Αποκαλυπτική συνέντευξη του Λάκη Σαρχόση

Πολλές φορές πίσω από κάθε όμορφη ιστορία η ακόμη και μια άσχημη στιγμή πέρα από αυτούς που φαίνονται και παίρνουν όλοι την προβολή υπάρχουν και οι «αφανείς ήρωες». Έτσι και στην ιστορία που ξεκίνησε σαν ένα αστείο και μετετράπη σε μια ιστορία αγάπης, μίσους και πολλών συγκινήσεων, μια ιστορία που συμπληρώνει 24χρόνια. Την ιστορία του Χρήστου Πανόπουλου και της ομάδα της Ξάνθης.

Πολλές φορές πίσω από κάθε όμορφη ιστορία η ακόμη και μια άσχημη στιγμή πέρα από αυτούς που φαίνονται και παίρνουν όλοι την προβολή υπάρχουν και οι «αφανείς ήρωες». Έτσι και στην ιστορία που ξεκίνησε σαν ένα αστείο και μετετράπη σε μια ιστορία αγάπης, μίσους και πολλών συγκινήσεων, μια ιστορία που συμπληρώνει 24χρόνια. Την ιστορία του Χρήστου Πανόπουλου και της ομάδα της Ξάνθης.

Έτσι λοιπόν και εμείς με αφορμή την ιστορική συγκυρία της πρώτης συμμετοχής της Skoda όπως έχει μετονομαστεί η Ξάνθη από το 1991 αναζητήσαμε τον άνθρωπο που έφερε τον Πανόπουλο στην Ξάνθη, τον «ευεργέτη» όπως τον αποκαλεί Πανόπουλο ακόμη και σήμερα.

Ο Βασίλης η αλλιώς Λάκης όπως τον αποκαλούν οι φίλοι Σαρχόσης μπορεί να μην ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στην Skoda και να μην είναι στο Δ.Σ. της ομάδας αλλά ποτέ δεν έπαψε να είναι κοντά στην αγαπημένη του ομάδα. Σήμερα απολαμβάνει την ήσυχη ζωή του με τα ζώα του τους αγαπημένους του ανθρώπους και θαυμάζοντας τους επιτυχημένους επιχειρηματικά γιούς του.

Η συζήτηση μας με τον κ. Λάκη δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από το μακρινό 1990 και την ημέρα που έπεισε τον Πανόπουλο να ασχοληθεί με την Ξάνθη.

Όπως μας εξομολογήται εκείνη την εποχή ο Πανόπουλος ήθελε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, διεθνής πολίστας με την Γλυφάδα γαρ, η αρχική σκέψη του ιδιοκτήτη της ΒΙΑΜΑΡ ήταν να πάρει το μπάσκετ του Εθνικού, «όμως μια μέρα που ήμασταν μαζί για κυνήγι στον Έβρο του πρότεινα να πάρει το ποδόσφαιρο της Ξάνθης, έστω και αν χρειάστηκε να του πω ένα μικρό ψεματάκι(γέλια). Βλέπεις τότε του είπα πάρε την Ξάνθη που είναι καθαρή και δεν χρωστά πουθενά, όμως η αλήθεια είναι ότι η ομάδα είχε πολλά χρέη, φαντάσου δεν είχε τα λεφτά για να πάει να παίξει στην Κρήτη με τον ΟΦΗ» μας λέει αρχικά για να συνεχίσει « Δεν χρειάστηκε πολύ για να τον πείσω, είχαμε αμοιβαία εμπιστοσύνη και εκτίμηση ο ένας για τον άλλο, άλλωστε γνωριζόμαστε από το 1979. Μετά την κουβέντα μας και το αρχικό οκ επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΑΟΞ τον Θόδωρο Κοκκάλα και του είπα να πάνε στο Ηράκλειο και θα τους τα καλύψω εγώ. Μόλις ήρθαν σε επαφή οι δύο πλευρές και παρότι ο Χρήστος διαπίστωσε ότι η ομάδα είχε χρέη και μάλιστα αρκετά, κοντά στα 70εκατομύρια δραχμές ήταν μόνο το αρχικό κεφάλαιο, και μερικά αμάξια Skoda που δόθηκαν για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του χρέους της ομάδας σε Ξανθιώτες γνωστούς επιχειρηματίες που δάνειζαν στην ομάδα για να κρατιέται ζωντανή. Ο Πανόπουλος έδωσε πολλά λεφτά πάρα πολλά λεφτά, για αυτό και όποιος με ρωτάει ακόμη και σήμερα δεν παύω να τον θεωρώ μέγα ευεργέτη της πόλης.

Από την ημέρα που ανέλαβε αυτός άλλαξαν πολλά στην ομάδα και στην πόλη, πλέον η Ξάνθη είχε γίνει πόλος έλξης τόσο για ποδοσφαιριστές που ήξεραν ότι θα πάρουν τα λεφτά στην ώρα τους όσο δυστυχώς και από πολλούς τυχοδιώκτες που έψαχναν να βρουν τρόπους να φάνε λεφτά, αλλά έμπλεξαν με λάθος άνθρωπο.» μας είπε στην συνέχεια προτού αρχίσει να φέρνει αναμνήσεις από το παρελθόν, από τότε που ήταν πρόεδρος στην Θράκη Συδινής, της αγαπημένης ομάδας και του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «διαμάντι» τονίζοντας πως είναι πολύ καλός του φίλος και πως είναι από τους ανθρώπους που προσέφεραν πολλά στον τοπικό ποδόσφαιρο και στην ομάδα όπως και ο επίσης καλός του φίλος και νυν πρόεδρος της ομάδας Άρης Πιαλόγλου.

