100 χρόνια ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ

Με την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια ζωγραφισμένες στα πρόσωπά τους για τα 100 χρόνια ζωής των ιδεών του Προσκοπισμού τα στελέχη του Περιφερειακού ΣΕΠ Ξάνθης παραχώρησαν προχθές συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης στο ξενοδοχείο ΞΑΝΘΙΠΠΕΙΟ για την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων που ετοίμασαν στα πλαίσια της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων του Προσκοπισμού στην Ελλάδα.

Με την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια ζωγραφισμένες στα πρόσωπά τους για τα 100 χρόνια  ζωής των ιδεών του Προσκοπισμού τα στελέχη του Περιφερειακού ΣΕΠ Ξάνθης παραχώρησαν προχθές  συνέντευξη τύπου  στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης στο ξενοδοχείο ΞΑΝΘΙΠΠΕΙΟ για την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων που ετοίμασαν στα πλαίσια της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων του Προσκοπισμού στην Ελλάδα.


Ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Νασσόπουλος, παλαισιωμένος από τα υπόλοιπα στελέχη της Ξάνθης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τους δημοσιογράφους, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ΠΡΟΣΚΟΠΙΙΣΜΟΥ., που ξεκινά το 1910, όταν ο ιδρυτής και εμψυχωτής Αθανάσιος Λευκαδίτης μεταφέρει στην Ελλάδα την Προσκοπική ιδέα με την υποστήριξη σημαντικών και επιφανών προσωπικοτήτων της εποχής και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μια πορεία ανοδική.


Για περισσότερα από εκατό χρόνια η Προσκοπική Κίνηση έχει συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου μέσα από την προσωπική δέσμευση των εκατομμύριών γυναικών και ανδρών που ζουν σύμφωνα με την Προσκοπική Υπόσχεση που έχουν δώσει.


Όπως δήλωσε ο Περιφερειακός Έφορος των προσκόπων της Ξάνθης, Χαράλαμπος Νασσόπουλος ο Προσκοπισμός είναι μια εκπαιδευτική κίνηση, ανοικτή σε όλους, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Στηρίζεται σε ένα σύστημα αξιών που ενθαρρύνει τη συνδυασμένη ανάπτυξη της αυτονομίας και της ευθύνης του ατόμου εντός ενός ξεκάθαρου ηθικού και πνευματικού πλαισίου.


Με στόχο να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις οι πρόσκοποι ασχολούνται με μια ευρεία γκάμα ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες στις οποίες ζουν , συνεργαζόμενοι με τους φορείς και αρχές.


Μέσα από το παιχνίδι και την αναψυχή και μέσα από τη δια βίου εκπαίδευση ο Προσκοπισμός επιτυγχάνει το σκοπό του, να βοηθήσει δηλαδή τους νέους να αναπτυχθούν σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά.   


 Ο Προσκοπισµός προτείνει δραστηριότητες στο σχεδιασµό των οποίων      συµµετέχουν ενεργά οι ίδιοι οι νέοι.


Μέσα από τον Προσκοπισµό, οι νέοι µαθαίνουν να ζουν και να εργάζονται µαζί. Εκπαιδεύονται στη λήψη αποφάσεων, στην ανάληψη ευθυνών, στην     ανάπτυξη των συνεργασιών και στην ηγεσία .


Η Προσκοπική Κίνηση είναι ανεξάρτητη και διοικείται βάσει δικών της δηµοκρατικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων.


Παρ’  όλο που πρεσβεύει την ενασχόληση µε τα κοινά και την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, ο Προσκοπισµός είναι µια µη κοµµατική κίνηση, που δεν ταυτίζεται µε κανένα πολιτικό κόµµα, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Χαράλαμπος Νασόπουλος.


Ενώ αναφερόμενος στην ιστορία του Προσκοπισμού της Ξάνθης, σημείωσε ότι η Ξάνθη γνώρισε τους πρώτους Προσκόπους το έτος 1920, ευθύς μετά την παλιννόστηση των Ξανθίων όταν οι Ελληνικές Αρχές, έπειτα από έντονο διπλωματικό αγώνα, ανέλαβαν τη διοίκηση των υπηρεσιών στη Θράκη.


Το έτος 1923 μετά την Μικρασιατική καταστροφή και τη θυσία ζωής των Προσκόπων του Αϊδινίου και Σωκίων, πολλά προσφυγόπουλα από την Ιωνία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη, των οποίων οι οικογένειες είχαν εγκατασταθεί στην Ξάνθη, βρήκαν εδώ, στην καινούργια τους πατρίδα, αδελφούς Προσκόπους και εντάχθηκαν στη Μεγάλη Προσκοπική οικογένεια.


