Μεγάλο Συνέδριο- Μικρή Προσέλευση .Υπάρχουν Ευθύνες – Προβληματισμοί

Πραγματοποιήθηκε,στις 28 και 29 Νοε.14, στο Μέγαρο Μουσικής στην Κομοτηνή, το παραπάνω συνέδριοπου διοργανώθηκε από τo υπερκομματικό Πολιτιστικό Σωματείο ‘’ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ’’, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Το συνέδριο, που το παρακολούθησε ο γράφων, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Νοε με επίσκεψη των εισηγητών στα Πομακοχώρια της Ξάνθης.

 

Πραγματοποιήθηκε,στις 28 και 29 Νοε.14, στο Μέγαρο Μουσικής στην Κομοτηνή, το παραπάνω συνέδριοπου διοργανώθηκε από τo υπερκομματικό Πολιτιστικό Σωματείο ‘’ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ’’, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Το συνέδριο, που το παρακολούθησε ο γράφων, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Νοε με επίσκεψη των εισηγητών στα Πομακοχώρια της Ξάνθης.

 

Οι εισηγητές του Συνεδρίου στην πλειονότητά τους ήρθαν ειδικά για το σκοπό αυτό από την Αθήνα, ήταν Ακαδημαϊκοί, διαπρεπείς επιστήμονες,   επώνυμοι άνθρωποι του Πνεύματος και της διανόησης της Πατρίδας μας, Διπλωμάτες ε.τ, όπως και Επίτιμοι Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ, καθώς και Καθηγητές του ΔΠΘ και άλλοι εξειδικευμένοι γνώστες ειδικών θεμάτων από τη Θράκη .

 

Συγκεκριμένα και με τη σειρά στο πρόγραμμα μίλησαν  :

Α. Κουνάδης: Ομότιμος. Καθηγητής – Ακαδημαϊκός . Εισαγωγική Ομιλία: «Ιστορικό και σκοπός της εκδηλώσεως».

Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου : Ομ. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας  Παν/μίου Πελοποννήσου. «Ἡ Θράκη στον Αρχαίο Κόσμο: ιστορία, γλώσσα, πολιτισμός».

K. Χολέβας :Δημοσιογράφος. «Ἡ Ορθόδοξη Εκκλησία καὶ ἡ διαχρονική συνέχεια της γλώσσας μας».

Ε. Μικρογιαννάκης :Ομ. Καθηγητής – πρ. Κοσμήτωρ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ: »: « Ἡ Ιστορία υφαίνεται με ΟΧΙ».

 Χρ. Γιανναράς  :Ομ. Καθηγητής φιλοσοφίας Παντείου : «Ἡ γλώσσα, το ενδιαίτημα της ύπαρξης μας».

Γ. Δ. Πουκαμισάς :Πρέσβης ε.τ.: : «Ἡ Θράκη των μεγάλων οριζόντων: αρχέγονη ελληνική πατρίδα»

Ν. Κόκκας : Εκπαιδευτικός Β/βάθμιας Εκπαίδευσης: «Ὁ ρόλος των μητρικών γλωσσών της μειονότητας στη διαμόρφωση της ἐθνοτικῆς ταυτότητας των μουσουλμάνων της Θράκης».

Δημ. Σκαρβέλης : Ακαδημαϊκός, Στρατηγός, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Ἡ ἔννοια τῆς ασφάλειας σήμερα».

Φραγκ. Φράγκος :Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας.:« Ἡ ιδιοφυής στρατηγική τοῦ Μ. Αλεξάνδρου».

Σαρ. Καργάκος :Ιστορικός –Συγγραφέας. «Γλώσσα και εθνική άμυνα»

Π. Νεάρχου, Πρέσβης ἐ.τ.: «Ἡ Θράκη ἀπὸ τὴν μυθολογία, την Αργοναυτική εκστρατεία και τον Όμηρο στους ιστορικούς χρόνους».

Μαν. Βαρβούνης, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ: «Λαϊκός πολιτισμός καὶ καθημερινότητα στη Θράκη (19ος – 20ὸς αἰ.)»

