Πολιτισμός

ΤΑ ΝΕΑ ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗ: «Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ»

ΕΚΔ. ΣΠΑΝΙΔΗΣ, 2023

Του Θανάση Μουσόπουλου

     Πριν από δέκα χρόνια  είχα την ευκαιρία να πρωτογνωρίσω τον γιατρό Κώστα Μπαρμπούτη στο Βιβλιοπωλείο του Μιχάλη Σπανίδη, που καθίσταται χώρος συνάντησης δημιουργών της ευρύτερης περιοχής. Μου εμπιστεύθηκε ανέκδοτες ποιητικές δημιουργίες του, που διαβάζοντάς τες διαπίστωσα τη μορφοπλαστική ικανότητα και την ποιητική του ευαισθησία. Το κύριο χαρακτηριστικό της ποίησής του είναι η αμεσότητα και η αναφορά στο κοινό βαλκανικό μας σπίτι. Στη συνέχεια, εκτός από την ποίησή του απόλαυσα και μια σειρά από πεζογραφήματά του.

  Ήδη έχει εκδώσει πολλά βιβλία με ποιήματα και πεζά.  Η γενική εντύπωσή μου είναι ότι είναι ένας σύγχρονος λογοτέχνης που μιλά για την εποχή μας.  Γιατί οι λογοτέχνες οφείλουν να μιλούν στην εποχή τους και να τους κατανοούν οι άνθρωποι της εποχής τους. Αυτό σημαίνει ότι οι δημιουργοί  εισπράττουν τα προβλήματα του καιρού τους, τα εκφράζουν, τα μετουσιώνουν σε τέχνη που, στη συνέχεια,  απολαμβάνουν οι  συνάνθρωποί τους.

  Το πρόσφατο βιβλίο του Κώστα Μπαρμπούτη «Η αρπαγή της Περσεφόνης και άλλα διηγήματα», σελ. 205, περιέχει τις ιστορίες:

  1. Η αρπαγή της Περσεφόνης
  2. Ο μικρός γέρο Γιάννης ή Βάνης
  3. Βράδια του καφενείου
  4. Ελένη
  5. Οι  καλτσοπλέχτρες
  6. Σπίτια και  ιστορίες
  7. Σαββατόβραδο  μ’ ένα αγαπημένο φάντασμα
  8. Τα φτωχά χρόνια της δεσποινίδας Κούλας, και
  9. Βέβηλη ιστορία.

Οι ιστορίες έχουν γραφεί τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια στην Ηράκλεια, στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη. Αναφέρονται σε πρόσωπα  βασανισμένα που παλεύουν  να φτιάξουν τη ζωή τους. Παρακολουθούμε στιγμές χαράς και χαλάρωσης, σαν διάλειμμα της καθημερινότητάς τους. Στο οπισθόφυλλο της έκδοσης διαβάζουμε για την πρώτη, μεγαλύτερη σε έκταση ιστορία (σελ. 5-91):

«Η ιστορία αυτή έχει σαν πρότυπο ένα πραγματικό περιστατικό που ξετυλίχθηκε πριν από ογδόντα περίπου χρόνια σε μια πόλη της Μακεδονίας, στα σκοτεινά χρόνια της βουλγάρικης κατοχής. Ήταν την περίοδο που οι Βούλγαροι είχαν κατέβει μετά από συνεννόηση με τον Χίτλερ και κατέλαβαν, σχεδόν χωρίς πόλεμο, την Ανατολική Μακεδονία και το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Θράκης.

Ήταν προαιώνιο όνειρο για τους βόρειους γείτονες να ενσωματώσουν στο βουλγάρικο κράτος τα μέρη αυτά και ν αποκτήσουν έξοδο στην λευκή θάλασσα, όπως ονόμαζαν το Αιγαίο για να το διακρίνουν από την Μαύρη θάλασσα, που ήταν η δική τους θάλασσα, τουλάχιστον ένα μέρος της που έβρεχε τα ανατολικά τους σύνορα.

Φυσικά δεν ήταν δυνατόν η κάθοδός τους αυτή να θεωρηθεί φιλική επίσκεψη. Ήταν εχθροί και κατακτητές.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών κάθε φορά που προέβαλαν αντίσταση ή άρνηση να υποταχθούν, αντιμετωπίζονταν με μέτρα σκληρά, υπήρξαν μαζικές εκδηλώσεις αντίστασης αλλά και μαζικές δολοφονίες».

*

Ο Κώστας Αθ. Μπαρμπούτης γεννήθηκε το 1940 στην Ηράκλεια Σερρών. Από νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην Σόφια, όπου ήδη ζούσε ο πατέρας του, λόγω πολιτικών φρονημάτων. Εκεί σπούδασε την ιατρική επιστήμη, επιλέγοντας την νεφρολογία, την οποία άσκησε για αρκετά χρόνια στην γείτονα χώρα, πριν επιστρέψει το 1977 στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη, όπου ζει μέχρι σήμερα. Συνταξιοδοτήθηκε πριν λίγα χρόνια ως διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Σερρών, ένα επάγγελμα που αγάπησε ιδιαίτερα, προσφέροντας σε πολύ κόσμο και για το οποίο έχει συγγράψει πολλές επιστημονικές εργασίες.

Ποίηση – Μαύρη ποίηση (2015), Σπανίδης – Σφραγισμένα βιώματα (2016), Οδός Πανός – Ποιητικά ημερολόγια του νου και της καρδιάς (2016), Οδός Πανός – Ο πικρός κύκλος του Αφγανιστάν (2016), Οδός Πανός – Μικρό ορατόριο για μια φτωχή Πετρούλα (2016), Οδός Πανός – Κόκκινοι στίχοι (2016), Οδός Πανός – Αδέσποτοι στίχοι (2016), Οδός Πανός – Πάθη κυπριακά 1955/1977 (2018), Σπανίδης – Ποιητική κυκλοθυμία (2015-2020) (2022), Οδός Πανός – Μυθιστορήματα – Άνθρωποι στους δρόμους (2019), Σπανίδης – Τα ημερολόγια ενός διανοούμενου ζητιάνου (2020), Σπανίδης – Τα δυο φεγγάρια του κτήματος Καρατζά (2021), Οδός Πανός – Όταν τελειώνει η χαρά (2021), Σπανίδης – Η Ζωή και οι Έρωτες του βαφέα Φώτη (2022), Οδός Πανός – Τον Σεπτέμβρη του 2022 στη «Σύγχρονη Εποχή» εκδόθηκε το πολυσέλιδο μυθιστόρημά του «Γυρισμός (Δίχως χαρά)». – Παραμύθια – Διδακτικά παραμύθια (2018), Σπανίδης – Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία – Πορτραίτα και παλιές εικόνες (2018), Σπανίδης – Μεταφράσεις – Συλλογικό έργο, Μικρή ανθολογία Βουλγαρικής ποίησης (2016), Οδός Πανός – Συλλογικό έργο, Ανθολογία βουλγαρικής ποίησης (2019), Οδός Πανός

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button