ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Καλή Σαρακοστή ….. Αυτό ήταν όσο χορέψατε, χορέψατε….. Ελπίζω να το ευχαριστηθήκατε, να διασκεδάσατε πραγματικά και να χαλαρώσατε για λίγο….

Καλή Σαρακοστή …..


Αυτό ήταν όσο χορέψατε, χορέψατε…..


Ελπίζω να το ευχαριστηθήκατε, να διασκεδάσατε πραγματικά και να χαλαρώσατε για λίγο….


Αλλά και  να γεμίσατε τις μπαταρίες σας, για να μπορέσετε να συνεχίσετε τον άλλο το χορό που αφήσατε στη μέση…..


Πέρα από τον απεργιακό χορό των κινητοποιήσεων, είναι και κάποιοι άλλοι χοροί που τους χορεύουμε θέλουμε, δε θέλουμε…..


Και για να ακριβολογήσουμε μας χορεύουν για τα καλά στο ταψί  κυβερνώντες και μη…..


Ακρίβεια, ανεργία, Ασφαλιστικό, πληθωρισμός, διαπλοκή, δημοσκοπήσεις, Σκοπιανό, Ζαχοπουλειάδα, λυκοφιλίες και άλλες κατηγορίες πολιτικών σχέσεων και άλλα πολλά τινά θα συνεχίσουν να ταλανίζουν  σε χορούς κυκλωτικούς…..


 



Όμως στον απόηχο του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού και των πράγματι πολύ πετυχημένων εκδηλώσεων της Καθαρής Δευτέρας, που  πραγματοποιήθηκαν σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού, δεν μπορώ παρά να μην αφήσω και σήμερα στην άκρη τα τετριμμένα και άλογα και να ασχοληθώ με αυτά που μας έκαναν να χαμογελάσουμε για λίγο, αλλά και με εκείνα που μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό…..


Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο τόσο στους διοργανωτές, όσο και στους χιλιάδες καρναβαλιστές  που και φέτος έδωσαν δυναμικό παρόν…..


Περίμενα βέβαια να δω και από κοντά ντυμένο ΖΟΡΟ τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, το νομάρχη Θεσσαλονίκης, αλλά εκείνος προτίμησε να παραμείνει στη συμπρωτεύουσα….


Και ένα πολύ μεγάλο επίσης ευχαριστώ και στους χιλιάδες των επισκεπτών που βρέθηκαν και φέτος στα μέρη μας…..


Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι απέκτησε πολύ μεγάλο, μα πάρα πολύ μεγάλο φαν-κλαμπ….


 



Πέρα από τους πολλούς φίλους που αγαπούν το καρναβάλι μας, μας αγαπά και ο καιρός και το απέδειξε για άλλη μια φορά ….


Ο καιρός αγαπά το ξανθιώτικο καρναβάλι και αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχός του….


Και εκεί που όλα έδειχναν πως θα βρέξει, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΜΥ την Κυριακή, αλλά και την Καθαρή Δευτέρα όλα κύλησαν κατ’ ευχήν….


Οι χιλιάδες καρναβαλιστές κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, από όπου πέρασαν τα πληρώματα με τα άρματα που εντυπωσίασαν και φέτος με το κέφι και τη ζωντάνια τους….


Μια λαοθάλασσα διασκέδασης, χαράς και κεφιού πλημμύρισε την πόλη την περασμένη Κυριακή, μια Κυριακή πραγματικά ανοιξιάτικη…….


 



Η καρναβαλική παρέλαση έκλεψε και πάλι τις εντυπώσεις…   


Άρματα καλύτερα από πέρσι, πολύχρωμες και φαντασμαγορικές στολές, σάτιρα, παραμύθι και φαντασία ήταν τα στοιχεία  που χαρακτήριζαν την προχθεσινή παρέλαση…Η ζωντάνια των χιλιάδων καρναβαλιστών παρέσυρε και τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, που πολλοί ενώθηκαν με τα πληρώματα και μπήκαν στο χορό… Το βέβαιο είναι πως χρόνο με το χρόνο ο κόσμος που θα παρακολουθεί την καραναβαλική παρέλαση θα μειώνεται, όχι γιατί δε θα δίνει το παρόν, αλλά γιατί απλούστατα θα γίνονται μέλη πληρωμάτων….


Η αλήθεια είναι πως από μέσα περνάς πολύ καλύτερα την Κυριακή της Αποκριάς…


Νιώθεις καλύτερα τους ρυθμούς και την τρέλα του ξανθιώτικου καρναβαλιού…..