Θεόφ. Μαλκίδης, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: «“Θὰ σε στείλω στον Έβρο”. Ἡ μεταπολεμική πολιτιστική παράδοση της Θράκης».

Κων. Καραΐσκος, Εκπαιδευτικός: «Μειονοτική εκπαίδευση ἢ εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων;».

Σ. Καραχότζα, Δημοσιογράφος: «Μουσουλμανική μειονότητα, γλώσσα – εκπαίδευση και εκτουρκισμός».

Ἀρ. Τόλια, Ὁμ. Καθηγήτρια Ελληνικής φιλολογίας Παν/μίου Πελοποννήσου: «Γλώσσα και εθνική συνείδηση».

 

Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν με  τοποθετήσεις,από τους κκ. Βασίλη Φίλια, καθηγητή και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, του Ακαδημαϊκού και πρώην Καθηγητή  του Ε.Μ.Π. Αντώνη Κουνάδη, του Γ. Παναγιωτόπουλου προέδρου του Στ.Ε, που συνεχίστηκαν με τις αναγνώσεις των μηνυμάτων του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας, των Ευρωβουλευτών κκ. Μανώλη Γλέζου, Λιάνας Κανέλη  και των Αντιπροέδρων της ΕΓΚ κκ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και Στρατηγού ε.α Δ. Αλευρομάγειρου. Επακολούθησαν οι  χαιρετισμοίτου Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ Αθ. Καραμπίνη, της Χρ. Λαναρά, προέδρου του Ομίλου Αρχαιοφίλων «Αθήνη», καθώς και από τους  εκπροσώπους του Περιφερειάρχη ΑΜΑ-Θ και του Δημάρχου Κομοτηνής.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμων, που τόνισε την ανάγκη να στηρίξουν όλοι την ελληνική γλώσσα, «να τη μάθουμε στα παιδιά μας ανόθευτη, όπως την παραλάβαμε. Η ελληνική γλώσσα παγκοσμίως έχει το σεβασμό που απαιτείται, ενώ δυστυχώς μέσα στην πατρίδα μας και στην χώρα μας πολλές φορές αυτή απαξιώνεται». Στη συνέχεια ανάλογο χαιρετισμό αναφορικά με τη γλώσσα απεύθυνε ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κκ. Μέτσο Τζεμαλή.

 Η κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου, έγινε από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ Γεώργιο Ορφανό, οποίος και παρακολούθησε τις εργασίες της πρώτης θεματικής ενότητας, όπως έπραξαν και οι Βουλευτές κκ. Αναστάσιος Νεράντζης (ΝΔ), Πρόεδρος της επιτροπής ‘’Θεσμών και Διαφάνειας’’ της Βουλής, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης , Βουλευτής Ροδόπης (ΝΔ) και ο Βουλευτής Έβρου κ. Μαρίνος Ουζουνίδης (ΑΝΕΛ).

 

Επιγραμματικά και επιλεκτικά,χάριν οικονομίας χώρου,  καταγράφουμε μόνο τα κυριότερα σημεία που  αφορούν κυρίως στη γλώσσα, στα οποία  εστίασαν ή τόνισαν οι συντονιστές και εισηγητές . Αυτά κατά ομιλητή/εισηγητή  ήταν :

Του  κ.  Βασ. Φίλια,  ομότιμου  Καθηγητή, πρώην Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρου Ε.Γ.Κ, που εξήγησε τους λόγους που επελέγη η Κομοτηνή για το Συνέδριο, που τόνισε ότι : « η Γλώσσα είναι υπόθεση όλων μας , αφού είναι η συνεκτική ύλη που κρατά τον λαό όρθιο»,ενώ ανέφερε και το χαρακτηριστικό απόσπασμα θεωρίας του ΛΕΝΙΝ : « Αν θέλεις να καταστρέψεις ένα λαό, τότε να καταστρέψεις τη γλώσσα του », καθώς  και ότι « είναι  αναγκαίο να υποστηριχτούν οι Μειονοτικές γλώσσες στη ΘΡΑΚΗ,σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης, για να αποστερήσομε τους ‘’επιστήμονες ‘’ τύπου Νταβούτογλου».

