ΜΠΑΛΑΚΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΟΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ

Εικόνα τριτοκοσμικής χώρας παρουσιάζει περίπτερο σε κεντρικό δρόμο στην έξοδο της πόλης αφού αναγκάζεται ο περιπτερούχος να παίρνει ρεύμα για το περίπτερο του από την…μπαταρία του αυτοκινήτου του. ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΦΑ

  Εικόνα τριτοκοσμικής χώρας παρουσιάζει περίπτερο σε κεντρικό δρόμο στην έξοδο της πόλης αφού αναγκάζεται ο περιπτερούχος να παίρνει ρεύμα για το περίπτερο του από την…μπαταρία του αυτοκινήτου του.



ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΝΑ


ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΦΑ


  Μπαλάκι μεταξύ της πολεοδομίας του δήμου και της κατασκευάστριας εταιρείας των περιπτέρων έχουν γίνει οι δέκα συμπολίτες μας που έτυχαν του ευεργετήματος της αδειοδότησης περιπτέρων από την πρώην νομαρχία Ξάνθης, αφού η πολεοδομία δεν τους δίνει την άδεια προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν και να μπορέσουν έτσι να βγάλουν τις υποχρεώσεις τους και τα προς το ζην.


 Το πρόβλημα προέκυψε όταν η κατασκευάστρια εταιρεία κατασκεύασε τα περίπτερα όπως υποστηρίζει η πολεοδομία μεγαλύτερα των προβλεπομένων.


  Ήτοι αντί για 1,50Χ1,70 όπως προβλέπεται, αυτά κατασκευάστηκαν 1,70Χ2,20 και αυτό άμεσα κάνει απαγορευτική την παρέμβαση της πολεοδομίας προκειμένου να τους αδειοδοτήσει.


ιδιοκτήτης περιπτέρου ο οποίος φωτίζει το περίπτερο του από τη μπαταρία του αυτοκινήτου ανέφερε ότι περίπτερα με αυτές τις διαστάσεις λειτουργούν στις πόλεις Κομοτηνή και Καβάλα.


  Απαντώντας στο ερώτημα αν γνώριζε τις διαστάσεις που προβλέπει ο νόμος, απάντησε ότι η εταιρεία τον ενημέρωσε ότι έτσι κατασκευάζονται τα περίπτερα και αυτός όπως και οι υπόλοιποι το αποδέχτηκαν και το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή της κρίσης αδυνατούν να βγάλουν μεροκάματο.


  Παράλληλα οι περιπτερούχοι εκφράζουν το παράπονο τους λέγοντας ότι ενώ στις άλλες πόλεις τα περίπτερα με αυτές τις διαστάσεις έχουν ρεύμα, τα ίδια της Ξάνθης όχι. Παράλληλα αφήνουν σαφέστατα υπονοούμενα ότι τα νέα περίπτερα στην ορεινή ζώνη Σμύνθη και Εχίνο λειτουργούν κανονικά και με τις ίδιες διαστάσεις με τα δικά τους περίπτερα.


  Αποποιείται των ευθυνών ο Αντιδήμαρχος πολεοδομίας Χ. Μούρκας ο οποίος επικαλείται τη νομιμότητα, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει την πολεοδομία να αδειοδοτήσει περίπτερα τα οποία δεν είναι νόμιμα, λέγοντας ότι όλη την προεργασία για την αδειοδότηση την έκανε η πρώην νομαρχία Ξάνθης και η εμπλοκή του δήμου ήταν μόνο στον προκαθορισμό κοινόχρηστου χώρου για να εγκατασταθούν.


  Ο κ. Μούρκας δεν απάντησε στο ερώτημα αν η πολεοδομία ενημέρωσε τους πολίτες πριν στήσουν τα περίπτερα τους για τις ακριβείς διαστάσεις που πρέπει να έχουν αυτά προκειμένου να αδειοδοτηθούν και η απάντηση του παραπέμπει στο “άγνοια νόμου δεν νοείται” και ότι την ευθύνη φέρουν οι ίδιοι και η κατασκευάστρια εταιρεία.


  Στο ερώτημα, τι μέλλει γενέσθαι σε αυτή την περίπτωση ο αντιδήμαρχος ταμπουρώθηκε πίσω από το γράμμα του νόμου ξεκαθαρίζοντας ότι για να δώσει την άδεια η πολεοδομία θα πρέπει οι διαστάσεις των περιπτέρων να είναι 1,50 Χ 1,70.


  Αυτό συνεπάγεται σύμφωνα με εκτιμήσεις ότι οι περιπτεράδες θα πρέπει να ξαναστήσουν τα περίπτερά τους, που σημαίνει κόστος σε χρήμα και χρόνο


  Σαφώς και η πολεοδομία δεν μπορεί να αυθαιρετήσει, όμως αυτή τη στιγμή που η ανεργία μαστίζει εκατοντάδες συμπολίτες μας,  ίσως έπρεπε να εξετάσει πιο ελαστικά το ζήτημα. με δεδομένο μάλιστα ότι στην πόλη λειτουργούν περίπτερα που θυμίζουν σούπερ μάρκετ και εκεί δυστυχώς η πολεοδομία λόγω της υφιστάμενης κατάστασης δεν προτίθεται να κάνει τίποτε απολύτως γιατί “έτσι ανέλαβε” την υπόθεση λησμονώντας προφανώς ότι η διοίκηση του δήμου είναι τα τελευταία δώδεκα χρόνια στα χέρια των ίδιων πολιτικών προϊσταμένων οι οποίοι σαφώς και δεν θέλουν να ματώσουν πολιτικά ξεκαθαρίζοντας το ζήτημα.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button