Σημαντικό ρόλο στην ευημερία της ομάδας ειδικά στα πρώτα χρόνια μας τονίζει ο κ. Σαρχόσης αποτέλεσε ο κουμπάρος του Χρήστου Πανόπουλου Λάμπρος Γεωργούλας, « άνθρωπος με τρομερό επιχειρηματικό μυαλό και εξαιρετικός στους αριθμούς», στην συνέχεια η κουβέντα μας πήγε στο 2002 και την απόφαση του να αποχωρήσει από την ομάδα « Καλή ερώτηση» μονολόγησε αρχικά για να συνεχίσει « Προτίμησα να φύγω πριν με φύγουν, ήμουν πολλά χρόνια στην ομάδα, ήμουν και πριν τον Χρήστο εκεί, είχα δει πολλά είχα ζήσει αρκετά, λόγω της ομάδας είχα παραμελήσει τις δουλειές μου την οικογένεια μου, δεν έζησα καθόλου τα παιδιά μου μικρά γιατί πάντα έτρεχα και έδινα την ζωή μου για την ομάδα και τον Πανόπουλο, και δεν το μετανιώνω.

Δεν μετανιώνω στιγμή για ότι έζησα για ότι έκανα για την ομάδα και τον αγαπημένο μου φίλο.

Έτσι αποφάσισα να κάνω στην άκρη να μπουν νέοι άνθρωποι στην ομάδα, άλλωστε ο Χρήστος όσο κι αν τον έχουν μερικοί για κάναν αδαή ξέρει πολλά κιλά μπάλα.» 

Όσον αφορά τον χαρακτήρα του ιδιοκτήτη της Skoda Ξάνθη και της ΒΙΑΜΑΡ ο κ. Σαρχόσης ανέφερε «Μιλάμε για έναν άνθρωπο με σπουδαία προσωπικότητα, τρομερό επιχειρηματικό μυαλό που βγάζει συνεχώς ιδέες.

Είναι από τους μακροβιότερους στο ποδόσφαιρο και από τους πλέον επιτυχημένους, για μένα ο Πανόπουλος συγκαταλέγεται μαζί με τους αείμνηστους Νταϊφά του Ολυμπιακού και Παντελάκη του ΠΑΟΚ στους κορυφαίους παράγοντες που έχουν περάσει από τον χώρο».

Για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο έχει να λέει τα… χειρότερα, ενώ καταρρίπτει και έναν μύθο «Λεφτά από το ποδόσφαιρο δεν έχει βγάλει κανείς άστους να λένε, δεν γίνεται να βγάλεις λεφτά, πάντα θα δίνεις περισσότερα από αυτά που βγάζεις, και μιλώ φυσικά για τους ιδιοκτήτες και τους επιχειρηματίες που βάζουν τα λεφτά και όχι τους παρατρεχάμενους. Δεν υπάρχει κερδοφόρα επιχείρηση στο ποδόσφαιρο πλέον, εδώ βλέπεις ακόμη και ομάδα με πολύ λαό να έχουν μεγάλες ζημίες, πόσο μάλλον μια ομάδα όπως η Ξάνθη μας , που είναι σε μια φτωχή περιοχή με μεγάλη ανεργία και διαχρονικά λίγα χρήματα στον κόσμο της.

Ο Ξανθιώτης εγώ τον καταλαβαίνω που δεν πάει γήπεδο είναι δύσκολα τα πράγματα, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία, γιατί θεωρώ πως αυτή η ομάδα και αυτός ο άνθρωπος αξίζει την στήριξη και την συμπαράσταση όλων».

Πάντως σε ερώτηση μας για το αν θα συμβούλευε κάποιον να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, και ποια θα ήταν η συμβουλή του, μας αποστόμωσε λέγοντας « Η συμβουλή μου θα ήταν μακριά από το ποδόσφαιρο, καλύτερα δώστα στους φτωχούς, εκεί θα πιάσουν τόπο, πεταμένα λεφτά είναι το ποδόσφαιρο μας δυστυχώς, λυπάμαι που το λέων αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.»

Κλείνοντας την όμορφη κουβέντα μας, που δεν αποτυπώνεται, όπως και πολλές ατάκες του κ. Λάκη που ήταν χείμαρρος, τον ρωτήσαμε αν θα πάει στον τελικό, με την απάντηση να έρχεται χωρίς δισταγμό και με βροντερή φωνή «ΦΥΣΙΚΑ, είναι ένα όνειρο όλων αυτός ο τελικός, εγώ είμαι στην ομάδα από μικρό παιδί μεγάλωσα με αυτή, την βοήθησαν να μεγαλώσει, και θα χάσω την μεγαλύτερη της στιγμή.

Θα είμαι εκεί μαζί με όλη μου την οικογένεια, θα έρθει και ο γιός μου που είναι στην Αθήνα όλοι στο πλευρό της αγαπημένης μας ομάδας, όπως ελπίζω να κάνει και όλος ο κόσμος της Ξάνθης, να κατέβει στο ΟΑΚΑ και όλοι μαζί να συγκινηθούμε και νιώσουμε υπερηφάνεια για την ομάδα του τόπου μας, την μικρή μας Ξάνθη που στο ΟΑΚΑ θα μεγαλώσει για τα καλά.

Δεν θα είναι εύκολο απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως ο Ολυμπιακός αλλά κανένας άθλος δεν είναι εύκολος»

Όλες οι ιστορίες και τα παραμύθια έχουν πάντα ένα χαρμόσυνο τέλος, έτσι ελπίζουμε το βράδυ της 23 Μαΐου η «σταχτοπούτα» σε τελικούς Skoda Ξάνθη θα έχει την ευκαιρία να γράψει το δικό της Happy End, να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, και να φέρει την πρώτη κούπα στην Θράκη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button