Του κ. Γ. Παναγιωτόπουλου,που εστίασε στο ρόλο και τη συμβολή του ΔΠΘ, στην ανάπτυξη της  Θράκης.

Της κ. Γεωργίας Ξανθάκη – Καραμάνου,αντιπρόεδρου ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς και πρόεδρου της εταιρείας φιλολόγων και ομότιμης καθηγήτριας του  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα « Η Θράκη στον Αρχαίο Κόσμο: ιστορία, γλώσσα, πολιτισμός», που τόνισε την ανάγκη προβολής της Θράκης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διέρχεται η χώρα, να προβάλλουμε τη σημαντική παρουσία της Θράκης από των αρχών έως σήμερα. Ιδιαίτερα για την Θράκη πιστεύουμε ότι χρειάζεται η προβολή, ώστε όλος ο κόσμος να ξέρει πόσο σημαντική είναι αυτή εδώ η περιοχή και ποια ιδιαίτερη μνεία και ενδιαφέρον πρέπει να τυγχάνει εκ μέρους όλων μας και βέβαια και της ελληνικής πολιτείας πρωτίστως».

Τουκ.Χρήστου Γιανναρά, καθηγητού φιλοσοφίας και συγγραφέα, που τόνισε ότι « η απώλεια της γλώσσας είναι η χειρότερη δυνατή απώλεια, γιατί δηλώνει την απώλεια της ιδιαιτερότητας και κατέληξε ότι σήμερα η ελληνική στάση, ο ελληνικός τρόπος της πολιτικής, όπως τον γέννησαν οι Έλληνες, έχει χαθεί ». Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν ξαναβρούμε τον τρόπο τον ελληνικό, δεν μπορούμε να μετάσχουμε στην ιστορία, απλώς τρέχουμε πίσω από τους άλλους, μιμούμαστε. Εάν δεν έχεις κάτι ξεχωριστό δικό σου να προσφέρεις στον σημερινό κόσμο και μόνο μιμείσαι, είσαι της καρπαζιάς.

Του κ. Σαράντου Καργάκου, ιστορικού και συγγραφέα με θέμα «γλώσσα και εθνική άμυνα», πουακούστηκε να λέει από του βήματος ότι «Η ελληνική γλώσσα που είχε τη μεγαλύτερη, σε συνεχή προφορική έκταση, παράδοση, πεθαίνει στο στόμα του λαού της, και να συμπεραίνει  ότι «κανένας λαός δε μίσησε την γλώσσα του στο βαθμό που τη μίσησε ο ελληνικός» . Σήμερα το να βρεις ελληνική επιγραφή σε ελληνικές πόλεις καταντά εθνογραφικό αξιοπερίεργο. Δεν συνομιλούμε, ξενομιλούμε. Η γλώσσα μας έχει γεμίσει ξενικά λήμματα και πρέπει να έρθουν κάποιοι άνθρωποι από το εξωτερικό να μας πουν πόσο σπουδαία είναι η γλώσσα, την οποία εμείς μέσα σε 40 χρόνια τη διαλύσαμε, και τα παιδιά δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ούτε τον συμπατριώτη μας Βιζυηνό». Ας αγαπήσουμε την γλώσσα μας,γιατί όπως έχει πει ένας μεγάλος φιλόσοφος «η γλώσσα, είναι πατρίδα»και κατέληξε « όταν δεν αγαπάς την γλώσσα σου, δεν αγαπάς την πατρίδα σου». Από εκεί και πέρα, τι θα υπερασπίσεις, ποια πατρίδα; Αυτό είναι που με πικραίνει κι αυτό είναι που με σκοτώνει. Εν πάση περιπτώσει, επειδή για μένα ελπίδα είναι πάλη, θα παλεύω ως την τελευταία στιγμή για την υπεράσπιση της γλώσσας αυτής. Καθήκον του πνευματικού ανθρώπου είναι να μιλάει, ίσως κάποιος ακούσει».