Ο ιστορικός του Προσκοπισμού Ησαΐας  Ησαΐας  στο βιβλίο του αναφέρει ότι « οι Πρόσκοποι Σουφλίου, Κάραγατς, Διδυμοτείχου, Δεδέαγατς (Αλαξανδρούπολη), Γκιουμουλτσίνης (Κομοτηνής) και Ξάνθης φάνηκαν αντάξιοι του ονόματος τους, βοηθήσαντες πολύ κατά την προέλασιν του στρατού μας».


Ο ίδιος αναφέρει ότι το 1920 έγινε η αναγνώριση Τοπικών Συνδέσμων στη Θράκη, στην Ξάνθη ο 46ος Τ.Π.Σ. που αποτελούνταν από τους Γ. Μουτεβελήν, Χριστ. Μπρωκούμη, Χ.Χελμή και Ραφαήλ Σεχμαν.


Τότε η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Θράκης είχε έδρα την Αλεξανδρούπολη και η Ξάνθη υπάγονταν στην Τοπική Εφορεία Κομοτηνής.  Από διηγήσεις παλαιότερων Προσκόπων, τα ολίγα γραπτά στοιχεία και κυρίως από φωτογραφίες της εποχής εκείνης θα καταβληθεί προσπάθεια να επανέλθουν στη στιγμιότυπα Προσκοπικής ζωής και δράσης και να πληροφορηθούν οι νεώτεροι την ιστορία του Προσκοπισμού της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα.


Στα πρώτα εκείνα χρόνια ο Προσκοπισμός της Ξάνθης ευτύχισε να έχει ιδρυτή και ιθύνοντα νου, τον γιατρό Νικόλαο Γκιώνη, μια μεγάλη Προσκοπική φυσιογνωμία, και εξαίρετους Βαθμοφόρους.  Όλοι μαζί με την συμπαράσταση του Τοπικού Συνδέσμου, που είχε συσταθεί, συνεργάσθηκαν  και επέτυχαν σπουδαία αποτελέσματα στον τομέα της διαδόσεως της Προσκοπικής ιδέας.


Από το 1974 μέχρι σήμερα


Στο μεταξύ στη σύγχρονη ιστορία και συγκεκριμένα από τη μεταπολίτευση και μετά τα ηνία της Προσκοπικής κίνησης ως Πρεφερειακοί Έφοροι ανέλαβαν εξέχοντες βαθμοφόροι όπως ο αείμνηστος Βύρων Βαρσάμης, ο Επαμεινώνδας Τσότσος, ο Ηλίας Μιχαηλίδης και σήμερα ο Χαραλαμπος Νασσόπουλος με την βοήθεια σημαντικών ανθρώπων στα επιτελεία τους. Η Ξάνθη είχε την τιμή  να εκλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος στην Αθήνα  ο Βύρων Βαρσάμης στο πρώτο εκλεγμένο Δ.Σ. και ο Ηλίας Μιχαηλίδης από το 2006 έως σήμερα.


Την δεκαετία το 80 ο Προσκοπισμός στην Ξάνθη με στυλοβάτες τους Αρχηγούς των τριών Συστημάτων Σταμάτη Μπαμπάτσο, Παναγίωτη Βασιλειάδη και Ιπποκράτη Γαλάτη συνεχίζει το Προσκοπικό παιχνίδι με δράσεις κοινωνικής προσφοράς, φιλοξενία Προσκόπων από αδελφοποιημένες πόλεις με το Δήμο Ξάνθης, δεντροφυτεύσεις, εράνους και μεγάλες προσκοπικές εκδηλώσεις και συνέδρια που διοργανώνονται στην Ξάνθη για τους Προσκόπους και τα ενήλικα στελέχη της Βορείου Ελλάδος. 


Πλούσιες οι δραστηριότητες των Προσκόπων της Ξάνθης


Από τη δεκαετία του 90 έως σήμερα τα Συστήματα αλλάζουν ιδρύεται το Σύστημα Ναυτοπροσκόπων στα Άβδηρα το οποίο όμως δεν μπόρεσε να κρατηθεί ανοικτό και το 4ο Αεροπροσκόπων στην πόλη της Ξάνθη.


 Η Ξάνθη πλέον αρχίζει να ακούγεται στο Πανελλήνιο διοργανώνει: την πρωτοχρονία του 1992 τον «Πυρσό της Ευρώπης» και το καλοκαίρι το Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών, το 1993 την Πανελλήνια δράση Ανιχνευτών «Ξεχασμένα Μονοπάτια» στο Νέστο, είναι πάντοτε παρόν και συμμετέχει σε όλες τις πανελλήνιες δράσεις με μεγάλο αριθμό συμμετοχής όπως το 1994 στη «ΦΙΛΙΑ» στον Παρνασσό και το 1998 στο 3ο Εθνικό Τζάμπορη στην Πιερία ενώ το 1995 φιλοξενεί Προσκόπους από το δοκιμαζόμενο λαό της Σερβίας.


