τέτοια βιβλία ερωτικά.


Εγώ είμαι μανούλα να παρουσιάζω για την Πίνδο, για τα οχυρά, για αξιολογήσεις αρμάτων, οπλικών συστημάτων. Όμως δέχτηκα και όταν διάβασα το βιβλίο εν μια νυχτί, για να μην πω συγκλονίστηκα, λέω συγκινήθηκα ιδιαίτερα. Είναι ένα βιβλίο με πλοκή, ήθη, μίση, πάθη και με ευχάριστο τέλος”. 


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button