Του κ. Δημ. Σκαρβέλη,  Ακαδημαϊκού,  Στρατηγού ε.α, Επίτιμου Ἀρχηγού ΓΕΕΘΑ, με θέμα : « Ἡ έννοια της ασφάλειας σήμερα», που συμπέρανε ότιεπιδιώκεται από την Τουρκία ( Γενικό Προξενείο Κομοτηνής και τα όργανά του) καισυγκεκαλυμμένα ή όχι  βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο στη ΘΡΑΚΗ  με έξι (6)  διαδοχικά στάδιαπου ορίζονται από τις λέξεις : « ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ-ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ-ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ-ΑΠΟΣΧΙΣΗ-ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ».

Του κ. Μαν. Βαρβούνη, Καθηγητή τοῦ Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ, που συμπέρανε ότι : « Η Μειονότητα  ‘’καταπιέζεται ‘’από την Τουρκία , μέσω της Γλώσσας ».

Στο τέλος ,της 2ης ημέρας (29η Νοε) του Συνεδρίου,  αναγνώστηκαν τα συμπεράσματα,ενώ στη συνέχεια παρακάθισαν σε δείπνο φιλοξενίας  με Οικοδεσπότη  Διοικητή της 29 Μ/Π ΤΑΞ, Ταξίαρχο κ. Σωτήριο Κουντουρά στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κομοτηνής,  στο οποίο προσκλήθηκε και παρακάθισε ο υπογράφων, όπου έγιναν και συναφείς με το συνέδριο  συζητήσεις και αμφίδρομες εκμυστηρεύσεις.

 

Συμπερασματικά θεωρούμε ότι το συνέδριο ήταν επιτυχές,ως προς  τις εισηγήσεις και τα άμεσα συμπεράσματα που προέκυψαν, ωστόσο απορίας άξιον  είναι ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη προσέλευση,με αποτέλεσμα να δοθεί λάθος εικόνα για το ενδιαφέρον της Τοπικής Κοινωνίας της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και της ΘΡΑΚΗΣ γενικότερα, για Συνέδρια με Εθνικό περιέχομενο.

 

Αίσθηση όμως και εύλογη απορία, που εξωτερικεύτηκε και από τους διαπρεπείς εισηγητές, προκάλεσε,κυρίως, η καθολική σχεδόν απουσία Καθηγητών και Φοιτητών Πανεπιστημίου, Φιλολόγων , κλπ, τη στιγμή μάλιστα που στην Κομοτηνή βρίσκονται  οι κατεξοχήν Θεωρητικές  σχολές του ΔΠΘ ( Νομική, Φιλοσοφική, κ.α) , όπου το βασικό τους αντικείμενο  είναι η Γλώσσα, που ήταν και το  θέμα του Συνεδρίου.

 

 Την ίδια απορία εξέφρασαν επίσης και για την απουσία των Υπεύθυνων  Διευθυντών για την Εκπαίδευση, όλων των Βαθμίδων, στην Περιφέρεια ΑΜΑ-Θ, όπως  και άλλων Αυτοδιοικητικών και άλλων Φορέων και λιγότερο των κατοίκων της Κομοτηνής. Ο υπογράφων αναρωτιέται ,γιατί δεν δόθηκε η δέουσα προτεραιότητα στο υπηρεσιακό  πρόγραμμα όλων των παραπάνω και δεν παρέστησαν σε ένα μοναδικό συνέδριο, του οποίου το αντικείμενο ήταν η Γλώσσα όταν  μάλιστα   υπήρχαν και 2 ειδικές εισηγήσεις για τη  Μειονοτική Εκπαίδευση  και την Πομακική γλώσσα ;

 

Εξαίρεση στον κανόνα ήταν η εξόχως πολυάριθμη και συνάμα υψηλόβαθμη παρουσία & αντιπροσωπεία από Δ’Σ. Στρατού, με επικεφαλής το Στρατηγό Διοικητή, Αντγο Χρήστο Χαλκίδη, τον Υδκτή Υπτγο κ. Ιωσήφ Μαυράκη, τον ΑΔΦ Κομοτηνής και Διοικητή της 29 Μ/Π ΤΑΞ, Ταξχο κ.Σωτήρη Κουντουρά. Σημαντική ήταν και η παρουσία Αποστράτων Αξιωματικών,από τα  Παραρτήματα  Ξάνθης και Ροδόπης.