Το 2000 διοργανώνεται η Πανελλήνια Σχολή Εκπαίδευσης Δ.Δ. στην πόλη της Ξάνθης, το 2001  οι Πρόσκοποι με μια μεγάλη εκδήλωση ανάμεσα στις δύο πλατείες υποδέχονται το Ευρώ και συγκεντρώνουν ένα μεγάλο ποσό για αγαθοεργίες, ενώ τον Μάιο διοργανώνεται το Πανελλήνια Συνέδριο Παλαιών Προσκόπων, το 2002 πραγματοποιείται η Πανελλήνια Δοκιμασία Προσκόπων Έθνους στην Σταυρούπολη και την Ξάνθη με τη συμμετοχή 700 Ανιχνευτών.


Το 2004 πραγματοποιείται η Πανελλήνια Συνάντηση Πτυχιούχων Δ.Δ. με συμμετοχή Κυπρίων και μελών από την ομογένεια της Αμερικής και της Αυστραλίας και παράλληλα πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Προσκοπικού Κέντρου «ΓΕΡΑΚΑΣ» από τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Γεώργιο Παυλίδη, το 2005 συμμετέχει και ηγείται της μεγαλύτερης ομάδας στο 8ο Πανελλήνιο Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών στο Αίγιο και τέλος το 2006 διοργανώνει την δεύτερη Πανελλήνια δράση Ανιχνευτών «ΕΛΠΙΔΑ» στη Σταυρούπολη με τη συμμετοχή 1100 ατόμων.


Η Καλύτερη  Περιφερειακή ΣΕΠ της τελευταίας δεκαετίας αυτή της Ξάνθης


Για τον Προσκοπισμό της Ξάνθης συνεχίζεται μια περίοδος με έντονη συμμετοχή στα κοινά της πόλης μας και του Νομού μας.  Η διοργάνωση  εκπαιδευτικών σχολών, συνεχής επίσκεψεις και φιλοξενία Προσκόπων από όλοι την Ελλάδα και η παρουσία Βαθμοφόρων σε Πανελλήνιες Συναντήσεις, Συνέδρια, Επιτροπές έργου, σε όλους του μεγάλους θεσμούς του Δήμου Ξάνθης αλλά και σε όλες τις κοινωνικές επιταγές του τόπου μας δίνουν αίγλη, αλλά και ώθηση στην ανάπτυξη του Προσκοπισμού τη Ξάνθης που παρουσιάζει τα τελευταία 4 χρόνια αύξηση 155% και κατατάσσει την Ξάνθη σε μια από τις πόλεις με την καλύτερη Προσκοπική δραστηριότητα Πανελλήνια.


 Σήµερα, την χρονιά της μεγάλης επέτειο του εορτασµού των πρώτων 100 χρόνων, ο Προσκοπισµός στην Ξάνθη συνεχίζει να προσφέρει στους νέους ανθρώπους ακόµη πιο δηµιουργικά, το κοινωνικό και παιδαγωγικό έργο του, προσανατολισμένος στις νέες απαιτήσεις της εποχής και κρατά αναμμένη και άσβεστη την Προσκοπική φλόγα.


Όλο το 2010 παρόντες οι Πρόσκοποι με εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια τους


Στο με έμβλημά τους το προσκοπικό σακίδιο για την επέτειο των εκατό χρόνων, οι Πρόσκοποι της Ξάνθης έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων  καθόλη της διάρκεια του χρόνου.


Μεταξύ αυτών είναι η επίσκεψή τοςυ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η συμμετοχή στις ΘΛΕ και τη μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση, αιμοδοσία, υιοθέτηση ενός Πάρκου του Δήμου Ξάνθης στα πλαίασια της Παγκόσμιας Ημέρας Πάρκων, που θα είναι το Μάιο, εκδρομές, έκδοση φωτογραφικού λευκώματος, δεντροφυτεύσεις,  αλλά και Συνέδριο Π.Ε. Προσκόπων Ξάνθης.


Όσο τέλος στο ερώτημα που τους ετέθη από την εφημερίδα μας για το πώς ανταπεξέρχονται οικονομικά, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ξάνθης, Χαράλαμπος Νασσόπουλος, σημείωσε από τις συνδρομές των μελών, από κάποιες ενοικιάσεις ακινήτων που έχει η Περιφερειακή Ένωση Ξάνθης.


«Είμαστε φειδωλοί στο να ζητάμε την οικονομική στήριξη των αρχών και φορέων του τόπου, γιατί θέλουμε να στηριζόμαστε στα δικά μας πόδια. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι η συνεργασία μας μαζί τους δεν είναι άριστη. Πάντως ή όποια βοήθεια είχαμε ήταν σε είδος και ποτέ σε χρήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.


 


                                                                                    Δέσποινα Γκούμα   


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button