Άκυροι οι τίτλοι της Μονής Βατοπεδίου

Με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση για τις εκτάσεις της Μονής Βατοπεδίου που αντάλλαξε με το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ Σανιδά οι τίτλοι της Μονής είναι άκυροι και διάτρητοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

Με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση για τις εκτάσεις της Μονής Βατοπεδίου που αντάλλαξε με το Ελληνικό Δημόσιο.


Σύμφωνα με τον κ Σανιδά οι τίτλοι της Μονής είναι άκυροι και διάτρητοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία. 


Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, με παραγγελία του στο διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ζήτησε να ανασυρθεί από το αρχείο η δικογραφία, η οποία αφορά την ανταλλαγή εκτάσεων από το Ελληνικό Δημόσιο προς τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους.


Η έρευνα ανατέθηκε ήδη στους εισαγγελείς Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξαιρεί από την έρευνα τους υπουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση την περίοδο 1998-2008.


Οι παραχωρήσεις αφορούν εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα (ή Μπορού) και την όχθη της, τις δυο νησίδες Αγίου Νικολάου και Παναγίας Παντανάσσης στη λίμνη Μπορού των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και την ανταλλαγή εκτάσεων με τα Ολυμπιακά Ακίνητα. 


Ειδικότερα, ο κ. Σανιδάς ζητεί να διακριβωθεί η τέλεση εγκλημάτων και ειδικά αυτά της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Στην παραγγελία του αναφέρει ότι “τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με τις γνωμοδοτήσεις με τις οποίες εδέχθησαν ότι η Μονή Βατοπεδίου έχει κυριότητα επί της λίμνης Βιστωνίδας, της εντός αυτής νησίδας Μπορού και επί παραλιμνίων εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων, έβλαψαν τα συμφέροντα του Δημοσίου, εν όψει της αποδοχής των γνωμοδοτήσεων αυτών από τους υπουργούς και εν τέλει ενόψει της, μετά τη γνωμοδότηση του Δ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και την αποδοχή αυτής από τους αρμόδιους υπουργούς ανταλλαγής των εκτάσεων αυτών με άλλες εκτάσεις του Δημοσίου”. 


Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, για τις τελευταίες εξελίξεις, στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, δήλωσε:  “Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε στην Θεσσαλονίκη, ως συνήγορος υπεράσπισης του κ. Βουλγαράκη και της οικογένειας Πελέκη.  Τώρα, μετά από την απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για έρευνα σε βάθος, για τα έργα της Μονής Βατοπεδίου, ο κ. Καραμανλής είναι σαφώς έκθετος”


 


Ανακοίνωση της Μονής Βατοπεδίου


Από την πλευρά της η Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης:


 “Η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκαν συνεχώς από το 1080 και μέχρι της μεταβιβάσεως αυτών στο Δημόσιο στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου”. 


Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι “παρά τη δικαίωση (σ.σ. από τις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές Αρχές) της Μονής δεν κατέστη δυνατή η έναρξη διαχείρισης της λίμνης λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από διάφορες παρεμβάσεις, μέχρις ότου το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο το 2004 αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος για επανεξέταση της υπόθεσης η οποία έχει τελεσιδικήσει”


“Μετά τα πιο πάνω τοπικοί παράγοντες δημιούργησαν προσκόμματα με τελική κατάληξη την έκδοση της υπ’ αριθ. 15/2004 ομόφωνης Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία έγινε αποδεκτή από τον τότε αρμόδιο Υπουργό, βάσει της οποία κινήθηκε νόμιμη διαδικασία ανταλλαγής της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων με εκτάσεις του Δημοσίου, γιατί κρίθηκε από το Δημόσιο ότι δεν ήταν δυνατή η καταβολή στη Μονή οικονομικού ανταλλάγματος”.


“Η Ιερά Μονή έχει βαθιά συναίσθηση της ευθύνης της και του σκοπού της που αφορά μόνο τα πνευματικά της καθήκοντα και τους φιλανθρωπικούς της στόχους, από τους οποίους δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε κατ’ ελάχιστον” αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία συνεχίζεται με αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο της Μονής αλλά και την προσπάθεια διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογείται από τον 10o αιώνα.


 “Αφιέμεθα στην κρίση και στη μαρτυρία όσων γνωρίζουν το έργο μας ή μας έχουν επισκεφθεί και προσκαλούμε όσους επιθυμούν, να επισκεφθούν την Ιερά μας Μονή για να διαπιστώσουν το έργο που επιτελείται” καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button