“Σε ύφεση ….και το “μάθε παιδί μου γράμματα…”

Εκεί που ήμουν χαμένη στις σελίδες του βιβλίου μου και ταξίδευα σε έναν κόσμο ονειρικά πλασμένο-αφού τον έπλαθα κατά τα δικά μου γούστα, αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία του μυθιστορήματος-χτύπησε το τηλέφωνο και με προσγείωσε απότομα στον πραγματικό κόσμο….

 Ήταν η ξαδέλφη μου η Εύη, η οποία πήρε, λέει, για να μοιραστεί μαζί μου την αγωνία και τον προβληματισμό της αναφορικά με τον αν θα πρέπει να στείλει την κόρη της σε ιδιωτικό σχολείο ή όχι…..

 Είχε, δεν είχε με τάραξε την ηρεμία μου, γιατί η αλήθεια είναι πως εδώ και λίγες μέρες προσπαθώ και εγώ να καταλήξω για

Εκεί που ήμουν χαμένη στις σελίδες του βιβλίου μου και ταξίδευα σε έναν κόσμο ονειρικά πλασμένο-αφού τον έπλαθα κατά τα δικά μου γούστα, αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία του μυθιστορήματος-χτύπησε το τηλέφωνο και με προσγείωσε απότομα στον πραγματικό κόσμο….

 Ήταν η ξαδέλφη μου η Εύη, η οποία πήρε, λέει, για να μοιραστεί μαζί μου την αγωνία και τον προβληματισμό της αναφορικά με τον αν θα πρέπει να στείλει την κόρη της σε ιδιωτικό σχολείο ή όχι…..

 Είχε, δεν είχε με τάραξε την ηρεμία μου, γιατί η αλήθεια είναι πως εδώ και λίγες μέρες προσπαθώ και εγώ να καταλήξω για τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες των παιδιών, σε ποια θα συνεχίσουν και ποια θα  κοπούν ως είδη πολυτελείας….

 Με την ύφεση να καλπάζει σαν αραβικό άτι και τις συνεχείς περικοπές του οικογενειακού εισοδήματος ένας σωστός προγραμματισμός κρίνεται άκρως απαραίτητος, εάν θέλουμε να βγάλουμε δίχως απρόοπτα το χειμώνα….

 

 Αχ, Θεούλη μου δε σταμάτησες το χρόνο και τον άφησες να τρέχει και μάλιστα όχι υπέρ μας, αλλά κατά….

 Τα πάντα κυλούν γοργά γύρω μας όχι προς το καλύτερο, αλλά προς το χειρότερο….

 Ακόμη και ο Βενιζέλος που με τόση όρεξη ανέλαβε τα οικονομικά του κράτους, φαίνεται πως σηκώνει τα χέρια ψηλά…..

 Κάθε μέρα ο κόσμος περιμένει να ακούσει έστω ένα ζήτημα που έχει προχωρήσει, να κινείται προς θετική κατεύθυνση, και αντί για αυτό γίνεται λόγος για πισωγυρίσματα….

 Με ένα βήμα μπρος και δυο πίσω δεν μπορείς φέρεις το αεράκι της πολυπόθητης ανάπτυξης…..

 Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει την κυβέρνηση ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, όταν τα περισσότερα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη αποδομούνται…..

 Και καλά όταν έχουν να κάνουν με τους ενήλικες, όταν όμως αφορούν τα παιδιά και τη νέα γενιά, τότε τίθεται μέγα ζήτημα με δυσοίωνες προβλέψεις….

 Να καταπιούμε, έστω και με πολύ κόπο ότι γυρίζουμε στον εργασιακό μεσαίωνα, αλλά όχι και στο μεσαίωνα της εκπαίδευσης και της παιδείας…..

 

 Η ξαδέρφη μου που λέτε, μια μικροαστή εργαζόμενη, που βαδίζει με μολύβι  και χαρτί για τη διαχείριση των οικονομικών του σπιτιού της, καθώς δεν της περισσεύουν χρήματα, με το που άκουσε τη Διαμαντοπούλου, την υπουργό της Παιδείας μας, ότι για τη νέα σχολική χρονιά θα διορίσει  μόνο 600 εκπαιδευτικούς, ενώ αναμένεται να αποχωρήσουν, να πάρουν σύνταξη 6000, έπαθε σοκ….

 Η θεία μου από μικρή της είχε μάθει ότι η καλύτερη επένδυση για τον άνθρωπο είναι η μόρφωση, για αυτό και η ίδια εναπόθεσε τις ελπίδες της για ένα καλύτερο αύριο στις σπουδές της κόρης της…..

 Τώρα όμως  με τόσες περικοπές τι θα μάθει το παιδί ….

 Τι επίπεδο ποιότητας παρεχόμενης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης θα προσφέρει η κυβέρνηση στα παιδιά μας….; είναι η αγωνία της…..

 Εδώ σε καλές εποχές και αν δεν ήταν και τα εξωσχολικά φροντιστήρια, τα κενά θα ήταν δυσαναπλήρωτα….

 Τώρα όμως που η ελληνική οικογένεια χρειάζεται ένα επιπλέον χεράκι βοήθειας, έρχεται η Άννα και σου λέει αναγκαστικές περικοπές και στην Παιδεία….

 Και μάλιστα για να σου χρυσώσει και το χάπι, δίνει και υπόσχεση στους γονείς ότι τα σχολεία θα ανοίξουν φέτος χωρίς κενά και ότι στις 12 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στις σχολικές μονάδες όλα τα βασικά βιβλία και στο επόμενο 20 ήμερο θα ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εκπαιδευτικών διδακτικών πακέτων….  

 Σιγά που την πιστέψαμε, διαχρονικό το ανέκδοτο, μας το είπαν όλοι οι προκάτοχοί της…..

 

 Σε τραγική λοιπόν ύφεση και το “μάθε παιδί μου γράμματα”, γιατί τι να πρωτοκαλύψει  και ο δύσμοιρος γονιός….

 Να έχει φαγητό το τραπέζι, να πληρώσει τους λογαριασμούς του τηλεφώνου, του νερού και της ΔΕΗ, τα ρούχα, το πετρέλαιο του χειμώνα και τη βενζίνη που θα αγγίξει τα 2 ευρώ, και πόσα άλλα βασικά….;

 Ταυτόχρονα βέβαια με την καθημερινή πίεση και το άγχος για το αν θα καταφέρει να συνεχίσει να έχει δουλειά….

 Ακόμη λοιπόν  και την ευχή “μάθε παιδί μου γράμματα” πάνε να μας την κόψουν…

 Κρίμα, κρίμα και πάλι κρίμα και ας ελπίσουμε σε κάποιο θαύμα…αν θέλουμε ακόμη να χαμογελούμε έστω και εικονικά…..

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button