«Ο ανεπιθύμητος επισκέπτης είναι εδώ….»

Το κακό δεν ξορκίζεται με το να το αλλάζεις όνομα και από γρίπη των χοίρων να το αποκαλείς νέα γρίπη…..
Το κακό και στην προκειμένη περίπτωση ο επικίνδυνος και θανατηφόρος νέος ιός της γρίπης καταπολεμάται όχι με τη διασπορά πανικού, αλλά με σωστή ενημέρωση και λήψη μελετημένων και δραστικών και κυρίως άμεσων μέτρων που εμπεριέχουν την έννοια της πρόληψης…..

Το κακό δεν ξορκίζεται με το να το αλλάζεις όνομα και από γρίπη των χοίρων να το αποκαλείς νέα γρίπη…..


Το κακό και στην προκειμένη περίπτωση ο επικίνδυνος και θανατηφόρος νέος ιός της γρίπης καταπολεμάται όχι με τη διασπορά πανικού, αλλά με σωστή ενημέρωση και λήψη μελετημένων και δραστικών και κυρίως άμεσων μέτρων που εμπεριέχουν την έννοια της πρόληψης…..


Μα πάνω από όλα απαιτείται η συνεργασία μεταξύ των όμορων χωρών, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού πρόκειται για έναν  θανατηφόρο ιό που δε γνωρίζει σύνορα και χτυπά αναπάντεχα και όπου τύχει……


Προχθές έτυχε η σειρά της χώρας μας …..Σιγά που θα τη γλυτώναμε…..


Ο ανεπιθύμητος επισκέπτης χτύπησε και τη δική μας πόρτα, παρόλο που είχαμε….face control …..στην πόρτα μας …..τα μέτρα θωράκισης αποδείχθηκαν άνευ αποτελέσματος…..


Ο ιός των χοίρων ή της νέας γρίπης πήρε το αεροπλάνο από την Αμερική, έκανε κατάληψη στο σώμα Έλληνα φοιτητή και τσουπ αριβάρισε κατά τα μέρη μας ….


Πέρασε τα ελληνικά σύνορα και από προχθές σήμανε ….συναγερμός…. έκτου βαθμού….στο Υπουργείο Υγείας και άναψαν τα τηλέφωνα στο γραφείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου……


 


Ευτυχώς ο ιός δεν έπιασε τη χώρα μας στον ύπνο ……


Η ηγεσία της και δη οι αρμόδιοι επί των θεμάτων Υγείας πρόλαβαν και ενημερώθηκαν καταλλήλως,  τόσο από τις συσκέψεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό, όσο και από την τελευταία Γενική Συνέλευση που είχαν μόλις προχθές για τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν σε ότι αφορά τις χώρες που έχει χτυπήσει η νέα αυτή γρίπη……


8480 επιβεβαιωμένα κρούσματα του θανατηφόρου αυτού ιού, 76 θάνατοι σε 40 χώρες –δεν συμπεριλαμβάνονται φυσικά οι θάνατοι στο Μεξικό, γιατί ο αριθμός τότε προκαλεί τρόμο-, δεν αποτελούν και ιδιαίτερα καθησυχαστικά στοιχεία……


Τελικά όσο και να φοβόμαστε να το παραδεχτούμε, πρόκειται για πανδημία….


Μπορεί λοιπόν η θανατηφόρα γρίπη να μη μας έπιασε στον ύπνο, ωστόσο δεν την αποφύγαμε…..


Και αφού δεν μπορέσαμε να αποτελέσουμε την εξαίρεση, τώρα η κρατική μηχανή για τη προστασία της δημόσιας υγείας έχει ανάψει κόκκινο…..


Το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν τεθεί σε εγρήγορση και έχουν θέση σε εκκίνηση όλους εκείνους τους μηχανισμούς τους , που όλο αυτό τον καιρό μελετούσαν  επί χάρτου…..


Ο φοιτητής τέθηκε σε «καραντίνα», νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο, ομάδα επιδημιολόγων κατέφτασε στο σπίτι του και παρακολουθεί την οικογένειά του και όσα άτομα έχουν έρθει σε επαφή μαζί του και φυσικά ενημερώνονται και οι επιβάτες της ίδιας πτήσης που τον μετέφερε από τις ΗΠΑ…..


 


Αλήθεια όλα αυτά δε θυμίζουν σενάριο ταινίας……;


Είχα δει μια ταινία με τον Ντάστιν Χόφμαν και με επιδημιολόγους με μάσκες και όλα τα σχετικά μέτρα προστασίας να αναζητούν εναγωνίως το αντίδοτο ενός ιού για να φτιάξουν το εμβόλιο μήπως και σώσουν έτσι την ανθρωπότητα…..