 



Καλό θα είναι εκεί στην κεντρική πλατεία, από όπου παρακολουθούν την καρναβαλική παρέλαση οι επίσημοι,  να μειωθούν και οι καρέκλες στο ελάχιστο….


Κόκκινη κάρτα λοιπόν στην υπερυψωμένη κερκίδα-εξέδρα για τους επισήμους…. Καρναβάλι σημαίνει χορός και συμμετοχή, να ενώνεσαι με το λαό και όχι να κάθεσαι αναπαυτικά στη θεσούλα σου και να παρακολουθείς τους άλλους που διασκεδάζουν και χορεύουν…


Ειδάλλως την αράζεις στο ζεστό σου το σπιτάκι και παρακολουθείς τα τεκταινόμενα στην κεντρική πλατεία….


 



Πάντως την Κυριακή όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα…..


Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρισκόντουσαν επί ποδός για να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το Εξωτερικό….


Οι μαθητές από τη Ζαχάρω την πυρόπληκτη περιοχή του νομού Ηλίας, ήταν οι φετινοί πρωταγωνιστές του Ξανθιώτικου καρναβαλιού…..τα τιμώμενα πρόσωπα, που επιτέλους χαμογέλασαν λίγο και αυτό χάρη στην αγάπη και το κέφι των Ξανθιωτών…..


Θα πρέπει να σημειώσουμε πως και τα μέτρα της Τροχαίας απέδωσαν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα…..


Συγχαρητήρια και μπράβο λοιπόν σε όλους όσους εργάστηκαν για να περάσουμε εμείς καλά ….


Πολλά μπράβο αξίζουν και στους εθελοντές του ΕΕΣ που ήταν έτοιμοι να προσφέρουν  τις πρώτες βοήθειες σε όσους τυχόν είχαν ανάγκη…..


 



Στους μόνους που δεν αξίζουν μπράβο, είναι στους γνωστούς εδώ και χρόνια ασυνείδητους καταστηματάρχες που δε λένε να συμμορφωθούν με τις συστάσεις και αποφάσεις των αρχών και φορέων και αισχροκερδούν τα μάλλα…..


Κάτι πήρε το αυτάκι μου πως κάποια καφέ-μπαρ έβαλαν είσοδο 25 και 50 ευρώ….αν αληθεύει αυτό ντροπή τους…..


Όπως επίσης ότι κάποια περίπτερα πωλούσαν τη μπίρα και τα αναψυκτικά, όσο έκαναν στις καφετέριες…..και πάλι αίσχος……


Ακόμη και η αισχροκέρδεια θα πρέπει να έχει τα όριά της ……


Και η καραμέλα ότι στο χέρι των καταναλωτών είναι να προστατεύουν και να απομονώσουν τους επιτήδειους θα πρέπει κάποτε να σταματήσει….


Όταν ο άλλος έρχεται να τιμήσει με την παρουσία του το δικό μας καρναβάλι, θα πρέπει  και εμείς να του συμπεριφερθούμε  ανάλογα και όχι να του πούμε κάνε έρευνα αγοράς, βρες το φθηνότερο μπαρ και κάτσε να πιεις  το ποτό σου… Τα σπασμένα όλης της χρονιάς οι επαγγελματίες των καφέ-μπαρ και όχι μόνο κοιτάζουν να τα βγάλουν από ένα τριήμερο, αυτό της κορύφωσης των ΘΛΕ και του ξανθιώτικου καρναβαλιού…..; Έλεος……


Τα αρμόδια αγορανομικά όργανα ελέγχου τι κάνουν….;


Ξέρω είναι περίπλοκη η διαδικασία και πολλά τα παραθυράκια, όπως επίσης ότι καθυστερεί πολύ η εκδίκαση των υποθέσεων αισχροκέρδειας, αν και όταν πάρουν τη δικαστική οδό….


 



Δεν ξέρω αν φέτος ήμασταν καλύτεροι οικοδεσπότες από ότι πέρυσι….


Σε αυτό μπορούν να απαντήσουν οι επισκέπτες του ξανθιώτικου καρναβαλιού…


Πάντως το  Ξανθιώτικο Καρναβάλι έδωσε ραντεβού με τους χιλιάδες φαν του για του χρόνου και με την ευχή πως θα είναι ακόμη καλύτερο….


Καλύτερο όχι σε σχέση με το Καρναβάλι της Πάτρας, αλλά με τον “εαυτό” του …


Είναι εκνευριστική αυτή η σύγκριση που γίνεται από κάποιους….


Το Καρναβάλι της Ξάνθης έχει τη δική του οντότητα και τα δικά τους χαρακτηριστικά, χρώματα και αρώματα και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και να κρίνεται….


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button