Ελλάδα

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριων των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: Για την δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριων των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Με την υπ΄ αριθμ. 32239/05-04-2024 (ΦΕΚ Β’2051) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – Εσωτερικών – Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού – Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Μεταφορά μαθητών δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες», οι μαθητές των σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) δέχονται άλλο ένα πλήγμα καθώς ρητά καταργείται η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης των μαθητών των ΣΔΕ.

Ήδη η προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2018 δεν προέβλεπε ρητά τη δωρεάν μεταφορά των ενηλίκων μαθητών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους σχολείων του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος (δημόσιων Γυμνασίων, ΣΜΕΑΕ, Πειραματικών, Καλλιτεχνικών, Μουσικών) με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές οι περιφέρειες να μην διαθέτουν κονδύλι για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών των ΣΔΕ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν με επιστολή τους οι μαθητές του ΣΔΕ Ξάνθης Έδρας – Μύκης – Κενταύρου για την παραπάνω απόφαση: «Τα χρήματα αυτά μας ήταν εντελώς απαραίτητα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την φοίτησή μας στο σχολείο. Οι περισσότεροι από μας μετακινούμαστε από μακριά, πολλοί είμαστε άνεργοι ή αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα και έτσι η χρηματοδότηση αυτή ήταν πολύ χρήσιμη. Είναι πολύ άδικο και κρίμα για ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν το σχολείο μετά από τόσα χρόνια! Γιατί, ως γνωστό, πλέον για να δουλέψει κάποιος χρειάζεται το απολυτήριο γυμνασίου. Με αυτή σας την απόφαση θα θέλαμε να ξέρετε ότι κόβετε τα θέλω και τις ελπίδες πάρα πολλών ανθρώπων, γιατί, εκτός αυτού, μας απαγορεύετε να συνεχίσουμε τις σπουδές και την αγάπη μας για μάθηση. Με λίγα λόγια σκοτώνετε τα ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ…»

Η επιλογή όλων των κυβερνήσεων να διαθέτουν δισεκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους και ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και αποστολές εκτός συνόρων οδηγούν στην περικοπή δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Μόνο για τη φρεγάτα ΥΔΡΑ που συμμετέχει στην αποστολή ΑΣΠΙΔΕΣ της Ε.Ε. διατίθεται μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να καταργηθεί η παράγραφος 10 του άρθρου 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 32239/2024 – ΦΕΚ 2051/Β/5-04-2024, που εξαιρεί τους μαθητές/τριες που φοιτούν σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από την δωρεάν μεταφοράς τους.

– Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών/τριων στα ΣΔΕ.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Έξαρχος Νίκος

Κανέλλη Λιάνα

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button