Μόνο που τώρα δεν αποτελεί σενάριο κινηματογραφικό ο αγώνας δρόμου που δίνουν οι επιστήμονες των μεγάλων διεθνών ερευνητικών κέντρων για να φτιάξουν το εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης ή των χοίρων, αλλά πραγματικότητα….


Και όπως επισημαίνει και ο ΠΟΥ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ας κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή και ποιος ξέρει ίσως μέχρι και το φθινόπωρο να ανακαλύψουν το εμβόλιο που θα μας προστατέψει από τον απρόσκλητο και επικίνδυνο επισκέπτη…..


Μέχρι τότε όμως τι κάνουμε……; Και μάλιστα όταν και οι εδώ επιστήμονες από τη μια εμφανίζονται καθησυχαστικοί και από την άλλη δια της πλαγίας οδού μας προετοιμάζουν για την εμφάνιση και άλλων κρουσμάτων στη χώρα μας και πολύ περισσότερο από το Σεπτέμβριο και μετά….;


Μας πιάνει πανικός……; Κυκλοφορούμε με μάσκες ή μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας διακόπτοντας κάθε κοινωνική και λοιπή δραστηριότητα …..;


Περνάμε από κόσκινο την παρέα και επισυνάπτουμε σχέσεις μόνο με όσους μας επιδεικνύουν ιατρική γνωμάτευση ότι όλα είναι ΟΚ…..;


Και αν βρίσκονται στην περίοδο που ναι μεν είναι φορείς του ιού, αλλά είναι ασυμπτωματικοί…..;


Και με  τα παιδιά μας τι γίνεται; Πώς θα τα προστατεύσουμε…..; Ευτυχώς που πλησιάζει στο τέλος της και η σχολική χρονιά…..


Αμάν, κακό που μας βρήκε…..


 


Πλάκα κάνω, ψυχραιμία φίλοι μου αναγνώστες…..


Ο πανικός δεν ωφελεί σε τίποτε……χαλαρά και όλα θα αντιμετωπιστούν αρκεί βέβαια και ο καθένας μας σε ατομικό επίπεδο να λειτουργήσει υπεύθυνα σε σχέση με το κομμάτι της υγείας και όχι μόνο…..


Μια άσχημη κατάσταση, ένα κακό, όπως τούτον τον ανεπιθύμητο  επισκέπτη με το να σκεφτόμαστε και να παρακαλούμε μόνο πώς θα τον αποφύγουμε δεν κερδίζουμε και πολλά, αν αυτό έχει βάλει πλώρη να χτυπήσει τη δική μας πόρτα…..


Το ζήτημα και άρα και η επιτυχία και νίκη θα είναι να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, πάντα βέβαια με αρχική μας προτεραιότητα την αποφυγή του…..


Και για αισθανόμαστε και καλά πως και στην περιοχή μας λαμβάνονται μέτρα, σας ενημερώνω πως ειδικός θάλαμος νοσηλείας για τον ιό της νέας γρίπης ιδρύεται και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, αχρείαστος να είναι βέβαια….


 


Το λοιπόν από σήμερα  και μέχρι νεοτέρας στοπ στα φιλιά στο στόμα , ακόμη και στα μάγουλα….


Όσο πιο συχνό πλύσιμο των χεριών μας, αν γίνεται και ανά μια ώρα και αν αυτό δεν είναι εφικτό, ας έχουμε στην τσαντούλα ή την τσεπούλα μας αντισηπτικά μαντιλάκια για τα χεράκια μας…..


Αρκετή κραιπάλη κάνατε….τώρα γρήγορα από νωρίς στο σπίτι και ύπνο….τέρμα στο κλάμπινγκ, τις δεξιώσεις και τα πάρτι μέχρι νεοτέρας διαταγής, καθώς οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή των χώρων με συνωστισμό…..


Και τέλος ακόμη και αν μείνετε εντυπωσιασμένοι ή σας γαργαλάει η μύτη σας ή θέλετε να «φάτε τα νύχια σας από την αγωνία , προς θεού κρατήστε τα χεράκια σας κάτω…..


Οι επιδημιολόγοι και λοιποί ειδικοί του ιατρικού χώρου συμβουλεύουν να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα…..  


Αυτά τα ολίγα έτσι για παν ενδεχόμενο και αχρείαστα να είναι…..


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button