 

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι, υπάρχουν σοβαρές ευθύνεςή και παραλείψεις από το φορέα που είχε αρμοδιότητα  της διοργάνωσης, της  προβολής  και διαφήμισης  του συνεδρίου για την έγκαιρο   ενημέρωση της τοπικής Κοινωνίας της   ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, όπως και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ( ΔΠΘ), το οποίο μάλιστα αναγράφεται στους χορηγούς , για την ενημέρωση των  Θεωρητικών Σχολών και των Φοιτητικών Συλλόγων. Το συνέδριο διαφημίστηκε  ΜΟΝΟ  με καταχωρήσεις  στον τοπικό τύπο 2-3 ημέρες  πριν τη διεξαγωγή του. Δεν κυκλοφόρησαν/τοιχοκολλήθηκαν  αφίσες στα πολυσύχναστα σημεία της Πόλης , δεν δόθηκαν συνεντεύξεις των υπεύθυνων  και ανακοινώσεις στα Τοπικά ΜΜΕ ( TV- ηλεκτρονικές εφημερίδες-blogs, κλπ), με αποτέλεσμα την παρουσία το πολύ 100 ατόμων ,που φαίνονταν ακόμη λιγότεροι  στο τεράστιο αμφιθέατρο, χωρητικότητας 700 θέσεων.

 

Στη διάρκεια των άτυπων συζητήσεων με τον Πρόεδρο του Σωματείου ΕΓΚ, τέως Πρύτανη  κκ. Βασίλη  Φίλια και τον Ακαδημαϊκό  κ. Αντώνη Κουνάδη, παρασχέθηκαν  οι  απαραίτητες εξηγήσεις για την ευαισθησία του Θρακιώτικου λαού για τα Εθνικά θέματα και τους προτάθηκε η επαναδιεξαγωγή του ίδιου Συνεδρίου σε Ξάνθη και Κομοτηνήστο α΄ εξάμηνο του 2015 και τους δόθηκε η διαβεβαίωση ότι οι Κάτοικοι Ξάνθης και Κομοτηνής θα γεμίσουν ασφυκτικά τα αμφιθέατρα.Η πρόταση αυτή έτυχε καταρχήν της επιδοκιμασίας τους και ακολούθως της αρχικής θετικής τους διάθεσης για τον  επαναπρογραμματισμό ,στο προσεχές μέλλον.

 

Τελικά θεωρούμε ότι η ταυτόχρονη παρουσία όλων των επώνυμων εισηγητών  του Συνεδρίου, που μόρφωσαν γενιές Ελλήνων θα ήταν αφ εαυτής ικανή να γεμίσει το Μουσικό Μέγαρο Κομοτηνής, εάν είχε τύχει της ενδεδειγμένης προβολής  και είχαν αποφευχθεί τα σκόπιμα ή όχι οργανωτικά και άλλα λάθη. Ο λαός της Κομοτηνής δεν ενημερώθηκε.

 

Εκφράζουμε  τις ευχαριστίες μας στο Πολιτιστικό Σωματείο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ », για το έμπρακτο ενδιαφέρον του διοργανώνοντας το Συνέδριο στη ΘΡΑΚΗ και τους προτείνουμε να το ξαναδιοργανώσουν , μέσα στο 2015, όπως παρακάτω :

–  Στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Στο Μουσικό Μέγαρο ή στο Αμφιθέατρο του ΔΠΘ, κατόπιν συνεργασίας  με το ΔΠΘ που ήταν  και χορηγός, για την ενημέρωση πλέον των Φοιτητών και όλων των Εκπαιδευτικών και άλλων Φορέων.

 

Στην ΞΑΝΘΗ

                Στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, χωρητικότητας 550 καθημένων, κατόπιν συνεργασίας μαζί μας (ΕΑΑΣ Παράρτημα Ξάνθης) και της συντονισμένης πρόσκλησής μας, μαζί  με άλλους  8 Πολιτιστικούς Συλλόγους ή Ενώσεις  της Ξάνθης, και δεσμευόμαστε για την  μαζική προσέλευση του κοινού .

 

Υπoστράτηγος    ε.α.  Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος ΤΣ/ ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button