Ελλάδα

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. προς κ. ΥΕΘΑ: Τα σωματικά και ψυχικά όρια των Στρατιωτικών έχουν ξεπεραστεί προ πολλού! Απαιτούνται μέτρα!

Κύριε Υπουργέ.

Η Ένωσή μας, μέσα σε έξι (6) μόλις μήνες, διαμαρτυρόμενη, απέστειλε πλήθος εγγράφων (Ε1), (Ε2), (Ε3), (Ε4), αναφορικά με την πέρα του ωραρίου, τη χωρίς μέσα ατομικής προστασίας και την εκτός ρόλου και αποστολής απλήρωτη εργασία των στρατιωτικών.

Αν εξαιρέσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις των ελάχιστων και επιδερμικών διοικητικών μέτρων με πρωτοβουλία των Διοικήσεων που λήφθηκαν υπό τη μορφή λιγοστών απαλλαγών, ουδεμία μέριμνα λήφθηκε από πλευράς Πολιτείας, τόσο για την οικονομική αποζημίωση, όσο και για τη σωματική και ψυχική καταπόνηση που υπέστησαν οι στρατιωτικοί το τελευταίο μακρύ διάστημα.

Υποστηρικτικά των ανωτέρω, σας παραθέτουμε αυτολεξεί, ένα από τα δεκάδες μηνύματα που καθημερινά λαμβάνουμε από συναδέλφισσες και συναδέλφους μας:

«Στα μέσα Αυγούστου ξεκινήσαμε, λόγω πυρκαγιών, να είμαστε σε επιφυλακή μέσα στα στρατόπεδα για μια βδομάδα όλο το προσωπικό ενώ παράλληλα γινόταν εκπομπή δασοπεριπόλων, για τα οποία ούτε αποζημιωθήκαμε, ούτε υπήρχε κάτι όπως άδεια ή απαλλαγή προκειμένου να ξεκουραστούμε. Μετά, από αρχές Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η Άσκηση «Αίσιος Οιωνός – 23», μέναμε πάντα πέραν του ωραρίου, μέχρι και την προτελευταία βδομάδα πριν την τελική της φάση, όμως αναβλήθηκε λόγω επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς. Παρ’ όλα αυτά, το προσωπικό ταλαιπωρήθηκε άδικα όλες εκείνες τις μέρες και φτάνουμε τώρα ξανά να επαναλαμβάνουμε την Άσκηση «Αίσιος Οιωνός – 23», που είχε αναβληθεί, ξεκινώντας από 23 Οκτωβρίου στο Πεδίο Βολής «Ψηλός Στάλος» (για να ολοκληρωθεί η Άσκηση), με αποτέλεσμα και πάλι να υπάρχουν υπερωρίες και «κλειστές» Κυριακές. Παράλληλα υπάρχει κόσμος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Υπάρχει εξάντληση του προσωπικού και λείπουμε όλο αυτό τον καιρό πολλές ώρες από τα σπίτια και τις οικογένειές μας. Θα ήταν δίκαιο αυτή την ταλαιπωρία και την εξάντληση να την αποζημιωθεί το προσωπικό που συμμετείχε στις παραπάνω δράσεις όλο αυτό το διάστημα»

Κύριε Υπουργέ.

Συνοψίζοντας και προσθέτοντας:

– τη διάθεση (χρησιμοποίηση) προσωπικού:

      – σε υπηρεσίες δασοπεριπόλων, οι οποίες εξ όσων γνωρίζουμε είναι απλήρωτες από τον Ιούλιο και μετά,

      – στο ΕΚΑΒ, η οποία ως φαίνεται οδεύει προς παράταση πλέον του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος,

      – σε αποστολές πυροπροστασίας και πυρόσβεσης,

      – σε αποστολές αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων και

      – στον ΕΦΚΑ,

– τη συμμετοχή του προσωπικού:

      – στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου 2023,

      – στις ολοένα αυξανόμενες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις σύμμαχες χώρες, οι οποίες, όπως ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ με πρόσφατη ημερήσια διαταγή του γνωστοποίησε, αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών,

      – στις ολοένα αυξανόμενες δράσεις κοινωνικής προσφοράς στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ΥΠΕΘΑ και

      – σε αποστολές υπό το πλαίσιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου,

– την αυξημένη (μακρά πλέον) επιχειρησιακή ετοιμότητα και των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τα οποία έχουν αυξήσει τις υπηρεσίες και υποχρεώσεις των στελεχών, ιδιαίτερα των υπηρετούντων στον Έβρο, στα Νησιά και σε Φυλάκια και

– τη διεκπεραίωση της καθημερινής «επαγγελματικής ρουτίνας», η οποία απαιτεί πολλαπλάσιο προσωπικό από το υπάρχον.

Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε:

– Την άμεση απόσυρση του προσωπικού από όλες τις εκτός ρόλου και αποστολής των ΕΔ δράσεις.

– Την αποζημίωση των στρατιωτικών, αναλογικά σύμφωνα με τις προβλέψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για όλες τις επιπλέον του ωραρίου ώρες που απασχολήθηκαν σε κάθε είδους δράση.

– Τη χορήγηση απαλλαγών, για όλες τις ημέρες που απασχολήθηκαν εκτός ωραρίου, συμπεριλαμβανομένων των αργιών.

– Την αναγνώριση και θέσπιση ειδικής αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση των στρατιωτικών.

– Την αύξηση της ειδικής αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας από 2,77€ σε 6€ ανά ώρα νυκτερινής εργασίας, προσαυξημένο στα 10€ ανά ώρα για τις νύκτες των αργιών, χωρίς «ψιλά γράμματα» και «αστερίσκους».

Κλείνοντας και προκειμένου να προλάβουμε τυχόν επιχειρηματολογία που στηρίζεται στις επικείμενες μισθολογικές αυξήσεις από 01.01.2024, επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους, ότι οι επικείμενες επικοινωνιακές παροχές εν είδει αυξήσεων, αποτελούν την ελάχιστη οφειλόμενη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε εκφράσεις όπως: «Ο Ελληνικός λαός σάς τιμά και σας εμπιστεύεται» και κινήσεις κτυπήματος των πλατών μας. Το δε νέο μισθολόγιο που «έρχεται» εντός του 2024, θα πρέπει να αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με τους συνδικαλιστικούς φορείς των ΕΔ χωρίς περιορισμούς, αστερίσκους και ναι μεν αλλά. Άλλωστε, ουδεμία κατανόηση υπάρχει μετά και από την τελευταία «επιδότηση» των συστημικών ΜΜΕ με το ποσό των έξι εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων (6,8 εκατομμυρίων) ευρώ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button