Sunlight: Παγκόσμιες πρωτιές από ελληνικά χέρια

Την πορεία και το όραμα της Sunlight παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη.

Την πορεία και το όραμα της Sunlight παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη.

Η Sunlight αποτελεί μέλος του ομίλου εταιρειών Πάνου Γερμανού, και δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιομηχανικού τύπου μπαταριών τόσο για εμπορική, όσο και για στρατιωτική χρήση, καθώς παράγει μπαταρίες για χρήση (μεταξύ άλλων) σε περονοφόρα οχήματα (κλαρκ), όσο και για χρήση σε εφεδρικά συστήματα (UPS, φωτοβολταϊκά κ.α.) καθώς και σε στρατιωτικά πλοία, υποβρύχια και τορπίλες.

Είναι μία από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες που κοιτάζουν στα μάτια το διεθνή ανταγωνισμό, και σημειώνουν παγκόσμιες πρωτιές στον τομέα τους, ενώ το 98% της παραγωγής της εξάγεται.

 

Σήμερα διαθέτει 2 εργοστάσια, ένα στην Ξάνθηαπό όπου βγαίνει το σύνολο της παραγωγής της, και ένα στην Κομοτηνή, όπου γίνεται η συλλογή και ανακύκλωση των παλαιών μπαταριών, τα ωφέλιμα μέρη των οποίων επαναχρησιμοποιούνται.

Η εταιρεία φέτος αναμένεται να πραγματοποιήσει τζίρο πάνω από 130 εκατ. ευρώ (117 εκατ. ευρώ πέρυσι) το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από πελάτες από τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ το 2015 αναμένεται να παρουσιάσει καθαρή κερδοφορία, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούσε σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξή της.

Ειδικότερα, από το 2007 μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 30 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο στην Κομοτηνή, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα για το διάστημα 2014 – 2017 φτάνει στα 12 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η εταιρεία δαπανά κάθε χρόνο περίπου 4 εκατ. ευρώ σε προγράμματα έρευνας και εξέλιξης (R&D), ενώ απασχολεί 620 εργαζόμενους (οι 185 με ανώτατο πτυχίο) από τους οποίους οι 30 προσελήφθησαν μέσα στο τελευταίο δίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Sunlight εξάγει το 98% της παραγωγή της σε πάνω από 450 πελάτες προερχόμενους από πάνω από 100 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ το 97% του τζίρου της προέρχεται από την παραγωγή και εμπορία μπαταριών (72% το 2010) και το 81% του τζίρου της προέρχεται από προϊόντα που παράγει η ίδια (58% το 2010).

Ηγέτης στην ελληνική αγορά

Παρά το γεγονός ότι μόλις των 2% των προϊόντων της εταιρείας κατευθύνεται στην ελληνική αγορά, η Sunlight αποτελεί τον αναμφισβήτητο ηγέτη της ελληνικής αγοράς καθώς κατέχει μερίδιο 70% στην Ελλάδα στους τύπους μπαταριών που κατασκευάζει και εμπορεύεται.

Τη δε τελευταία πενταετία η παραγωγή της αυξήθηκε πάνω από 100% και έφτασε στο 1.250.000 βιομηχανικά στοιχεία το 2015 (600.000 το 2010), σε βαθμό που τα στελέχη της να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η εταιρεία θα μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση εάν αυτή ξεπεράσει το 2016 τη φετινή παραγωγή.

Το εργοστάσιο στην Ξάνθη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών μολύβδου στην Ευρώπη, εκτείνεται σε ένα στεγασμένο χώρο περίπου 50.000 τ.μ. και οι ετήσιες ανάγκες του φτάνουν στους 28.000 τόνους μολύβδου, από τους οποίους οι 15.000 τόνοι προέρχονται από ανακύκλωση μέσω του εργοστασίου της Κομοτηνής.

Επίσης, καταναλώνει ετησίως 4 τόνους… ασήμι (που εισάγεται από τη Γερμανία) για την κατασκευή των μπαταριών για τορπίλες.

