Το Γυναικείο Κίνημα πρέπει να στηριχθεί

Τα πολυποίκιλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες-εργασιακά, ασφαλιστικά, κακοποίηση, ζητήματα Υγείας και Περιβάλλοντος κ.α-, καθώς και η απουσία κοινωνικών δομών στήριξης του γυναικείου φύλου τέθηκαν επί τάπητος από τους Συλλόγους Γυναικών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τη διάρκεια της Περιφερειακής Σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τα πολυποίκιλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες-εργασιακά, ασφαλιστικά, κακοποίηση, ζητήματα Υγείας και Περιβάλλοντος κ.α-,  καθώς και η απουσία κοινωνικών δομών στήριξης του γυναικείου φύλου τέθηκαν επί τάπητος από τους Συλλόγους Γυναικών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τη διάρκεια της Περιφερειακής Σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το περασμένο Σαββατοκύριακο.


Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Αθήνα, το προεδρείο της ΟΓΕ με επικεφαλής την Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας, συμμετείχε στην περιφερειακή σύσκεψη της Ξάνθης, ενώ μίλησε και σε εκδήλωση για τα προβλήματα των γυναικών, τα οποία πηγάζουν και  από το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και κινούνται.


Με σύνθημα και του συνεδρίου “ο Ιμπεριαλισμός στοχεύει τη ζωή, κάνε τη δύναμή σου ανατροπή”, η Πρόεδρος της ΟΓΕ κάλεσε τις γυναίκες να διεκδικήσουν αυτά που δικαιωματικά τις ανήκουν και να ενταχθούν στα γυναικεία κινήματα, καθώς μόνο έτσι μπορούν να ανατρέψουν την αρνητική πορεία των θεμάτων τους.


“Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η οποία έχει ζωή 32 χρόνων-ιδρύθηκε το 1976-έχει μια σημαντική δράση στο μαζικό λαϊκό κίνημα των γυναικών και στόχος και καθήκον της είναι κοντά στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου. Παλεύουμε για ίσα δικαιώματα, και θέλουμε να είμαστε ισότιμες, χειραφετημένες και απελευθερωμένες από τα δεσμά της κυρίαρχης αστικής τάξης”, σημείωσε χαρακτηριστικά η Μπουντούρογλου μιλώντας στον “Α”.


Μαζί με την κυρία Μπουντούρογλου βρέθηκαν στην Ξάνθη, η Νάντια Πασαλιμανιώτη, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, αλλά και η κόρη της Γενικής Γραμματέας του ΚΚΕ, η Βασιλεία Παπαρήγα, η οποία είναι υπεύθυνη των Συλλόγων Γυναικών της Θράκης, όπως επίσης το παρόν έδωσε Στεφανίδου Μερίνη, υπεύθυνη των Συλλόγων της Μακεδονίας.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν -αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, καθώς το μοναδικό μέσο που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση ήταν η εφημερίδα μας- αναφέρθηκαν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα με κυρίαρχο αυτό της ανεργίας, τα οποία και την κάνουν ευάλωτη, ανασφαλής και να δέχεται την κακοποίηση.


Στόχος της ΟΓΕ είναι όχι μόνο να ιεραρχήσουν τα ζητήματα των γυναικών, όπως αυτά της εργασίας, αλλά και να προτείνουν διεξόδους στα προβλήματα αυτά. Παράλληλα απαιτούν από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την κοινωνική μητρότητα και να στηρίξει τη γυναικεία παρουσία στο χώρο εργασίας και όχι μόνο.


“Η κυρίαρχη πολιτική τη γυναίκα τη θέλει αμέτοχη. Εμείς κάνουμε άνισο αγώνα. Είμαστε σε μια αρένα που είμαστε πάρα πολύ δυνατοί ιδεολογικά, γιατί ξέρουμε που πατάμε, τι θέλουμε και τι κάνουμε και έχουμε και το δίκαιο με το μέρος μας, αλλά το θηρίο απέναντι είναι μεγάλο. Το οποίο θηρίο είναι όχι μόνο η κυρίαρχη ιδεολογία της αστικής τάξης, αλλά και τα ΜΜΕ, η εκπαίδευση και όλος ο δημόσιος τομέας, πώς έχει και πώς λειτουργεί”, υπογράμμισε η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, η οποία πρόσθεσε μεταξύ άλλων και πως το Ευρωσύνταγμα αποτελεί την ταφόπλακα των δικαιωμάτων των γυναικών.


Τέλος το προεδρείο της ΟΓΕ, επεσήμανε πως οι γυναίκες θα πρέπει να στηρίξουν το παγκόσμιο αντιμπεριαλιστικό κίνημα, γιατί αποτελεί τη διέξοδο των προβλημάτων τους.


“Η κοινωνική έκρηξη είναι πολύ κοντά. Εμείς που συμμετέχουμε στα κινήματα τα λαϊκά θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να μας ακούσουν οι γυναίκες και να μας βοηθήσουν στην καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και στην αναζήτηση διεξόδων. Πρέπει να πείσουμε το γυναικείο φύλο να αγωνίζεται και να διεκδικεί, και όχι όπως το έχουν μάθει να ασχολείται με τις ρυτίδες του” κατέληξε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.                                                                                                                                                             


Δέσποινα Γκούμα           

Σχετικά Άρθρα

Back to top button