«Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ» – Αποτελέσματα 2010-2015»

Ο Φορέας Διαχείρισης (Φ.Δ.) Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας διοργάνωσε με επιτυχία την ημερίδα κλεισίματος των έργων του, με τίτλο «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ – Αποτελέσματα» στις 14 Δεκεμβρίου 2015. Η Ημερίδα, πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Elisoστην Ξάνθη και την παρακολούθησαν υπηρεσιακοί εκπρόσωποι αλλά και ιδιώτες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Δρ. Μάνος Κουτράκης και στην συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κ. Ζαγναφέρης.

Ο Φορέας Διαχείρισης (Φ.Δ.) Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας διοργάνωσε με επιτυχία την ημερίδα κλεισίματος των έργων του, με τίτλο «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ – Αποτελέσματα» στις 14 Δεκεμβρίου 2015. Η Ημερίδα, πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Elisoστην Ξάνθη και την παρακολούθησαν υπηρεσιακοί εκπρόσωποι αλλά και ιδιώτες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Δρ. Μάνος Κουτράκης και στην συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κ. Ζαγναφέρης.

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων που εκπονήθηκαν από τον Φ.Δ. και το συνολικό του έργο κατά την περίοδο 2010-2015, στο πλαίσιο της ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» – ΕΠΠΕΡΑΑ πράξης.  Την ημερίδα άνοιξε η Διευθύντρια κα Δέσποινα Μιχαηλίδου που παρουσίασε τα Προγράμματα του Φ.Δ. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν από την κα Ευτέρπη Πατετσίνη,Συντονίστρια των Προγραμμάτων Παρακολούθησηςκαι την κα Αναστασία Μιχαηλίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Παρακολούθησης  Λευκού Πελαργού, τα προγράμματα Επιστημονικής Παρακολούθησης Ειδών που εκπονήθηκαν από τον Φ.Δ. O κ. Αλέξανδρος Χαντζάραςπαρουσίασε τα αποτελέσματα του Προγράμματος Επόπτευσης-Φύλαξης και ο κ. Βασίλης Τερζής, Επόπτης-Ξεναγός του Φ.Δ. τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον κ. Ανδρέα Αθανασιάδη, Πρόεδρο Δ.Σ. του Φ.Δ. Δέλτα Έβρου που αναφέρθηκε στοσυνολικό έργο των Φ.Δ. και στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά την διαβούλευση του συστήματος διοίκησης των Προστατευόμενων Περιοχών. Η κα Αναστασία Δαλάκα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τις δράσεις όλων των Φ.Δ. και ποιοι ήταν οι στόχοι τους και ο κ. Σοφοκλής Λαρίσης από τη Διαχειριστική Αρχή Ε.Π.Π.Α.ΑΜ.Θ. τις δράσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου στο Π.Ε.Π. για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.Στην συνέχεια ακολούθησαν οι ανάδοχοι των Επιστημονικών Προγραμμάτων Παρακολούθησης στο Ε.Π.Α.ΜΑ.Θ. με τον κ.Διονύση Γιουλάτο, Αν. Καθηγητή ΑΠΘνα παρουσιάζει τα σημαντικότερα θηλαστικά, τον κ.Δημήτρη Μπούσμπουρα, Βιολόγο – Ερπετολόγο να μιλάει για τα αμφίβια και ταερπετά του Εθνικού Πάρκου,τον Δρ. ΑργύρηΣαπουνίδη για την ιχθυοπανίδα  και τον κ.ΜανώληΤσακούμη, Βιολόγο να παρουσιάζει τα ενδημικά είδη ψαριών. Ο κ. Δημήτρης Αβτζής, Εντεταλμένος Ερευνητής,παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή των ασπονδύλων στο Ε.Π.Α.ΜΑ.Θ. καιη κα Τάνια Τσώλη, Βιολόγος τους θαλάσσιους τύπους οικοτόπων.Την ημερίδα έκλεισε η κα Μαρία Παναγιωτοπούλου, Δασολόγος –Ορνιθολόγος που παρουσίασε τα αποτελέσματα του Προγράμματος Ορνιθοπανίδας, στο ΕΠΑΜΑΘ.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις -τοποθετήσεις από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. ΖαφείρηΜυστακίδη, τον κ. ΧρήστοΚιατίπη από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικού κ Χωροταξικού Σχεδιασμού καθώς και από τον κ. ΔημήτρηΤσιάνη από την Διεύθυνση Αλιείας Π.Ε. Ξάνθης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην εποικοδομητική συνεργασία με το Φ.Δ. και την διαπίστωση ότι αυτός ο τρόπος διαχείρισης θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί κατά την επόμενη περίοδο.

Στη συνέχεια,ο Πρόεδρος Δ.Σ. Δρ. Μάνος Κουτράκης ευχαρίστησε ονομαστικά όλα τα μέλη Δ.Σ. που συνέβαλλαν στο έργο του Φ.Δ., με την εθελοντική τους συμμετοχή στις συνελεύσεις των Δ.Σ. και όλο το προσωπικό του ΦΔ για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν τα τελευταία χρόνια για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Στη συνέχεια μέλη του Δ.Σ.και της Επιστημονικής Επιτροπής του Φ.Δ. (κ.κ. Δημήτρης Χαϊτίδης, Σοφοκλής Λαρίσης, Γκαιτατζής Γεώργιος) απένειμαν ευχαριστήριες αναμνηστικές πλακέτες σε εκπροσώπους της «Δράσης για την Άγρια Ζωή», του ΚΤΕΛ Ξάνθης, των ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης και Καβάλας,των Αλιευτικών Συνεταιρισμών Βιστωνίδας και Κεραμωτής καθώς και στους κ.κ. Εύα Στετς, Ηλία Μιχαηλίδη, StefanDonth, Κωνσταντίνο Πύρναρη, Μαρία Σιανίδου για την εθελοντική συμβολή τους στην διατήρηση και προστασία της φύσης του Εθνικού Πάρκου Α.ΜΑ.Θ.και την αρωγή τους στο έργο του Φ.Δ.

Τέλος, οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά αλιεύματα από τις Λιμνοθάλασσες του Εθνικού Πάρκου συνοδευόμενα από εξαιρετικό οίνο. Τα προϊόντα ήταν ευγενική χορηγία τοπικών παραγωγών. Τα αλιεύματα τα προσέφεραν ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστωνίδας και Βιστωνικού Κόλπου «Άγιος Νικόλαος» και ο Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Κεραμωτής, ενώ το κρασί προσέφερε το «Κτήμα Βουρβουκέλη».

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή, συμβάλλοντας στην επιτυχία της Ημερίδας.

 

Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΠΕΡΑΑ μέσω του ΕΤΠΑ.

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button