Τα προϊόντα

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή μπαταριών μολύβδου για βιομηχανική – καταναλωτική χρήση (μπαταρίες έλξης για μηχανήματα όπως περονοφόρα), στην παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου εφεδρικής χρήσης (για συστήματα όπως UPS ή αυτόνομα φωτοβολταϊκά), καθώς και στην παραγωγή μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας για στρατιωτικές εφαρμογές, όπως οι μπαταρίες για υποβρύχια, για πολεμικά πλοία και για τορπίλες.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής είναι οι μπαταρίες για περονοφόρα οχήματα, όπου οι μπαταρίες της Sunlight εξοπλίζουν πάνω από 62.000 περονοφόρα οχήματα ετησίως, ενώ τα μερίδια αγοράς της εταιρείας, ενδεικτικά, αγγίζουν το 20% στην Γερμανία, το 35% στην Ισπανία, και το 65% στην Πορτογαλία. Σημειώνεται πως η εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο στις μπαταρίες αντικατάστασης για τα περονοφόρα οχήματα.

Στις βιομηχανικές μπαταρίες εφεδρικής χρήσης, η Sunlight βρίσκεται μέσα στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, με έργα σε όλο τον κόσμο σε διάφορές εφαρμογές, ενώ στον τομέα των μπαταριών για στρατιωτικούς σκοπούς είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως στα έργα που προέρχονται από «ανοιχτούς» διαγωνισμούς (με ποσοστό επιτυχίας στους διαγωνισμούς που φτάνει στο 70%), και είναι η δεύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των μπαταριών για υποβρύχια.

Σημειώνεται επίσης ότι η Sunlight είναι ο μεγαλύτερος διανομέας παγκοσμίως των καταναλωτικών μπαταριών της Toshiba, με διανομή τόσο σε όλη την Ευρώπη, όσο και στη Ρωσία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και χώρες όπως το Ντουμπάι.

Τα σχέδια για το 2016

Για το 2016 η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρώσει μια νέα συνεργασία με εταιρεία ATLAS (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τορπιλών στον κόσμο) προκειμένου να παρουσιάσει μια λύση μπαταριών λιθίου για εφαρμογή σε τορπίλες, ενώ μέσα στο 2016 αναμένεται επίσης να παρουσιάσει τις δικές της λύσεις επάνω σε μπαταρίες λιθίου στους τομείς των βιομηχανικών μπαταριών για περονοφόρα, αλλά και για εφεδρική χρήση.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

Ως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν την παραγωγή αξιόπιστων προϊόντων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των συγκεκριμένων κατηγοριών και διαθέτουν ανταγωνιστικές τιμές, την εφαρμογή τεχνολογικών καινοτομιών που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ελληνική πατέντα, τη συνεχή βελτίωση των προϊόντων, το έμπειρο προσωπικό 20 στελεχών πωλήσεων (όλοι Έλληνες) που «οργώνει» όλο τον κόσμο (ετησίως διανύει 2 φορές την απόσταση γη – σελήνη) και δημιουργεί προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες, τη διαθεσιμότητα των στελεχών της εταιρείας για τους πελάτες 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, τη διοργάνωση 20 επισκέψεων το χρόνο στο εργοστάσιο της Ξάνθης από δυνητικούς και υφιστάμενους συνεργάτες, και τη συμμετοχή σε περισσότερες από 10 εκθέσεις το χρόνο.

Επίσης, ανάμεσα στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα είναι και η διενέργεια κάθε χρόνο άνω των 700.000 ελέγχων στη διαδικασία παραγωγής, με αποτέλεσμα των ποσοστό ποιοτικών προβλημάτων στον πελάτη να είναι μικρότερο από 0,045%, ενώ η εταιρεία περνάει κάθε χρόνο 15-20 ελέγχους και πιστοποιήσεις από πελάτες σε ετήσια βάση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία συμμετέχει σε 5 ερευνητικά προγράμματα εστιασμένα σε τεχνολογίες εφαρμόσιμες στα προϊόντα και την παραγωγή της.

Και βραβεύσεις

Η παραπάνω δραστηριότητα της εταιρείας δε θα μπορούσε να μην τύχει βραβεύσεων.

Έτσι, το κορυφαίο εξαγωγικό βραβείο της διοργάνωσης «TOPGREEKEXPORTCOMPANY» ως η μεγαλύτερη ελληνική εξαγωγική εταιρία παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Βασίλης Μπίλλης από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ανάπτυξης, Οικονομίας Τουρισμού Ηλία Ξανθάκο, στο πλαίσιο των «GreekExportsAwards 2015», που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Το άλλο βραβείο που απέσπασε η εταιρεία ήταν η κορυφαία διάκριση «ΤOP INDUSTRIAL COMPANY», ως η κορυφαία ελληνική βιομηχανία.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button