ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι, συνήθιζε να λέει ο μπαρμπά-Θανάσης, ο γείτονάς μου…. Και φυσικά η λαϊκή αυτή ρήση πήγαζε από τη σοφία των χρόνων που είχε στην πλάτη του και τα όσα είδε και αντιμετώπισε….

*Από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι, συνήθιζε να λέει ο μπαρμπά-Θανάσης, ο γείτονάς μου….


Και φυσικά η λαϊκή αυτή ρήση πήγαζε από τη σοφία των χρόνων που είχε στην πλάτη του και τα όσα είδε και αντιμετώπισε….


Το παν είναι η ετοιμότητα ….η προετοιμασία για να αντιμετωπίσεις τα μελλούμενα, που τις περισσότερες των περιπτώσεων είναι και ολίγον τι ζόρικα….


Για αυτές λοιπόν τις προβλεπόμενες, αλλά και τις απρόβλεπτες καταστάσεις, οι άνθρωποι που συμπεριφέρονται ως μέρμηγκες έχουν την παραπάνω θυμοσοφία ως καμπανάκι για να πάρουν θέση μάχης για την αντιμετώπιση του χειμώνα….


Και επειδή πλέον όχι μόνο δεν έχουμε Αύγουστο, αλλά μας τελειώνει και ο Σεπτέμβρης, σήμανε και σε μένα ο συναγερμός…..


Μπορεί να μου αρέσει η ζωή του τζίτζικα, ωστόσο ο μέρμηγκας είναι αυτός που με καθοδηγεί….λόγω και των οικογενειακών υποχρεώσεων….


 



*Όμως δεν είναι μόνο η ιστορία του μέρμηγκα και του τζίτζικα που με έχει σημαδέψει, αλλά και καθορίζει και εν μέρει και τη συμπεριφορά μου….


Τον τρόπο συμπεριφοράς και κινήσεών μου καθορίζει και μια κακιά χρονιά…..


Και μια τέτοια είναι, όπως τελικά αποδεικνύεται και η χρονιά που διανύουμε, το 2007….που σε κάνα δυο μήνες μας αποχαιρετά….


Δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά για τους περισσότερους Έλληνες…. Ούτε βέβαια και προβλέπεται να βελτιωθεί η εικόνα της στα τελευταία της….


Τώρα μάλιστα που ανοίγει και πάλι το ασφαλιστικό και περιμένει και στη σειρά και η μεταρρύθμιση της παιδείας….


Όπως επίσης και μια σειρά άλλων μεγάλων ζητημάτων, όπως τα εθνικά… Πέρα όμως από τα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν  αύριο, μεθαύριο ή και τον επόμενο μήνα, και φυσικά όχι άμεσα από  τους πολίτες, αλλά από τους κυβερνώντες, υπάρχουν και αυτά που δεν μπορούν να περιμένουν…..


 



*Και ως συνήθως τα προβλήματα και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πάραυτα, αυτά καλούνται να τα φέρουν σε πέρας οι πολίτες….


Το φίδι από την τρύπα αυτής της έρμης της καθημερινότητας, που ολοένα γίνεται και πιο ζόρικη, θέλουν δε θέλουν το βγάζουν οι απλοί και εργατικοί πολίτες….


Οι ετοιμοπόλεμοι μέρμηγκες της ζωής ….που ακόμη αναζητούν το νόημα της ύπαρξής τους….


Ετοιμάζονται να θωρακιστούν για το χειμώνα….να εξασφαλίσουν το καθημερινό τους ….να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν  στα δύσκολα που έρχονται ….


Και η αλήθεια είναι πως κάποια ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους….


 



*Αυτό το συνειδητοποίησε μόλις προχθές το Σάββατο η κυρά Αθηνά, η φίλη της μαμάς μου, χήρα συνταξιούχα γυναίκα που ζει εδώ και λίγα χρόνια μόνη της…. Πήγε στο σούπερ μάρκετ και κόντεψε να πάθει συγκοπή όταν έφτασε η ώρα να πληρώσει στο ταμείο…..


Ακολουθώντας κατά γράμμα την καθιερωμένη της λιτή λίστα έβαζε τα προϊόντα  στο καλάθι και όχι καροτσάκι του σούπερ μάρκετ, τίποτε παραπάνω , τίποτε λιγότερο δεν αγόρασε και όμως αυτή τη φορά πλήρωσε περισσότερα….


Χρειάστηκε να δώσει στην ταμία και από εκείνα που είχε κρύψει στο πίσω τσεπάκι του πορτοφολιού για παν ενδεχόμενο….


 



*Σαν την κυρά Αθηνά, πολλές νοικοκυρές τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να πάθουν “συγκοπή” μόλις πάρουν το λογαριασμό του σούπερ μάρκετ και φυσικά όχι μόνο εκεί…


Και στο φούρναρη, και στο μανάβη και στο χασάπη θα πληρώσουν το κάτι παραπάνω…


Αιτία το ράλι τιμών στα δημητριακά προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων και στην Ελλάδα σε βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα τυριά, τα γαλακτοκομικά και το κρέας…..


Πρόκειται για προϊόντα των οποίων οι τιμές επηρεάζονται αμέσως ή εμμέσως από τις τιμές του σταριού, του καλαμποκιού και του κριθαριού, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη….


Αντί λοιπόν να ανοίξουν το ασφαλιστικό, γιατί δεν κοιτούν οι της κυβέρνησης πώς θα συγκρατήσουν τις τιμές….


Να βρουν τρόπους να τις κατεβάσουν από τα ύψη ή να περιορίσουν την κούρσα των ανατιμήσεων….;


Χειμώνας έρχεται, πώς θα τον περάσει η κυρα-Αθηνά…;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button